marvelo Napisano 27 Marca Autor Napisano 27 Marca Zważyłem zacisk sztycy (obejma 34,9 mm): Jakiś lekki na śrubę to nawet poniżej 20 g, więc coś tu można urwać. Rower w całości był ważony z wpiętym licznikiem: I jeszcze ten kapsel sterów ze śrubą i podkładka 10 mm (z innych sterów, ale tu pewnie wielkiej różnicy nie ma, jedynie u mnie trzy podkładki 10, 5 i 3 mm na wierzchu): Ostatecznie, od wagi 2283 g odejmuję jeszcze te 90 g i mamy 2193 g. Niby dużo, ale z drugiej strony ramy w rowerach nawet o 1000 zł droższych pewnie nie są wcale dużo lżejsze. Cytuj
leejoonidas Napisano 27 Marca Napisano 27 Marca Na suporcie można jeszcze 50 gramów urwać, a na sztycy spokojnie ponad 100 bez kupowania jakiegoś karbonu. Cytuj
marvelo Napisano 27 Marca Autor Napisano 27 Marca Na suporcie to już nie bardzo, chyba że z tytanową osią. A sztyce alu w granicach 200 g to wiem, że są, ale to już pewnie ze 200 zł, a w dodatku ja muszę mieć z dużym offsetem, a te lekkie to zwykle bez. Cytuj
marvelo Napisano 28 Marca Autor Napisano 28 Marca (edytowane) W dniu 9.03.2025 o 15:22, leejoonidas napisał: Firma może i tak podaje, ale miałem ten wideł w wersji 27,5" i ważył tyle co ta firma podaje dla widła 29". Dlatego wideł 29" nie może ważyć tyle samo co wideł 27,5". Ostatecznie zdecydowałem się na ten widelec. Trochę bałem się chińskiego karbonu, a ponieważ pozostałe rowery mam sztywne, ten na razie będzie miał jakąś amortyzację z przodu. Może to i nic specjalnego, ale przynajmniej ponad kilogram lżejszy niż ten oryginalny badziew, całkiem ładnie wygląda, można regulować ciśnienie, tłumienie odbicia i nawet ma możliwość założenia manetki blokady. Sklep Bikemia dał jakiś rabat na pierwsze zakupy i finalnie razem z pompką (a, i jeszcze koszyk na bidon, by dobić do darmowej przesyłki) zapłaciłem 400 zł z groszami. "Rowerowy raj" ma te widelce z manetką na goleni po 400 zł. Ktoś pytał już tu o upgrade widelca, więc wypróbuję na sobie i ocenię, czy chociaż trochę lepszy od "Leto" czy jak mu tam. No bo raczej nikt rozsądny nie będzie pakował do tego roweru widelca za 2000 zł, a taki wydatek to jeszcze ujdzie. Waga wychodzi jednak nieznacznie poniżej 2 kg, a jeszcze będzie z 8-9 cm do ucięcia. Może wersja z manetką na goleni jest nieco cięższa? Na razie próbowałem z jakąś manetką nieindeksowaną od przedniej przerzutki i blokada działa, choć trochę się zacina przy końcu zwalniania (trzeba szybko przesuwać dźwignię). Dowolna manetka blokady (np. Suntour) się nada? Te mają szybki spust i dźwignia pewnie rozpędem dochodzi do końca. No i czy to normalne, że podczas uginania i prostowania taki amortyzator wydaje lekkie postukiwania? Zwłaszcza przy ustawionym na duże tłumienie pokrętle odbicia. Warto to rozbierać i robić serwis zerowy? Fakt, na sucho wydaje się dość tępy, nawet napompowany na około 50 PSI (pewnie pod moją wagę 65 kg gdzieś tak wyjdzie, żeby uzyskać sag 15-20%). Edytowane 28 Marca przez marvelo Cytuj
leejoonidas Napisano 28 Marca Napisano 28 Marca Tłumik jest w formie kardridża nierozbieralnego, jednakże ktoś kiedyś pisał że udało się to rozebrać i wlać inny olej który poprawił pracę amora. Warto użyć innego smaru, lepszego , poprawi pracę, wlać trochę oleju do komory powietrznej. Ogólnie to rozebrać i jeszcze raz wszystko przesmarować bo pewnie jest sucho. Nie pamiętam czy jest miejsce na gąbki pod uszczelkami kurzowymi, ale wsadzenie ich i nasączenie olejem poprawi płynność pracy. Te stuki to norma, nic z tym nie zrobisz. Cytuj
itr Napisano 28 Marca Napisano 28 Marca Zaraz czy ten widelec nie ma aby 12 cm skoku ? Tzn więcej niż seria niż optimum dla ramy? Podnoszenie się może dać ukrowienie roweru - denerwujące osoby po przesiadce ze sztywniaka. U mnie przesiadki z 80 na 100 i teraz 120 nie pozostają bez echa.... na podjazdach ... Cytuj
leejoonidas Napisano 28 Marca Napisano 28 Marca Tylko tak wygląda że ma 120mm, gumka na ladze wskazuje że ugina się tylko 100mm. Cytuj
marvelo Napisano 29 Marca Autor Napisano 29 Marca (edytowane) Spuściłem powietrze do końca i widelec obniża się wtedy o 85 mm, ostatnie 15 mm to już chyba jakieś odboje sprężynowe lub elastomerowe, bo trzeba mocno dopchnąć, a i tak wraca. No ale łącznie wychodzi około 100 mm. Wysokość tego widelca (w stanie całkowicie wyprostowanym) zmierzona miarką wychodzi nawet 5 mm mniejsza niż oryginalny Leto z Cabrero. Tyle że ten oryginalny pode mną nie wykazuje praktycznie żadnego sagu, więc w trakcie jazdy na tym Spinnerze z sagiem powiedzmy 15 mm powinno być niżej nawet o 20 mm. Co jak dla mnie nie stanowi problemu, bo ten przód obecnie i tak jest jakiś mocno zadarty do góry. Pod mostkiem zostawię chyba tylko 5 mm podkładkę (obecnie jest 15 mm) i pozycja zrobi się jeszcze bardziej sportowa. Tak wychodzi na sucho, w teorii. Edytowane 29 Marca przez marvelo 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi