langust_1 Napisano 4 Września 2024 Napisano 4 Września 2024 (edytowane) Witam Proszę szanowne grono o poradę, zamierzam kupić rower MTB ,ale bez nastawiania się na ostrą jazdę po górach ,preferencje mam bardziej turystyczne, teren leśny ,trochę wzniesień szosa i pochodne, dlatego też ze wskazaniem na sprzęt posiadający uchwyty na bagażnik , ale też możliwość montażu sztycy regulowanej ,no chyba że już bedzie w zestawie. Z racji preferencji interesuje mnie rower z bardziej "rekreacyjną" ramą. Wyczytałem że dobrym wyborem będzie któryś z modeli Cannondale Trial, ale też ponoć taką ramę posiada Merida Big Trial, Podoba mi się też Scott Ascpect 920, a najbardziej Trek Procaliber 6 ,niestety 8 za drogi ,ale przy tym rowerze nie mam pewności czy rama będzie mi odpowiadać geometrią . Kwota do 6000 zł, Napęd preferowany to 2x chociaż nie bronię się przed 1x. Może ktoś ma jakąś inną ,ciekawszą propozycję ,chyba ze zostać przy tych wyborach. Pozdrawiam Edytowane 4 Września 2024 przez langust_1 Cytuj
Galvatron Napisano 5 Września 2024 Napisano 5 Września 2024 Cannondale Trail i Aspect mają atrapę amortyzatora (XCR), Recon Silver w Big Trail to też paździerz, bo powłoka górnych goleni jest słabej jakości, przez co łatwo jest ją zarysować lub nawet wytrzeć do gołej stali. Jeśli Judy Silver w Procalibrze 6 me równie "dobrze" wykonane górne golenie, to też lepiej omijać ją szerokim łukiem. Jeśli Merida, to Big Nine Trail z najtańszym sensownym amortyzatorem (Raidon): https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/4083/bignine-tr-600 Tu masz Dartmoora Primala w promocji: https://velo.pl/rowery/gorskie/gorskie-sztywne/trail-29/primal-evo-29-1 Najsensowniej jednak byłoby dopłacić do przecenionego Primala Pro z Bomberem Z2 (jeśli tylko go jeszcze gdzieś dostaniesz): https://velo.pl/rowery/gorskie/gorskie-sztywne/trail-29/primal-pro-29-1 Cytuj
langust_1 Napisano 5 Września 2024 Autor Napisano 5 Września 2024 Dziękuję kolego, a jak rozpoznać że golenie są ok, bo po naświetleniu przez Ciebie tematu, chciałbym się przyjrzeć Trekowi , nad Dartmorem się zastanawialem bo jest fajny, ale mam obiekcie odnośnie mocowań do bagażnika, czasem się bawię w dalsze trasy i mi się przydaje. Meride mam od dawna na oku, ale nie miałem pojęcia o jakości amorów. Pozdrawiam No i mam problem z dostępnością w moim rejonie, a przymierzyć trzeba, po za tym jak Cues wypada, warte to uwagi? Cytuj
Galvatron Napisano 5 Września 2024 Napisano 5 Września 2024 (edytowane) Jeśli chodzi o jakość goleni, to najlepiej unikać serii Rock Shox Silver (Judy, Recon, 35) i Fox Rhythm. Niestety nie wiem, na ile dobry jest Cues. Edytowane 5 Września 2024 przez Galvatron Cytuj
langust_1 Napisano 5 Września 2024 Autor Napisano 5 Września 2024 Myślałem o kupieniu w miarę taniego roweru, dobrej firmy w promocji, a ewentualnie po jakimś czasie zrobić upgrade właśnie zwłaszcza gdy będzie słaby amortyzator, Marin Bobcat wchodził tutaj w grę Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi