Skocz do zawartości

[Trenażer] Trenażer x Trek domane

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zbliża się zima więc pasuje się przygotować do treningów w domu. Z tej racji chcę kupić trenażer, główne przeznaczenie  Zwift/Rouvy

Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami:
1. WAHOO KICKR Core (https://www.centrumrowerowe.pl/trenazer-interaktywny-wahoo-kickr-core-pd20820/)
2. ELITE Direto XR-T ( https://www.centrumrowerowe.pl/trenazer-interaktywny-elite-direto-xr-t-pd25672/ )

Bardziej przemawia za mną opcja 2 tzn. Elite Direto, natomiast może jest coś innego godnego polecenia? 

Natomiast głównie mam problem z kompatybilnością. W specyfikacji jest obsługa kaset Shimano (9/10/11), natomiast aktualnie posiadam TREK Domane AL 2 (https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-szosowe-wyczynowe/domane/domane-al/domane-al-2-generacji-3/p/33083/) który ma 8 rzędów. Dlatego bardzo bym prosił o pomoc jak rozwiązać problem/co kupić aby rower i trenażer ze sobą dobrze współpracowały (chciałbym uniknąć wymiany wszystkiego w rowerze aby podpasował do trenażera).

Dodatkowo na/po przyszłym sezonie bardzo możliwe, że wymienię rower. Opcje które mam wstępnie na oku posiadają kasety 12-rzędowe (Shimano Ultegra Di2 lub SRAM Rival eTap AXS, 2x12), więc co tutaj też zrobić jeżeli trenażer obsługuje kasety 9/10/11 (da się też jakoś to ogarnąć bez wymiany wszystkiego)?

Edytowane przez K0bek

Podkładki załatwiają sprawę. Ujeżdżam Direto XR z 7b kasetą. Być może będziesz musiał trochę wyregulować przerzutkę. 11 i 12 mają taką samą szerokość, więc też bez problemów. Ale jeśli masz miejsce, to zostawiłbym obecny rower jako trenażerowy.

W kwestii samych trenażerów. Większość od zawsze pisała, że W jest lepszy. Nie wiem, nie sprawdzałem. Mam od początku produkcji pierwszą wersję Direto i nie narzekam. Jedynie nie wierz w symulację nachylenia, bo producent chyba mierzył to na lekkiej kobiecie, a jak sam zaznacza ten parametr jest zależny od wagi. Podobnie jak u Taxc/Garmin. Nie wiem jak u innych producentów, ale ten parametr chyba jest zależny od fizyki, a tej nie oszukasz.

Zwift vs Rouvy vs reszta świata. Zwift to grafika komputerowa i trzeba to po prostu lubić. Ale jest to też najbardziej oblegana platforma, co ma plusy i minusy. Jest też jego chiński odpowiednik, być może ciągle darmowy. Rouvy będzie tańszy jeśli będziesz w grupie. Wahoo Systm - bardzo fajna opcja treningowa. Używałem gdy jeszcze było to jako Sufferfest i pod względem podejścia do treningów najbardziej mi odpowiadało.

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Mr. Dry napisał:

Podkładki załatwiają sprawę. Ujeżdżam Direto XR z 7b kasetą. Być może będziesz musiał trochę wyregulować przerzutkę. 11 i 12 mają taką samą szerokość, więc też bez problemów. Ale jeśli masz miejsce, to zostawiłbym obecny rower jako trenażerowy.

W kwestii samych trenażerów. Większość od zawsze pisała, że W jest lepszy. Nie wiem, nie sprawdzałem. Mam od początku produkcji pierwszą wersję Direto i nie narzekam. Jedynie nie wierz w symulację nachylenia, bo producent chyba mierzył to na lekkiej kobiecie, a jak sam zaznacza ten parametr jest zależny od wagi. Podobnie jak u Taxc/Garmin. Nie wiem jak u innych producentów, ale ten parametr chyba jest zależny od fizyki, a tej nie oszukasz.

Zwift vs Rouvy vs reszta świata. Zwift to grafika komputerowa i trzeba to po prostu lubić. Ale jest to też najbardziej oblegana platforma, co ma plusy i minusy. Jest też jego chiński odpowiednik, być może ciągle darmowy. Rouvy będzie tańszy jeśli będziesz w grupie. Wahoo Systm - bardzo fajna opcja treningowa. Używałem gdy jeszcze było to jako Sufferfest i pod względem podejścia do treningów najbardziej mi odpowiadało.

Te podkładki będą w trenażerze czy muszę kupić osobno? Jeżeli osobno to mogę prosić o jakieś info (najlepiej link) jakie kupić? Trochę nie jestem w temacie, a chciałbym żeby wszystko ze sobą pasowało.

A te 11 i 12 skoro mają taką samą szerokość to rozumiem, że po prostu zakładam rower na trenażer i jadę, nic nie trzeba kupować/modyfikować (no oprócz regulacji)?  Bardzo możliwe, że zostawię aktualny rower na sezony zimowe ale na razie rozważam różne opcje :)

Edytowane przez K0bek

Do pierwszych Direto producent dorzucał podkładkę. Jak jest teraz i u innych producentów, tego nie wiem. Ale ludzie posiłkowali się też dystansami (te które są między koronkami) ze zużytych kaset. Przy 7b musiałem dorzucić coś więcej, więc użyłem koronki 11.

Wpisz w wyszukiwarkę "podkładka do kasety", a najlepiej porozmawiaj z obsługą sklepu, w którym chcesz kupić trenażer.