Skocz do zawartości

[rowery dla 4 latka], pumptrack i leśne wycieczki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Potrzebuję waszej pomocy 

mój 4 letni syn 112 cm wzrostu waga ok 20kg.  jeździ  aktualnie na rowerze z kołem 18” jakimś husarze bo na 16” ciężko było jeździć w dalsze trasy. 

chce żebym mu budował rampy i na nich skakać . Jeździmy na pumptrak i wycieczki ostatnio zajawka na skatepark 

stad też moje poszukiwanie dwóch rowerów

jednego na którym będzie mógł wpaść na skatepark pumptrak 

a drugi na wycieczki po korzeniach i jakieś mocniejsze przejazdy leśne. 
myślałem nad Woomem 20” z amorkiem jeśli o te leśne ścieżki chodzi.

ale totalnie nie wiem co mu kupic żeby miało to sens i mógł rozwijać pasje. 

fajnie jak by była opcja używki, jeśli o tego na kole 20” chodzi to raczej tylko nowy sprzęt będzie pewnie z amorkiem dostępny .. 

chyba że idę złym tokiem myślenia to mnie poprawcie . Ogólnie pomocy :) 

Mój 9 latek, który jeździ normalnie na 24 i 26 calowych rowerach, to na pumptrack i jakieś lekkie hopku używa 16 calowego bmx'a.

Ogólnie zasada jest taka, że rower do latania dobrze jakby wyglądał na za mały - będzie mu łatwiej, ale na 4 latka to mało co będzie za małe ;)

Poza tym typowe bmx'y będą trochę za ciężkie na takiego malucha, więc raczej pozostaje Ci jakiś lekki 16 calowy rowerek przypominający bmx, byle nie Woom.

Mój obecny 5 latek, jak miał 112cm dostał Kubikes 20" Disc.

Pumptrack odwiedzamy raz na tydzień. Młody ćwiczy tam technikę, ale z pozycji siodełka. Jest jeszcze zbyt mały w mojej ocenie, aby rzeczywiście wykorzystać tor tego typu.

Jeździ na rowerze od 3,5 roku, obecnie jest w stanie przejechać ok. 20km po płaskim lub 12-14km w terenie (Trójmiejski Park Krajobrazowy).

Amortyzator działa średnio - dobrze się zastanów, ponieważ nie wykorzystuje więcej jak 35mm skoku - jest zbyt lekki, a spuszczenie ciśnienia w amortyzatorze powoduje, że ma problemy z powrotem i zostaje w ugięciu.

A co myślicie o frogu ? są jeszcze inne firmy dostępne u nas gdzie mógłbym dla niego dopasować coś sensownego ?

zdaje mi się że skończy sie na 20” z przerzutkami i sztywną ramą na kolejny sezon a ten dojeżdżamy na tej 18” 

a na pumptrak i jakieś skoki poszukam czegoś w 16”, też w ultralight 

dzięki za odpowiedzi , bo już myślałem że jestem jedynym ojcem który jak syn chce na rower w teren to mówię jasne , ćwiczymy