leon7877 Napisano 2 Września Udostępnij Napisano 2 Września Miasto Łódź: Czy rowerzysta jechał prawidłowo? Kto zawinił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 2 Września Udostępnij Napisano 2 Września Dla mnie winne są obie strony, rowerzysta, ponieważ "Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.", kierowca autobusu mógł wyprzedzać szerzej lub dać sobie na chwile spokój. Z drugiej strony - widzimy tylko fragment zdarzenia, nie wiadomo, hak długo autobus musiał jechać za tą wycieczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 2 Września Autor Udostępnij Napisano 2 Września Nie widać czy autobus miał wystarczająco miejsca na lewym pasie. Tylko w takim przypadku powinien teoretycznie nie wyprzedzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 2 Września Udostępnij Napisano 2 Września Ten materiał już gdzieś widziałem . Z tego co pamiętam rowerzysta to cwaniak prowokujący takie sytuacje . Co oczywiście nie tłumaczy kierowcy autobusu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 3 Września Udostępnij Napisano 3 Września A co typ na rowerze robił przy osi jezdni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 3 Września Udostępnij Napisano 3 Września Film na youtube wrzucony 9miesiecy temu. Ten film już dawno temu krążył po forach, dyskusje były gorące. Po co odgrzewasz starego kotleta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 3 Września Autor Udostępnij Napisano 3 Września (edytowane) No niby była zła nawierzchnia po prawej stronie pasa, to jechał po lewej. Mandat dostał kierowca autobusu (podobno) - to teoretycznie słusznie, bo drugi pojazd (rowerzysta) znajdował się na swoim pasie. Ale z drugiej strony, czy rowerzysta nie ma czasem obowiązku jechać możliwie blisko prawej strony? 1 minutę temu, Rafał87 napisał: Film na youtube wrzucony 9miesiecy temu. Ten film już dawno temu krążył po forach Tu nie było, a ja zobaczyłem dopiero teraz. Edytowane 3 Września przez leon7877 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 3 Września Udostępnij Napisano 3 Września Nie wiem czy zauważyliście , że film nagrywał drugi rowerzysta jadący zaraz za tym "cwaniakiem " . Ten kręcący widać ,że ładnie się trzyma prawej i autobus ma wystarczająco miejsca na wyprzedzenie co czyni nie robiąc jemu szkody . Natomiast rzeczony 'cwaniak" specjalnie zjeżdża maksymalnie do środka celowo blokując ruch /prowokując niezdrową sytuację. Jeżeli jest to jełop i robi to specjalnie aby zaistnieć na srutubie to pewnego dnia się doigra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSw Napisano 3 Września Udostępnij Napisano 3 Września 10 godzin temu, wojtasin napisał: Dla mnie winne są obie strony, rowerzysta, ponieważ "Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.", kierowca autobusu mógł wyprzedzać szerzej lub dać sobie na chwile spokój. Z drugiej strony - widzimy tylko fragment zdarzenia, nie wiadomo, hak długo autobus musiał jechać za tą wycieczką. Czasem oznacza to, że może jechać środkiem jezdni. W tym przypadku rowerzysta mógł zjechać trochę na prawo, bo dziury i nierówności były po prawej stronie, ale nie aż takie żeby jechać środkiem. Co nie zmienia faktu, że winny jest kierowca. Widać, że rowerzysta jedzie cały czas jednym torem, tzn. nie odbija w chwili wyprzedzania jeszcze bardziej w lewo pakując się pod autobus. Kierowca powinien w tej sytuacji zachować szczególną ostrożność i wykonać wyprzedzanie wtedy kiedy miał ku temu sposobność tzn. miejsce. Jeśli nie miał, to czeka cierpliwie, ewentualnie sygnałem dźwiękowym prostuje rowerzystę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 3 Września Udostępnij Napisano 3 Września Pomyślałem dokładnie to samo co @pecio. Dodatkowo, gdzieś tam w tle pojawia się też trzeci który zjeżdża z drogi. Kierowca autobusu go walnął i to jego wina, bo nie może być inaczej. Natomiast potrącony wcale lepszy nie jest. A potem zdziwienie, że nagonka jednych na drugich. A mogli po prostu lekko zjechać, machnąć ręką żeby autobus przejechał i wszyscy by byli zadowoleni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 3 Września Udostępnij Napisano 3 Września To film z ubiegłego roku, już była na ten temat dyskusja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 3 Września Mod Team Udostępnij Napisano 3 Września Temat został usunięty.Prawdopodobna przyczyna usunięcia:- pkt 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu- podobny temat już istnieje- narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności.Zasady pisania na forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi