Toimasz Napisano 6 Września Udostępnij Napisano 6 Września Witam. Od dłuższego czasu borykam się z problemem, który przez kogoś był już opisany, oto on: Jak jadę to co jakiś czas słyszę trzaski, ale nie jest to hałas piasku, to bardziej brzmi jak prężący się metal. Czy to możliwe żeby dolne łożysko (maszynowe) ruszało się w misce? Hałas ten mogę też wywołać przyciągając mocno do siebie kierownicę i następnie ją odpychając. Wymieniłem łożyska maszynowe dolne i górne, wyczyszczone i posmarowane, brak widocznych pęknięć widelca (cały karbon) luzy skasowane. Jedyne do czego można się przyczepić to łożysko dolne w rurę sterową wchodzi bez oporu, wyczuwalny lekki luz tego łożysku. Czy to jest moim problemem? Proszę o pomoc bo trzeci miesiąc się już męczę z tym. Suport, sztyca, koła odpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 6 Września Udostępnij Napisano 6 Września Użyj smaru na wszystkich elementach. Tam gdzie nie możesz użyć smaru, chociażby pomiędzy ramę a miski oraz w łączenie rury sterowej z koroną, psiknij coś tłustego, chociażby Brunox Deo lub pokrewny produkt. Jak to nie pomoże, to musisz zdemontować stery i je sprawdzić. Jeżeli chodzi o widelec, to najlepiej zamontować za rurę sterową w imadle i ruszać, sprawdzając czy dźwięk się pojawia. Miałem ten sam problem, tyle że u mnie to było takie typowe, metaliczne cykanie. Pomogła wymiana sterów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toimasz Napisano 6 Września Autor Udostępnij Napisano 6 Września Stery demontowałem już kilkukrotnie, wymieniłem nawet wczoraj na nowe, smarowane było wszystko co tylko można było posmarować smarem. Rurę od widelca sprawdziłem nie na imadle lecz rękami-wydaje mi się że z tym wszytko jest ok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burchlak Napisano 6 Września Udostępnij Napisano 6 Września Jak okolice sterow to moze mostek? Ja po ostatnim myciu juz wycialem kwadrat i czyszcze siodlo. Cos sie pojawil w okolicach sterow/mostka, ale to u mnie nowosc Mostek zmienialem na krotszy, ale sporadycznie slysze cos nowego. Przy okazji sie dopne. Jest jakas zasada dokrecania mostka? Gorne sruby na zero dolne z dystansem czy wszystkie po rowno? Mostek authora 8cm 7 stopni. Wszystkie mostki jakie mialem dokrecaly sie w miare rownomiernie, a ten odlatuje przy skrecaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 7 Września Udostępnij Napisano 7 Września Chyba nie rozumiem co napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toimasz Napisano 7 Września Autor Udostępnij Napisano 7 Września Skróty myślowe zastosował 👍😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi