marvelo Napisano wczoraj o 11:52 Autor Napisano wczoraj o 11:52 (edytowane) Przedni hamulec też już założony. Tak jak sądziłem, tutaj zestaw mechaniczny wyszedł jedynie 14 g ciężej. Czyli na dwóch mechanikach dodałem łącznie 54 gramy wagi. Niektórzy zapytają, po co taki downgrade? Bo można. Kosztowało mnie to 104 zł (komplet klamek i hamulców na oba koła), plus ze 2,5 metra pancerza (tył zwykły, przód jakiś Shimano M System, linki zwykłe ocynkowane). Bez problemu dało się hamulce ustawić tak, że nic nie ociera, nawet po mocnym hamowaniu. Mam możliwość porównania dwóch technologii w jednym rowerze, nawet klocki są chyba dokładnie tego samego typu, więc mogę podmienić na te z hydraulików. Edytowane wczoraj o 12:00 przez marvelo Cytuj
marvelo Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu (edytowane) W dniu 13.09.2024 o 10:56, Przecietny napisał: Wychodzi na to,że jeśli byś zdecydował się na amor to bez problemu wejdzie 100mm które mają np w moim przypadku a2c 506 i 507 mm (Roxk shox, Manitou) A co sądzicie o takim amortyzatorze? SPINNER 29'' 300 AIR RLC 100mm 1i1/8'' 1.9kg MTB - 29'' 300 AIR RLC - 12256145305 - Allegro.pl Będzie to działać, nie rozleci się? Da się to serwisować? Waga nie jest zła (ponad kilogram mniej niż oryginalny uginacz, który ma już coraz większe luzy), a kosztuje mniej niż połowę tego co np. Markhor. Oczywiście wciąż rozważam też sztywny, a za tyle pewnie da się ściągnąć z Ali full carbon (np. Toseek), który będzie ważył nieco ponad pół kilo. Z dostępnych od ręki w Polsce jest jeszcze aluminiowy Accent, ale ten jest krótszy (A-C 45 cm) i musiałbym jeszcze wymienić stery (przynajmniej dół, bo oryginalny widelec ma rurę prostą 1 1/8"). Widelec Accent MTB 1-1/8" - 1,5" 29" alu - Biostern Edytowane 17 godzin temu przez marvelo Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 13 godzin temu Mod Team Napisano 13 godzin temu Na pewno chcesz montować prostą sterówkę w taperowanej główce ramy ? Aluminiowy sztywny widelec raczej odpuść - to najgorszy wybór. Cytuj
leejoonidas Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 12 godzin temu, marvelo napisał: A co sądzicie o takim amortyzatorze? SPINNER 29'' 300 AIR RLC 100mm 1i1/8'' 1.9kg MTB - 29'' 300 AIR RLC - 12256145305 - Allegro.pl Miałem ten amor ale w wersji 27,5". Lekki, wiotki, tępy w działaniu, prosty w budowie, zmiana skoku przez przełożenie zawleczki z otworu do otworu, przy niskich temperaturach puszcza ciśnienie powietrza. Cena adekwatna do jakości. 21 godzin temu, marvelo napisał: Niektórzy zapytają, po co taki downgrade? Bo można. Kosztowało mnie to 104 zł Oczywiście że można, tylko że są dużo lepsze klamki może są droższe,ale z tych tanich zacisków wyciągnął byś więcej siły hamowania jakbyś kupił Avid FR7. I jeszcze jedno, ten amor Spinner waży 1,9kg ale w wersji 27,5", w wersji 29" będzie ponad 2kg. Cytuj
Bubek99 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Cześć, prześledziłem cały wątek i w sumie ciekawe modyfikacje, ogólnie to mój pierwszy bardziej poważny rower na zasadzie że wiedziałem co kupuje i do mojego użytku wystarczający przy drobnych modyfikacjach, i z racji zainteresowania mam pytania, macie do polecenia w sensownej kasie przedni amor raczej sztywnego nie chce bo trochę po lesie/wertepach jeżdżę a tej atrapy mam dość Cytuj
marvelo Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, leejoonidas napisał: I jeszcze jedno, ten amor Spinner waży 1,9kg ale w wersji 27,5", w wersji 29" będzie ponad 2kg. Firma rowerowyraj podaje dla wersji 29" wagę 1967 g jako wagę realną na stronie swojego sklepu. Widelec amortyzowany Spinner 29'' 300 AIR RLC 100 mm czarny Cytuj
marvelo Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, leejoonidas napisał: Oczywiście że można, tylko że są dużo lepsze klamki może są droższe,ale z tych tanich zacisków wyciągnął byś więcej siły hamowania jakbyś kupił Avid FR7. Te Tektro wziąłem, bo to było najlepsze co było dostępne od ręki w lokalnym sklepie. W całości z aluminium, ładnie wykończone, bez zadziorów, nadmiernych luzów i innych niedoskonałości. Jedynie kształt dźwigni niezbyt wygodny, wolałbym minimalnie dłuższe (może nawet na trzy palce) i z mniej odgiętą końcówką. Po namyśle pewnie zdecydowałbym się choćby na te FR5, bo to tylko 40 zł więcej, a przynajmniej lżejsze. Ale tam dźwignia też jest na dwa palce. FR7 to te z pokrętłem speed dial? Pod nazwą FR7 ich nie widziałem. Klamka hamulca to w sumie prosta konstrukcja, ma się nie wyginać (czyli odpadają te z korpusem z tworzywa sztucznego), nie mieć zbędnych luzów i oporów tarcia na sworzniach. Reszta to już tylko geometria i fizyka. Te FR7 to co mają magicznego? Chodzi o jakiś nieliniowy ciąg (najpierw dużo linki-szybkość, potem mniej-siła)? Co to jest ten speed dial? Cytuj
leejoonidas Napisano 23 minuty temu Napisano 23 minuty temu 2 godziny temu, marvelo napisał: Firma rowerowyraj podaje dla wersji 29" wagę 1967 g jako wagę realną na stronie swojego sklepu. Firma może i tak podaje, ale miałem ten wideł w wersji 27,5" i ważył tyle co ta firma podaje dla widła 29". Dlatego wideł 29" nie może ważyć tyle samo co wideł 27,5". Cytuj
leejoonidas Napisano 4 minuty temu Napisano 4 minuty temu 2 godziny temu, marvelo napisał: Te FR7 to co mają magicznego? Mają płynną regulację ciągu linki za pomocą czerwonej śruby, a tym samym dopasujesz te klamki do każdych zacisków o różnych ciągach linki, przez co też możesz zmieniać siłę hamowania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi