tech1337 Napisano 2 Września 2024 Napisano 2 Września 2024 Cześć, Zaczynam rozglądać się za porządnym trenażerem który da jak najwięcej interaktywnej zabawy. Pojawił się problem przeglądając specyfikacje wahoo i elite przy napędzie 1x12 od srama. Pacjent specialized diverge comp carbon. W związku z tym mam pytanie. Co trzeba dokupić żeby taki rower wpakować w trenażer? Czy jest jakis trenażer kompatybilny? I jak to wlasciwie jest z karbonowym rowerem, można używać z każdym trenażerem czy powinien byc dedykowany? Z góry dziękuję za odpowiedź i wyrozumiałość dla laika Cytuj
KSikorski Napisano 2 Września 2024 Napisano 2 Września 2024 Cytat I jak to wlasciwie jest z karbonowym rowerem, można używać z każdym trenażerem czy powinien byc dedykowany? Dla przykładu canyon określa które modele są zaakceptowane do użytku z trenażerem, w tym carbonowe: https://www.canyon.com/pl-pl/suport-articles/how-to-use-canyon-bikes-in-turbo-trainer.html Być może specialized też ma taką listę. Znam co najmniej jeden przypadek roweru rozwalonego na trenażeże, gdzie Trek odrzucił roszczenia gwarancyjne z uwagi na trenażer. Ja, gdy zobaczyłem jak rama i sztyca się wygina przy sztywnym zamocowaniu na tył, dokupiłem tani rower z dożywotnią gwarancją (decathlon) między innymi żeby się nie stresować trenażerem. 1 Cytuj
pecio Napisano 2 Września 2024 Napisano 2 Września 2024 Do Elite bębenek do wymiany. Ja też wpinam starego zgrzyta aluminiowego bo karbon zwłaszcza na stojaka sprawiał wrażenie ,że się zaraz rozpadnie. 2 Cytuj
tech1337 Napisano 3 Września 2024 Autor Napisano 3 Września 2024 Czyli więcej minusów niż plusów.... trzeba przemyśleć ta zabawe. Liczylem, ze spotkam tutaj kogoś kto przerabiał podobną historię. Cytuj
KSikorski Napisano 4 Września 2024 Napisano 4 Września 2024 Moim zdaniem rynek będzie skręcał w kierunku rowero-trenażerów. Cytuj
pecio Napisano 4 Września 2024 Napisano 4 Września 2024 (edytowane) @KSikorski są plusy i minusy tego typu opcji. Jak ktoś dysponuje miejscem to może postawić taką "kozę" vel. wieszak na ubrania 😉 gdzieś w domu. "Rozpinane" po zimowym sezonie zawsze gdzieś skitramy a rower trafi do "letniej " eksploatacji. Z innej strony patrząc np. na Garmina to te" rozpinane " w postaci Neo 3 M są o wiele bardziej zaawansowane od stacjonarnego Tacx Neo Bike Plus. Są przystosowane do e-sportu / wirtualnych zawodów i pozwalają na bardziej naturalną / płynną jazdę dzięki ruchom na boki oraz przód - tył. I w takim Neo rama karbonowa nie dostaje tak w pupę jak w sztywno zamocowanym innym smart trenażerze. Edytowane 4 Września 2024 przez pecio 1 Cytuj
Nemrod82 Napisano 5 Września 2024 Napisano 5 Września 2024 Teoretycznie taki WAHOO KICKR ROLLR powinien być bezpieczny dla carbonowej ramy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi