Skocz do zawartości

[gravel] kupić czy składać

Rekomendowane odpowiedzi

Mój wzrost 174 cm, przekrok 78 cm.
Obecnie poruszam się rowerem Verenti Substance CX 1.1 (TTe 530).
Rower ma główkę 120 mm, co doprowadza do bólu karku. Zastosowałem 25 mm podkładek, czuć poprawę lecz nadal jest dyskomfort.
Miałem jazdę próbną na Marin Nicasio 52 (HT 145) oraz 54 i 4 corners S. Na dwóch ostatnich czułem się bardzo wyciągnięty, więc maksymalna akceptowalna TTe to 530 mm.
Mogę kupić samą ramę z widelcem od Nicasio 52 za 1600 zł lub kupić cały od 2000 zł, zamontować Sorę i BB5R lub kupić Rock Machine Gravelride 500 (HT150, TTe 530) z pełnym GRX400 i fatalnymi kołami za nieco poniżej 5000 zł.
Z jednej strony, kupując samą ramę lub tani rower oraz sprzedając stary z gorącym osprzętem, koszt będzie niski. Z drugiej strony, niska waga 11,5 kg) i hydraulika kusi, choć koła fatalne.
Co radzicie, może czekać na lepsze oferty? 

Jeśli problemem jest tylko wysokość kierownicy to może warto sprawdzić opcję z wysokim mostkiem , 30stopni, albo 20stopni .

Wygląda wieśniacko, ale można zamaskować workami na bidony z Deca po obu stronach i da się z tym żyć ;)

Koszt sprawdzenia mały,   a GRX400 nie robi żadnego wrażenia , szczególnie w tej kwocie. Na spokojnie bym szukał czegoś ciekawszego.

Napisano (edytowane)

Czy możesz podrzucić coś ciekawego? Nie mam parcia, mogę poczekać na promocję.

Dodam, że obecnie jest Sora 2x9 przerobiona na 36x11-34 oraz BB5R.

Wymiana mostka 7° 70 mm na 35° 70 mm będzie wymagała wymiany pancerzy i linek.

Edytowane przez partyzant

Wymieniając ten mostek 7 stopni na 35 stopni zyskasz na wysokości mniej niż 1.5 cm. Ja bym wymienił od razu na 45 stopni, zawsze kolejne parę mm. Jak okaże się za dużo, to skorygujesz podkładkami. Wygląd będzie średni, ale z 35 stopni też. Jeszcze możesz korygować kierownicą w mniejszym wysięgiem, ale to może być jeszcze droższe.

Składanie jest bardzo drogie, ale ma ten ogromny plus, że zrobione z głową rozwiązuje wszystkie problemy z pozycją.

Napisano (edytowane)

Zdecydowałem, że zmienię rower. Proszę o wypunktowanie wad proponowanego roweru i propozycje innych za mniej więcej 5000 zł.

Byłem na przymierza Gravelride 200 w rozmiarze M (54 cm) i nie było miejsca pomiędzy kroczem a górną rurą - wada krótkich nóżek.

50/34 niemile widziany, hydraulika mile widziana, ale nie wymagana.

Fuji Yari 2.1 LTD jest w podobnej cenie.

Za około 5k zł masz Rometa Aspre 2 albo Kellysa Soot 50, które mają sztywne osie, karbonowe widelce, napęd 2x10 GRX z korbami (grupowymi) 46/30T i hydraulicznymi hamulcami. Za niewiele ponad 5k zł można znaleźć Krossa Eskera 6.0 na GRX-ie 2x11. Nie rozumiem czemu ludzie brną w jakieś wynalazki

• +1 pomógł 2

Napisano (edytowane)

Widziałem te rowery, jednak główka 130 mm w rozmiarze 52 nie wygląda komfortowo.

Reach to stack wychodzi poniżej 1.55 co sugeruje, iż są to rowery sportowe. Mam teraz taki (R371, S555) i nie jest odpowiedni.

Dlatego brnę w ten wynalazek.

3 godziny temu, partyzant napisał:

Widziałem te rowery, jednak główka 130 mm w rozmiarze 52 nie wygląda komfortowo.

Nie ważne ile ma główka tylko jak duży jest stack, równie dobrze może być krótka głowka a wysoki widelec

3 godziny temu, partyzant napisał:

Reach to stack wychodzi poniżej 1.55 co sugeruje, iż są to rowery sportowe.

Nic to nie oznacza, ratio stack/reach jest "ułomne" a wynik zależy od rozmiaru ramy jaki rozpatrujesz. 1,55 w xs oznacza coś zupełnie innego niż w xl

11 godzin temu, RafalxM napisał:

https://bikeinsights.com/compare?geometries=65acdd83f2250c00213e5b2e,5ec631aad809480017238de4,

Esker 4.0 ma ratio większe od GravelRide 200 ;) 

Esker 6.0 ma mniejsze .

Nowy Gravelride ma inną geometrię.

Screenshot_20240910-075840.png

Siedziałem na Orbea Terra XS oraz S i wydawało się ok.

Chciałbym przymierzyć się do M_Bike GRV, ale nie ma w Warszawie i okolicach.

Cena tego "wynalazku" co na rynku jest 30 lat, spadła do 4400 zł.