Skocz do zawartości

[do 3k] Możliwie uniwersalny rower, dojazd do pracy, okazyjnie wycieczka

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Poszukuję pierwszego roweru dla siebie, tj. pierwszego, który będzie nowym, mającym posłużyć x lat, a nie jak do tej pory - byleby miał 2 kółka i jechał do przodu ;)
Trochę o mnie: 182 cm, 115kg
Przeznaczenie: Głównie dojazdy do pracy, na zakupy itp. (torby nie są wymagane, preferuję plecak). Okazyjnie jakiś wypad na wycieczkę lub po prostu pojeździć po jakichś parkowych drogach, raczej utwardzonych, ale niekoniecznie beton/asfalt (ala wały za zoo we Wrocławiu). Z tego powodu preferuję raczej dość uniwersalny rower, bez typowego specjalizowania się - na pewno chciałbym uniknąć sytuacji w stylu: mam rower na miasto ale gdzieś na górki pojechać to będzie problem. Od razu zaznaczę, że będę jeździł raczej spokojnie, koła zawsze na ziemi, no chyba, że krawężnik wysoki to wiadomo, trzeba podnieść ;)

Limit 3k jest górny, ale nie niemożliwy do przesunięcia.
Fajnie jakby miał hamulce tarczowe.
Z tego co się orientowałem to chyba najlepszy będzie jakiś MTB albo cross, ale też ważę dużo, a przewinęły mi się tematy, że przy większej wadze jednak MTB lepiej, bo bardziej wytrzymały.
Wstępnie myślałem nad np. Romet Orkan 4, Kross Hexagon 4.0 lub Level, ewentualnie jakiś Indiana?

Z góry dzięki za polecenia!

Rowery mają swoje max dopuszczalne obciążenie . Dla sporej części to jest 120kg i liczy się waga rowerzysty + waga roweru + ew bagaż . Co prawda nie opisałeś jakichś ekstremalnych zastosowań i myślę że rower MTB  wytrzyma przy spokojnej jeździe twoją wagę ale nikt ci tego nie zagwarantuje . I Romet i Kross mają max obciążenie właśnie 120kg . Trek ma 136 , Unibike 140 , Giant w zależności od rodzaju roweru ale powinno wystarczyć . W decathlonie jest jeden model trekkingowy chyba 170kg . Jak poszukasz w tematach ,, rower dla ciężkiego jeźdźca " to powinieneś jeszcze jedną markę znaleźć , nie pamiętam jaką . Mirwooda proponowany przez @keltu to rower marki Marin .

Edytowane przez WaGiant

Dzięki bardzo za polecenia, przejdę się po wrocławskich sklepach - mam juz upatrzone pare które oferują unibike. Treka jest mało, giant podobnie, Marin widzę jeden blisko mnie. Pytanie ile utrzymuje Marin/Muirwoods? Nie mogę znaleźć takiego info ani w manualu, ani na stronie.

• 2 tygodnie później...