Skocz do zawartości

[Napęd] Tiagra 2x10 - inna korba/kaseta

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

zastanawiam się nad kupnem roweru Cube SL Road Pro

https://archiv.cube.eu/pl/2021/451200

i  chciałbym zmienić w nim napęd, tak aby mieć możliwość korzystania z bardziej miękkich przełożeń podczas kilkudniowych wypadów z sakwami, na których mogą się zdarzyć dłuższe podjazdy oraz przy ciągnięcia roweru dziecka na holu. 

1. Fabryczna korba Tiagra FC-4700, 50x34T jest dla mnie za duża. Na jaką korbę w tym przypadku można zmienić żeby miała mniejszą ilość zębów na obu blatach? Jeśli by się dało, fajnie gdyby taka korba miała też możliwość zamontowania osłony, ze względu na dojazdy do pracy. 

2. Czy może lepiej zmienić kasetę CS-HG500 11-34T? Podobno przerzutka Tiagry obsługuje do 41T ale ja takich kaset nie znalazłem poza Sunrace, która chyba nie będzie kompatybilna. Czy kasety do rowerów mtb/trekkingowych współpracują z przerzutkami szosowymi?

Zależy mi na rozwiązaniach bardziej ekonomicznych, więc nowe korby GRX odpadają. 

3. Czy bagażnik https://rowerycube.pl/bagazniki-rowerowe/2082-34537-bagaznik-cube-93092-acid-sic-pure-28-rilink-4250589489987.html#/1935-kolor-blk/3294-maincolor-czarny/3467-rozmiarother-28/4026-sex-unisex   trzeba montować razem z błotnikiem żeby nie przesuwał się do przodu i tyłu i czy moze ktoś miał możliwość sprawdzenia ich z sakwami Crosso Dry czy haki w tych sakwach są z tym bagażnikiem kompatybilne?

4. Jeszcze ostatnie pytanie mam o opony. Czy ktoś próbował zamontować w tym rowerze coś szerszego niż 38c i czy było jeszcze miejsce na błotniki. 

• +1 pomógł 1

2. pomyliłeś pojęcia. ta przerzutka obsługuje kasetę o maksymalnej zebatce 34z czyli taką jaką masz, 41T to całkowita pojemność wyliczana z przednich zębatek i tylnych (wzór znajdziesz w google). Także jedyne sensowne rozwiązanie to szukanie korb gravelovych pamiętając że przednia przerzutka tez ma podany zakres wielkości zębatek z jakimi współpracuje.