Skocz do zawartości

[bagażnik] jaki bagażnik tylny - mocowanie pod hamulce tarczowe

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni użytkownicy forum i użytkowniczki :) 

Piszę z zapytaniem o bagażnik do mojej już kilkuletniej Meridy Crossway 40-MD, aktualnie posiadam bagażnik Accent RC-26 mocowany w tylnej piaście, z którego jestem zadowolony, lecz z racji posiadanych otworów montażowych na bagażnik.

Chciałbym zamienić ten bagażnik na taki, który spełniałby następujące kryteria:  *mocowanie w ramie, *brak sprężyny u góry (aktualna sprężyna przeszkadza w zawieszeniu na górnych rurkach sakw Crivit i w sumie nigdy z tej sprężyny nie korzystałem), *możliwość zamontowania na rowerze z hamulcami tarczowymi, miejsce na zamontowanie oświetlenia. 

Modele które biorę pod uwagę: *Ibera Pakrak Touring Plus + ib-ra5, *Bontrager BackRack Disc MIK, *Topeak Explorer Disc MTX 2.0, *Sport Arsenal 217. 

Bagażnik Crosso wiem że można użyć adaptery, tylko wiąże się to z odchyleniem bagażnika z jednej strony co najmniej 1.5cm, a żeby było symetrycznie (dla mnie ważne :D ) z drugiej strony też 1.5cm, więc musiałbym 3cm rozchylić bagażnik. Nie powiem bagażnik Crosso ładny i dużo świetnych opinii słyszałem, ale nie wiem czy gra jest warta świeczki i czy nie lepiej zakupić któryś z powyższach. Jeszcze jest bagażnik Kross Travelrack, tylko jest górna sprężyna i nie wiem czy sakwy dałbym rady zawiesić na tych górnych rurkach, gdyż nie są okrągłe. 

Z tych wszystkich chyba najbardziej przemawia do mnie Ibera, ale liczę że może trafię na użytkownika powyższych bagażników, lub kogoś obeznanego w tym temacie. 

W sakwach na małe wycieczki dużo nie biorę, ewentualnie sakwy będą służyć zakupom. 

Załączam miejsca montażowe na bagażnik i uchwyty sakw. 

Jeszcze ostatnie drobne pytanie miejsca zaznaczone na niebiesko to tam montuję bagażnik, czy w tych zaznaczonych na czerwono? Wydaje mi się że niebieskie są na montaż bagażnika, a czerwone na błotniki.

otwomontbaga.jpg

sakwyuchwyty.jpg