Skocz do zawartości

[Trenażer] Pod napęd 1x12 do spec diverge comp

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zaczynam rozglądać się za porządnym trenażerem który da jak najwięcej interaktywnej zabawy. Pojawił się problem przeglądając specyfikacje wahoo i elite przy napędzie 1x12 od srama. Pacjent specialized diverge comp carbon.

W związku z tym mam pytanie. Co trzeba dokupić żeby taki rower wpakować w trenażer? Czy jest jakis trenażer kompatybilny? I jak to wlasciwie jest z karbonowym rowerem, można używać z każdym trenażerem czy powinien byc dedykowany?

Z góry dziękuję za odpowiedź i wyrozumiałość dla laika

Cytat

I jak to wlasciwie jest z karbonowym rowerem, można używać z każdym trenażerem czy powinien byc dedykowany?

Dla przykładu canyon określa które modele są zaakceptowane do użytku z trenażerem, w tym carbonowe: https://www.canyon.com/pl-pl/suport-articles/how-to-use-canyon-bikes-in-turbo-trainer.html

Być może specialized też ma taką listę.

Znam co najmniej jeden przypadek roweru rozwalonego na trenażeże, gdzie Trek odrzucił roszczenia gwarancyjne z uwagi na trenażer.

Ja, gdy zobaczyłem jak rama i sztyca się wygina przy sztywnym zamocowaniu na tył, dokupiłem tani rower z dożywotnią gwarancją (decathlon) między innymi żeby się nie stresować trenażerem.

• +1 pomógł 1

@KSikorski są plusy i minusy tego typu opcji. Jak ktoś dysponuje miejscem to może postawić taką "kozę" vel. wieszak na ubrania 😉  gdzieś w domu.  "Rozpinane"  po zimowym sezonie  zawsze gdzieś skitramy  a rower  trafi do "letniej " eksploatacji.  Z innej strony patrząc  np. na Garmina   to te" rozpinane " w postaci Neo 3 M  są o wiele bardziej zaawansowane od stacjonarnego Tacx  Neo Bike Plus.  Są przystosowane  do e-sportu / wirtualnych zawodów i pozwalają na bardziej naturalną / płynną jazdę  dzięki ruchom na boki oraz  przód - tył.  I w takim Neo rama karbonowa nie dostaje tak w pupę jak w sztywno zamocowanym  innym smart trenażerze.

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1