K0bek Napisano 2 Września Udostępnij Napisano 2 Września (edytowane) Cześć, Zbliża się zima więc pasuje się przygotować do treningów w domu. Z tej racji chcę kupić trenażer, główne przeznaczenie Zwift/Rouvy Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami: 1. WAHOO KICKR Core (https://www.centrumrowerowe.pl/trenazer-interaktywny-wahoo-kickr-core-pd20820/) 2. ELITE Direto XR-T ( https://www.centrumrowerowe.pl/trenazer-interaktywny-elite-direto-xr-t-pd25672/ ) Bardziej przemawia za mną opcja 2 tzn. Elite Direto, natomiast może jest coś innego godnego polecenia? Natomiast głównie mam problem z kompatybilnością. W specyfikacji jest obsługa kaset Shimano (9/10/11), natomiast aktualnie posiadam TREK Domane AL 2 (https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-szosowe-wyczynowe/domane/domane-al/domane-al-2-generacji-3/p/33083/) który ma 8 rzędów. Dlatego bardzo bym prosił o pomoc jak rozwiązać problem/co kupić aby rower i trenażer ze sobą dobrze współpracowały (chciałbym uniknąć wymiany wszystkiego w rowerze aby podpasował do trenażera). Dodatkowo na/po przyszłym sezonie bardzo możliwe, że wymienię rower. Opcje które mam wstępnie na oku posiadają kasety 12-rzędowe (Shimano Ultegra Di2 lub SRAM Rival eTap AXS, 2x12), więc co tutaj też zrobić jeżeli trenażer obsługuje kasety 9/10/11 (da się też jakoś to ogarnąć bez wymiany wszystkiego)? Edytowane 2 Września przez K0bek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Dry Napisano 2 Września Udostępnij Napisano 2 Września Podkładki załatwiają sprawę. Ujeżdżam Direto XR z 7b kasetą. Być może będziesz musiał trochę wyregulować przerzutkę. 11 i 12 mają taką samą szerokość, więc też bez problemów. Ale jeśli masz miejsce, to zostawiłbym obecny rower jako trenażerowy. W kwestii samych trenażerów. Większość od zawsze pisała, że W jest lepszy. Nie wiem, nie sprawdzałem. Mam od początku produkcji pierwszą wersję Direto i nie narzekam. Jedynie nie wierz w symulację nachylenia, bo producent chyba mierzył to na lekkiej kobiecie, a jak sam zaznacza ten parametr jest zależny od wagi. Podobnie jak u Taxc/Garmin. Nie wiem jak u innych producentów, ale ten parametr chyba jest zależny od fizyki, a tej nie oszukasz. Zwift vs Rouvy vs reszta świata. Zwift to grafika komputerowa i trzeba to po prostu lubić. Ale jest to też najbardziej oblegana platforma, co ma plusy i minusy. Jest też jego chiński odpowiednik, być może ciągle darmowy. Rouvy będzie tańszy jeśli będziesz w grupie. Wahoo Systm - bardzo fajna opcja treningowa. Używałem gdy jeszcze było to jako Sufferfest i pod względem podejścia do treningów najbardziej mi odpowiadało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerowe_lowe Napisano 2 Września Udostępnij Napisano 2 Września Osobiście posiadam Elite SUITO -t i mogę go zarekomendować pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal2008 Napisano 2 Września Udostępnij Napisano 2 Września 1 godzinę temu, K0bek napisał: 1. WAHOO KICKR Core teraz masz za 2175 na amazonie. każdy będzie polecał pewnie to co ma ja mam kick core i jak działa to jest ok, po roku u mnie zaczął głośno terkotać, bez problemu wymienili na nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K0bek Napisano 2 Września Autor Udostępnij Napisano 2 Września (edytowane) Godzinę temu, Mr. Dry napisał: Podkładki załatwiają sprawę. Ujeżdżam Direto XR z 7b kasetą. Być może będziesz musiał trochę wyregulować przerzutkę. 11 i 12 mają taką samą szerokość, więc też bez problemów. Ale jeśli masz miejsce, to zostawiłbym obecny rower jako trenażerowy. W kwestii samych trenażerów. Większość od zawsze pisała, że W jest lepszy. Nie wiem, nie sprawdzałem. Mam od początku produkcji pierwszą wersję Direto i nie narzekam. Jedynie nie wierz w symulację nachylenia, bo producent chyba mierzył to na lekkiej kobiecie, a jak sam zaznacza ten parametr jest zależny od wagi. Podobnie jak u Taxc/Garmin. Nie wiem jak u innych producentów, ale ten parametr chyba jest zależny od fizyki, a tej nie oszukasz. Zwift vs Rouvy vs reszta świata. Zwift to grafika komputerowa i trzeba to po prostu lubić. Ale jest to też najbardziej oblegana platforma, co ma plusy i minusy. Jest też jego chiński odpowiednik, być może ciągle darmowy. Rouvy będzie tańszy jeśli będziesz w grupie. Wahoo Systm - bardzo fajna opcja treningowa. Używałem gdy jeszcze było to jako Sufferfest i pod względem podejścia do treningów najbardziej mi odpowiadało. Te podkładki będą w trenażerze czy muszę kupić osobno? Jeżeli osobno to mogę prosić o jakieś info (najlepiej link) jakie kupić? Trochę nie jestem w temacie, a chciałbym żeby wszystko ze sobą pasowało. A te 11 i 12 skoro mają taką samą szerokość to rozumiem, że po prostu zakładam rower na trenażer i jadę, nic nie trzeba kupować/modyfikować (no oprócz regulacji)? Bardzo możliwe, że zostawię aktualny rower na sezony zimowe ale na razie rozważam różne opcje Edytowane 2 Września przez K0bek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Dry Napisano 3 Września Udostępnij Napisano 3 Września Do pierwszych Direto producent dorzucał podkładkę. Jak jest teraz i u innych producentów, tego nie wiem. Ale ludzie posiłkowali się też dystansami (te które są między koronkami) ze zużytych kaset. Przy 7b musiałem dorzucić coś więcej, więc użyłem koronki 11. Wpisz w wyszukiwarkę "podkładka do kasety", a najlepiej porozmawiaj z obsługą sklepu, w którym chcesz kupić trenażer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpinOff Napisano 3 Września Udostępnij Napisano 3 Września Kickr core ma podkładkę do kaset 9s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi