tech1337 Napisano 2 Września Udostępnij Napisano 2 Września Cześć, Zaczynam rozglądać się za porządnym trenażerem który da jak najwięcej interaktywnej zabawy. Pojawił się problem przeglądając specyfikacje wahoo i elite przy napędzie 1x12 od srama. Pacjent specialized diverge comp carbon. W związku z tym mam pytanie. Co trzeba dokupić żeby taki rower wpakować w trenażer? Czy jest jakis trenażer kompatybilny? I jak to wlasciwie jest z karbonowym rowerem, można używać z każdym trenażerem czy powinien byc dedykowany? Z góry dziękuję za odpowiedź i wyrozumiałość dla laika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 2 Września Udostępnij Napisano 2 Września Cytat I jak to wlasciwie jest z karbonowym rowerem, można używać z każdym trenażerem czy powinien byc dedykowany? Dla przykładu canyon określa które modele są zaakceptowane do użytku z trenażerem, w tym carbonowe: https://www.canyon.com/pl-pl/suport-articles/how-to-use-canyon-bikes-in-turbo-trainer.html Być może specialized też ma taką listę. Znam co najmniej jeden przypadek roweru rozwalonego na trenażeże, gdzie Trek odrzucił roszczenia gwarancyjne z uwagi na trenażer. Ja, gdy zobaczyłem jak rama i sztyca się wygina przy sztywnym zamocowaniu na tył, dokupiłem tani rower z dożywotnią gwarancją (decathlon) między innymi żeby się nie stresować trenażerem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 2 Września Udostępnij Napisano 2 Września Do Elite bębenek do wymiany. Ja też wpinam starego zgrzyta aluminiowego bo karbon zwłaszcza na stojaka sprawiał wrażenie ,że się zaraz rozpadnie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tech1337 Napisano 3 Września Autor Udostępnij Napisano 3 Września Czyli więcej minusów niż plusów.... trzeba przemyśleć ta zabawe. Liczylem, ze spotkam tutaj kogoś kto przerabiał podobną historię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 4 Września Udostępnij Napisano 4 Września Moim zdaniem rynek będzie skręcał w kierunku rowero-trenażerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 4 Września Udostępnij Napisano 4 Września (edytowane) @KSikorski są plusy i minusy tego typu opcji. Jak ktoś dysponuje miejscem to może postawić taką "kozę" vel. wieszak na ubrania 😉 gdzieś w domu. "Rozpinane" po zimowym sezonie zawsze gdzieś skitramy a rower trafi do "letniej " eksploatacji. Z innej strony patrząc np. na Garmina to te" rozpinane " w postaci Neo 3 M są o wiele bardziej zaawansowane od stacjonarnego Tacx Neo Bike Plus. Są przystosowane do e-sportu / wirtualnych zawodów i pozwalają na bardziej naturalną / płynną jazdę dzięki ruchom na boki oraz przód - tył. I w takim Neo rama karbonowa nie dostaje tak w pupę jak w sztywno zamocowanym innym smart trenażerze. Edytowane 4 Września przez pecio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemrod82 Napisano 5 Września Udostępnij Napisano 5 Września Teoretycznie taki WAHOO KICKR ROLLR powinien być bezpieczny dla carbonowej ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi