Skocz do zawartości

[ebike] czy warto kupić aby jeździć z rodziną?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

jeździmy z córką na rowerach głównie po single trackach w lesie, ale też po parku. 
Żona bardzo chce zacząć jeździć z nami jednak ma problemy z kolanami i myśli o zakupie ebika. 
Jednak mam pewne wątpliwości co do prędkości i zasięgów takiego sprzętu czy ona po prostu nie będzie dla nas za szybka. Druga sprawa czy ebike poradzi sobie w lesie na singletrackach choć chyba widziałem emtb.

tak więc mam dwa pytania 

1. Czy macie doświadczenie z jazdą na ebiku gdy reszta jedzie na zwykłym rowerze? Ma to sens?

2. Jeśli ma to ile trzeba liczyć za porządny ebike crossowy do lasu?

Zdecydowanie ma sens w takim przypadku. Rzem spędzicie miłe chwile a bez takiego roweru to co ? Żona na spacer po jakiejś dziurze a Ty z córką na rower ? Oczywiście będzie szybsza ale przecież nie musi jechać na maksa tyla za Wami dostosowując tempo.

Na drugie pytanie odpowiedź brzmi tak. Tylko rower z silnikiem centralnym renomowanej marki (Shimano, Bosh, Yamaha, itd) a ceny takich zaczynają się w okolicy 10.000. Możecie też zaczekać z zakupem do przyszłego roku kiedy być może ruszy program Twój Elektryk i dostaniecie dofinansowanie.

To jest właśnie sensowne zastosowanie e-bike. Warto jeździć razem. Jak któreś z was osłabnie to jeszcze żona pociągnie pod górę (sprawdzona metoda na dwóch dętkach) :) , ale ten elektryk powinien być podobnej klasy jak wasze rowery - widelec, hamulce, coby nie cierpiała na zjazdach. Ponieważ przy elektryku mniej bolą większe opory (np. szerokie opony). 

rower posiadam kilka miesięcy i zdecydowanie polecam, nie obciąża kolan ma 5 biegów wspomagania tak że bez problemu dostosuje Twoja Żona prędkość do was,dystans w zależności od wagi i terenu ale na pewno nie robicie dystansów ponad 100km tak że śmiało polecam

jeśli chodzi o dofinansowanie to będą się zaliczać rowery kupione już w tym roku od czerwca

https://romet.pl/rower-elektryczny-romet-e-rambler-e90-2024-5

Godzinę temu, chrismel napisał:

Możecie też zaczekać z zakupem do przyszłego roku kiedy być może ruszy program Twój Elektryk i dostaniecie dofinansowanie.

Ale wtedy te rowery które dzisiaj kosztują 10k będą sprzedawane po 15k. No i pula kasy na dofinansowania ograniczona, brak jasnych reguł przyznawania itd  IMHO nie ma sensu czekać 

• +1 pomógł 1

W dniu 5.09.2024 o 21:07, Dokumosa napisał:

Ale wtedy te rowery które dzisiaj kosztują 10k będą sprzedawane po 15k. No i pula kasy na dofinansowania ograniczona, brak jasnych reguł przyznawania itd  IMHO nie ma sensu czekać 

Nie zgadzam się. Czy rowery w UE podrożeją w walucie EUR tylko dlatego, że w Polsce będzie dofinansowanie? Oczywiście, że nie. Jeśli u nas będzie drogo, to każdy kupi taniej na zachodzie - z dofinansowaniem! Prawo podaży i popytu. Więc sprzedawcy w PL ot tak nie mogą sobie dowolnie podnosić cen. Może na początku będą takie próby. To się jednak w dłuższym terminie nie uda.

• +1 pomógł 1

W dniu 5.09.2024 o 18:53, sivesgaard napisał:

Cześć,

jeździmy z córką na rowerach głównie po single trackach w lesie, ale też po parku. 
Żona bardzo chce zacząć jeździć z nami jednak ma problemy z kolanami i myśli o zakupie ebika. 
Jednak mam pewne wątpliwości co do prędkości i zasięgów takiego sprzętu czy ona po prostu nie będzie dla nas za szybka. Druga sprawa czy ebike poradzi sobie w lesie na singletrackach choć chyba widziałem emtb.

tak więc mam dwa pytania 

1. Czy macie doświadczenie z jazdą na ebiku gdy reszta jedzie na zwykłym rowerze? Ma to sens?

2. Jeśli ma to ile trzeba liczyć za porządny ebike crossowy do lasu?

Od kilku lat jeżdżę E z ludźmi na zwykłych rowerach. I jestem dużo szybszy od nich  - nie mam limitu 25kmh. Ale w czym problem? 

Przecież może użyć niskich trybów wspomagania albo zwyczajnie zaczekać na was. 

Jak chce to mogę turlać się 8 na godzinę. 

Ja też myślałem by kupić żonie elektryka a sobie lepszego analoga ale na szczęście mieliśmy okazję pojechać na dłuższą jazdę próbną. Wszystko było dobrze do pierwszego większego podjazdu - ona podjechała bez problemu ja chwilę po niej i dość zmęczony - ona chciała jechać dalej ja musiałem odpocząć. Kupiłem dwa elektryki i jest OK. Jak żona jedzie na eko ja mam odłączone wspomaganie, jak musi włączyć E+ ja włączam E i mniej więcej tak dalej. Oczywiście nie widzę jakie ona ma wspomaganie - ale włączam lub zwiększam swoje gdy ona mi zaczyna odjeżdżać.

• +1 pomógł 1

W dniu 7.09.2024 o 21:48, Maciorra napisał:

Zakładasz, że dofinansowanie będzie obejmowało zakup za granicą?

TAK. To założenie projektu.

7.5 Rodzaje inwestycji.
.......

3. Pojazd kwalifikuje się do dofinansowania w przypadku wyprodukowania go przez producenta pochodzącego z kraju UE;

@leotdipl Maresco ma rację, przeczytaj to sobie jeszcze raz:)

Poza tym pamiętaj, że to jest na razie projekt, jaki będzie ostateczny kształt to się okaże.

Na szybko sobie to przejrzałem i nie widzę tam ograniczeń co do zakupu za granicą, ale jakbym miał postawić swoje drugie śniadanie, to stawiam na to, że dofinansowanie będzie tylko do zakupów krajowych.

Bzdura. Producenci UE na to nie pozwolą skoro to środki od ich podatników płyną do Polski w ramach KPO.

Godzinę temu, marcesco napisał:

To chyba nie czytasz tego ustępu ze zrozumieniem.

To mnie uświadom skoro się mylę. Łatwo postawić zarzut. DOWÓD poproszę. Teraz.

• Haha 2

No tak przecież zadzwoni jakiś niemaszek czy inny i podobnie rozkazującym tonem nakaże jak ma być. Się niektórzy dziwią, że rządzący robią co robią a tu mamy jawny przykład popierania grandy. W normalnych krajach takie akcje jak się robi mają kilka głównych celów. To na przykład zrobienie "dobrze" swoim obywatelom, budżetowi bo wpływy z podatków związane z pobudzeniem runku. Ktoś wejdzie do naszego sklepu i kupi rower, potem jakieś akcesoria i tak dalej. Więc nie producenci bo oni mają wywalone czy kupi Polak czy Włoch tylko jak coś Eurokołchoz. Z innej strony jakie trzeba mieć myślenie by takie coś w ogóle prezentować publicznie? Bo rozumiem, że my już podatnikami do Brukseli nie jesteśmy i decydują inni albo wielu by chciało by tak było. To nie jest zatem Panowie śmieszne tylko tragiczne... 

Edytowane przez Tyfon79

@TYFON79,

dobrze się czujesz !? Rozumiem, że reprezentujesz PIS-ielstwo ... 👎

Eurokołchoz piszesz. Tak ci źle? Zawsze możesz się przenieść np. do krajów BRISC. Tam ci będzie ciepło z Saszami i Waniami.

Edytowane przez leotdipl
  • +1 pomógł 2

Właśnie, napisz Eurokołchoz od razu zlecą się bezrefleksyjni religijni wysnafcy i fanatycy na zasadzie jak Ułe nie to PIS albo co za absurd Putin, i ci walną mową miłości czyli gwiazdkami i wylemparciaj. Co za ograniczenie. A niby czym ta wspaniała Łunia z jej coraz bardziej skrajnie socjalistycznymi, dyktatorskimi i samozniszczącymi społeczeństwa i gospodarkę zapędami i ideami niby jest? To właśnie coś coraz bardziej przypominające ZSSR, tylko przewodzić ma inszy równie pokojowy jak wiemy z historii naród. Oczywiście, że dopłaty będą do je-bajków z całego Eurokołchozu. Już tego tu "nasi" myślę dopilnują by nie było, że Made in Poland, tak samo jak dopilnowali wiatraczków z forsy na kapeło dla Simensa, czy braku jakichkolwiek prorozwojowych inwestycji, które mogą zaszkodzić panom z za Odry 😬 Powinni dorzucić że te je-bajki to mogą być używki, będzie do kompletu z używanymi e-ałtkami i tymi relokowanymi solidarnościowo inżynierami i lekarzami 🙃 Polescape subito!

Edytowane przez Mentos
tty
  • +1 pomógł 2

Eurokołchoz, Łunia, panowie zza Odry... Z Kremla nadajesz, bo to ich narracja?

Żeby było w temacie, gdyby dopłaty obejmowały tylko rowery polskiej produkcji (czytaj: składu), to na pewno bym się nie pokusił. Próbowałem, dziękuję. Kupiłem made in UE, ze sklepów w Polsce, nasi też zarobili.

Edytowane przez burz

Właśnie o tych bredniach mówię, jak świętą łunìę skrytykować to nic mądrzejszego do powiedzenia niż  z Kremla, albo faszysta  albo jakiś fob, co tam jeszcze?  Matko, co za prymitywne ograniczenie, to jest żenujące.

Edytowane przez Mentos
  • +1 pomógł 1

Nie chodzi o krytykę, tylko pejoratywne, kremlowskie nazewnictwo. Pisz normalnie, Unia jest do du - najlepiej podaj konkretne przykłady - i będzie ok. A tak to faktycznie żenujące, pisowo-konfiarsko-kremlowskie.

Zresztą nie jest to temat polityczny, tylko pytanie o e-rowery, więc ja kończę ten OT.

Edytowane przez burz
dopisek

Właśnie "Eurokołchoz" to doskonałe jedno słowo opisujące problem w jakim stacza się dobry kiedyś pomysł który popierałem i za którym głosowsłem. To taka krytyka pokazująca w czym problem zawarta jakże wymownie w jednym słowie, i tu na wschodzie wszyscy to rozumieją, nawet ci co kwiczą jak je słyszą. I co za bzdura że to kremlowskie nazewnictwo?

Edytowane przez Mentos
  • +1 pomógł 2