Skocz do zawartości

[29er] Madani Cabrero, czyli rower za połowę minimalnej krajowej_(09.2024 r).

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Przedni hamulec też już założony.

image.thumb.jpeg.052e2a4c021d38e58fe9c9cbc11b65a0.jpeg

DSCF5100.JPG

DSCF5101.JPG

DSCF5099.JPG

Tak jak sądziłem, tutaj zestaw mechaniczny wyszedł jedynie 14 g ciężej. Czyli na dwóch mechanikach dodałem łącznie 54 gramy wagi. 

Niektórzy zapytają, po co taki downgrade?

Bo można. Kosztowało mnie to 104 zł (komplet klamek i hamulców na oba koła), plus ze 2,5 metra pancerza (tył zwykły, przód jakiś Shimano M System, linki zwykłe ocynkowane).

Bez problemu dało się hamulce ustawić tak, że nic nie ociera, nawet po mocnym hamowaniu. Mam możliwość porównania dwóch technologii w jednym rowerze, nawet klocki są chyba dokładnie tego samego typu, więc mogę podmienić na te z hydraulików. 

Edytowane przez marvelo
Napisano (edytowane)
W dniu 13.09.2024 o 10:56, Przecietny napisał:

Wychodzi na to,że jeśli byś zdecydował się na amor to bez problemu wejdzie 100mm które mają np w moim przypadku a2c 506 i 507 mm (Roxk shox, Manitou)

A co sądzicie o takim amortyzatorze?

SPINNER 29'' 300 AIR RLC 100mm 1i1/8'' 1.9kg MTB - 29'' 300 AIR RLC - 12256145305 - Allegro.pl

Będzie to działać, nie rozleci się? Da się to serwisować? 

Waga nie jest zła (ponad kilogram mniej niż oryginalny uginacz, który ma już coraz większe luzy), a kosztuje mniej niż połowę tego co np. Markhor.

Oczywiście wciąż rozważam też sztywny, a za tyle pewnie da się ściągnąć z Ali full carbon (np. Toseek), który będzie ważył nieco ponad pół kilo. 

Z dostępnych od ręki w Polsce jest jeszcze aluminiowy Accent, ale ten jest krótszy (A-C 45 cm) i musiałbym jeszcze wymienić stery (przynajmniej dół, bo oryginalny widelec ma rurę prostą 1 1/8"). 

Widelec Accent MTB 1-1/8" - 1,5" 29" alu - Biostern

Edytowane przez marvelo
Napisano
12 godzin temu, marvelo napisał:

Miałem ten amor ale w wersji 27,5". Lekki, wiotki, tępy w działaniu, prosty w budowie, zmiana skoku przez przełożenie zawleczki z otworu do otworu, przy niskich temperaturach puszcza ciśnienie powietrza. Cena adekwatna do jakości.

21 godzin temu, marvelo napisał:

Niektórzy zapytają, po co taki downgrade?

Bo można. Kosztowało mnie to 104 zł

Oczywiście że można, tylko że są dużo lepsze klamki może są droższe,ale z tych tanich zacisków wyciągnął byś więcej siły hamowania jakbyś kupił Avid FR7.

I jeszcze jedno, ten amor Spinner waży 1,9kg ale w wersji 27,5", w wersji 29" będzie ponad 2kg.

Napisano

Cześć, prześledziłem cały wątek i w sumie ciekawe modyfikacje, ogólnie to mój pierwszy bardziej poważny rower na zasadzie że wiedziałem co kupuje i do mojego użytku wystarczający przy drobnych modyfikacjach, i z racji zainteresowania mam pytania, macie do polecenia w sensownej kasie przedni amor raczej sztywnego nie chce bo trochę po lesie/wertepach jeżdżę a tej atrapy mam dość

Napisano
1 godzinę temu, leejoonidas napisał:

Oczywiście że można, tylko że są dużo lepsze klamki może są droższe,ale z tych tanich zacisków wyciągnął byś więcej siły hamowania jakbyś kupił Avid FR7.

Te Tektro wziąłem, bo to było najlepsze co było dostępne od ręki w lokalnym sklepie. W całości z aluminium, ładnie wykończone, bez zadziorów, nadmiernych luzów i innych niedoskonałości. Jedynie kształt dźwigni niezbyt wygodny, wolałbym minimalnie dłuższe (może nawet na trzy palce) i z mniej odgiętą końcówką. Po namyśle pewnie zdecydowałbym się choćby na te FR5, bo to tylko 40 zł więcej, a przynajmniej lżejsze. Ale tam dźwignia też jest na dwa palce.

FR7 to te z pokrętłem speed dial? Pod nazwą FR7 ich nie widziałem.

Klamka hamulca to w sumie prosta konstrukcja, ma się nie wyginać (czyli odpadają te z korpusem z tworzywa sztucznego), nie mieć zbędnych luzów i oporów tarcia na sworzniach. Reszta to już tylko geometria i fizyka.

Te FR7 to co mają magicznego? Chodzi o jakiś nieliniowy ciąg (najpierw dużo linki-szybkość, potem mniej-siła)? Co to jest ten speed dial?  

Napisano
2 godziny temu, marvelo napisał:

Firma rowerowyraj podaje dla wersji 29" wagę 1967 g jako wagę realną na stronie swojego sklepu.

Firma może i tak podaje, ale miałem ten wideł w wersji 27,5" i ważył tyle co ta firma podaje dla widła 29". Dlatego wideł 29" nie może ważyć tyle samo co wideł 27,5".

Napisano
2 godziny temu, marvelo napisał:

Te FR7 to co mają magicznego?

Mają płynną regulację ciągu linki za pomocą czerwonej śruby, a tym samym dopasujesz te klamki do każdych zacisków o różnych ciągach linki, przez co też możesz zmieniać siłę hamowania.