KaLoSZyFeR Napisano 1 Września Udostępnij Napisano 1 Września Witajcie, proszę o poradę, który rower wybrać. Kryteria, którymi się kierowałem przy poszukiwaniach to między innymi: regulowana sztyca, koła 29 cali, wysoki skok przedniego widelca. Upatrzyłem sobie następujące modele: 1. Rockrider AM 100 HT za 4600 zł. Minusy: marka 😅, słabe hamulce. [ https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-all-mountain-rockrider-am-100-hardtail/_/R-p-331946 ] 2. Dartmoor Primal Evo za 4800 zł. Minusy: oliwkowy kolor ramy 🤢, osprzęt Microshift (choć z tego co czytałem nie jest aż taki zły, ale wolałbym Shimano). [ https://dartmoor-bikes.com/hardware/trail/primal-evo-29-1 ] 3. Merida Big Trail 500 za 5000 zł. Minusy: osprzęt Shimano Cues, o którym wyczytałem mieszane opinie, ale chyba wolę to od Microshift. [ https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/4094/bigtrail-500 ] Widziałem też promkę na Canyon Stoic, który najbardziej mi pasował, ale rozmiar mojej ramy został wyprzedany. Dodam, że jeśli chodzi o wygląd to: Dartmoor 9,5/10 (mimo koloru), Rockrider 8/10, Merida 7/10. Który z powyższych rowerów będzie najlepszy na szlaki górskie i bike parki plus rekreacyjne przejażdżki po lasach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 1 Września Udostępnij Napisano 1 Września Jakbyś dał radę podciągnąć budżet do Rose Bonero 2, to byłby najlepszy wybór. Pytanie też ile ważysz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 1 Września Udostępnij Napisano 1 Września cues nie taki zły działa poprawnie a na pewno lepiej działa niż altusy-alivio w super technologii shadow 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 1 Września Udostępnij Napisano 1 Września 5 godzin temu, KaLoSZyFeR napisał: Który z powyższych rowerów będzie najlepszy na szlaki górskie i bike parki plus rekreacyjne przejażdżki po lasach? Żaden. Nie istnieje 1 rower spełniający wszystkie te kryteria 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 1 Września Udostępnij Napisano 1 Września Z tych trzech wziąłbym Primala, bo Dartmoor robi pancerne ramy, a widelec ma aluminiowe, anodyzowane górne golenie. AM 100 ma najbardziej wiotki widelec (golenie o średnicy 30 mm). Recon w Meridzie ma kiepskiej jakości powłokę górnych goleni, którą łatwo jest zarysować. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaLoSZyFeR Napisano 1 Września Autor Udostępnij Napisano 1 Września Dzięki za odpowiedzi. Maciek B. "rekreacyjne przejażdżki po lasach" to ma być tylko taki dodatek 😛 9 godzin temu, NerfMe napisał: Jakbyś dał radę podciągnąć budżet do Rose Bonero 2, to byłby najlepszy wybór. Pytanie też ile ważysz. Budżet i tak już podciągnąłem bardziej niż chciałem 😅, a ważę 82 kilosy. 14 minut temu, Galvatron napisał: Z tych trzech wziąłbym Primala, bo Dartmoor robi pancerne ramy, a widelec ma aluminiowe, anodyzowane górne golenie. AM 100 ma najbardziej wiotki widelec (golenie o średnicy 30 mm). Recon w Meridzie ma kiepskiej jakości powłokę górnych goleni, którą łatwo jest zarysować. Galvatron, dziękuję Ci za tą odpowiedź. Wezmę Dartmoora najprawdopodobniej, a Rockridera na pewno odrzucam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 1 Września Udostępnij Napisano 1 Września a do amorka xfusion jakieś zestawy serwisowe sie znajdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 1 Września Udostępnij Napisano 1 Września Z podanych ja bym się skłaniał ku Meridzie. Dostajesz jednak monogamiczny napęd, Recon przy Twojej masie powinien być wystarczająco sztywny (aczkolwiek w życiu do czynienia nie miałem z widelcem X-Fusion). Merida ma chociaż z przodu 4 tłoczkowy hamulec, aczkolwiek nie wiem jak to hamuje, natomiast MT 400 z Dartmoora moim zdaniem nie są zbyt dobrym wyborem na górskie szlaki. Merida daje też dożywotnią gwarancje na ramę i dostajesz, co prawda w podstawowej mieszance, ale całkiem spoko opony. Warto za te 600 zł więcej naprawdę wziąć Bonero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaLoSZyFeR Napisano 2 Września Autor Udostępnij Napisano 2 Września No i znowu mam dylemat... 😛 Oprócz tego co wspomniałeś Merida ma nieco większy skok widelca, choć nie wiem czy 10 mm to jest aż taka duża różnica. 🤔 Na plus Dartmoora, zestaw serwisowy do X-Fusion widziałem za 6 dych w Decathlonie, a do RockShox za 9. To w sumie też nie są aż takie wielkie różnice. Co do Bonero 2 - wydaje się spoko, ale jeszcze dochodzi kwestia finansowania. Pakować się w karty kredytowe nie chcę, a jedyna oferta z opcją rat 0% jest już nieaktualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi