Skocz do zawartości

[10000zł] Canyon grizl cf sl 8 ekar czy grx

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Kupuję synowi rower, wypatrzył sobie canyona grizl cf sl 8. Widzę na ich stronie, że są to rowery po wyprzedaży. Ekar czyli grupa campagnolo jest tańszy o około tysiąc złoty. Czytając o niej znalazłem mieszane uczucia, jest to oferta droższa ale niby lepsza. Jednak na części będzie się czekać dłużej, nie ma ich tak jak shimano grx lub jego zamienników. Moje pytanie jest takie czy warto inwestować w ekara i zaoszczędzić te tysiąc złoty na ewentualne części, czy dopłacić do wersji z shimano grx. Jestem kompletnie zieloną osobą jeśli chodzi o części rowerowe. Więc było by miło gdyby ktoś pomógł w wyborze :). Pozdrawiam serdecznie. 

Może jeszcze dodam tak, na pewno można podawać inne ciekawe opcje. Rozważę wszystko. Dodatkowo trasy to głównie jakieś leśne szutry, czy wiejskie drogi, więc jakieś łaty czy małe nierówności, czasem jakieś tam większe kamienie się trafią :). 

tak właśnie czytałem. Jednak zwyczajnie zainteresowałem się ekarem ze względu na większą przecenę o około 1k. Zastanawiało mnie czy zwyczajnie coś z serią w roku 2024 było nie tak, czy zwyczajnie późniejsze serwisy sprawiają, że jest on tańszy. Ze względu na cenę podzespołów.  Celowałem właśnie pod shimano, chętnie zaciągnę jeszcze więcej opinii. Dodatkowo od razu aby nie zaśmiecać forum. Widziałem wiele pytań o canyona. rozumiem że wzrost około 164 to rozmiar podchodzący pod s?

Campagnolo to osprzęt dla "konesera", nie ma na to dużego popytu więc przecena większa.

Cytat

Widziałem wiele pytań o canyona. rozumiem że wzrost około 164 to rozmiar podchodzący pod s?

No nie bardzo, tam jest 552 długości poziomej a do tego górna rura 789mm nad gruntem - wątpię żeby dzieciak miał tyle przekroku a do tego jeszcze jakiś zapas jest potrzeby, na jajkach się zawiesi na tym rowerze

Rozumiem zwrócę na to jak najbardziej uwagę.  Dziękuje za informację. Ostateczna decyzja co do osprzętu zależy od niego. Jednak widzę, że sam koszt kasety to około 500 zł różnicy. Nie wiem jak dużo będzie robił km. Teraz na giancie talonie robi około 40 km co 2 dni. Stąd moje przemyślenia czy lepiej kupić trwalsze a droższe części czy inwestować w tańsze może nie mniej wytrzymałe :).

Jak będzie dbał w miare o napęd, tj. łancuch/kaseta w miare czyste, nasmarowane, bez jazdy na suchym łancuchu, jak i zalepionym brudem, to spokojnie można brać ekara.

40km co 2 dni...powiedzmy 160km tygodniowo, to żaden przebieg. Kaseta starczy na conajmniej 2lata.

A jak nie dba...to już można mysleć nad shimano...

4 godziny temu, Staszek40 napisał:

Rozumiem zwrócę na to jak najbardziej uwagę.  Dziękuje za informację. Ostateczna decyzja co do osprzętu zależy od niego. Jednak widzę, że sam koszt kasety to około 500 zł różnicy. Nie wiem jak dużo będzie robił km. Teraz na giancie talonie robi około 40 km co 2 dni. Stąd moje przemyślenia czy lepiej kupić trwalsze a droższe części czy inwestować w tańsze może nie mniej wytrzymałe :).

O napęd trzeba dbać i nie ważne jaka producent, bardzo możliwe że kampa wytrzyma dłużej, jak ktoś nie będzie dbał, ale nie wiem czy gra jest warta świeczki. Ja osobiście łańcuch na Grx-ie wymieniłem po niecałych 5500km, kaseta jeszcze jest oryginalna i jeszcze swoje przejedzie. Także z mojej strony będę polecał produkt który też wytrzyma i jest bardziej dostępny i tańszy;) .