energyypl90 Napisano 30 Sierpnia Udostępnij Napisano 30 Sierpnia (edytowane) Cześć. Jako że mój unibike crosfire już ma za sobą najlepsze latka szukam czego do dojazdu do pracy. 4km w jedną stronę slproga miastowa. Fajnie by było jakby miał normalne błotniki które chronią od wody gdyż czy słońce czy deszcz ja zawsze na rowerze. Budżet tak. Jak w temacie 1300 chyba że warto do czegoś dołożyć. Rower ma być na lata i oczekuje w miarę bez awaryjnosci gdyż zima też trasa to roboty. Dodam iż do lekkich nie należę 110lg wzrostu 175 więc rama chyba 19 cali W oko wpadło mi coś takiego Husar Ale również mam dylemat czy nie dołożyć i kupić np takiego elektryka Elektryk Co byście mogli polecić itp? Edytowane 30 Sierpnia przez energyypl90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 30 Sierpnia Udostępnij Napisano 30 Sierpnia Jeśli minimalizujesz koszty na maksa to spartacus roadpro 19" (1250 zł ) i trochę kombinowania z założeniem błotników kupionych osobno... Jeśli droga do roboty w miarę przyzwoita to wąskość opon nie powinna być dramatem. Jeśli koniecznie bagażnik to weź tego husara - bo pewnie niczego innego z kasetą nie znajdziesz. Na lata i bezawaryjnie to z budżetem niespecjalnie trafiłeś chyba że polowanie na używkę planujesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
energyypl90 Napisano 31 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia A tak do 1500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 31 Sierpnia Udostępnij Napisano 31 Sierpnia (edytowane) Przy twojej masie rower zasadniczo MUSI mieć ( o ile na lata i bezawaryjność bierzemy na poważnie) - kasetę (nie wolnobieg) - hamulce tarczowe (nie v-brejki), oczywiście lepiej jeśli hydrauliki - widelec sztywny stalowy (nie pseudoamortyzator sprężynowy) - no, od biedy z aluminium Cudów nie ma - to w takiej konfiguracji BEDZIE kosztować ... bo tak się dziwnie składa że rzadko który producent spełania te 3 warunki na raz w tak zwanych "rowerach budżetowych" Może spójrz na madani cabrero - to wprawdzie mtb, ale jak się nie ma co się lubi ... ... to się zap....dala żeby mieć Edytowane 31 Sierpnia przez Pablo59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 1 Września Udostępnij Napisano 1 Września Czemu do takiego zastosowanie musi mieć tarczowe? Bzdura. Mam w jednym rowerze obręczowe, w innych przyzwoite tarczowe i mechaniczne, i hydrauliczne W nieekstremalnej jeździe nie ma różnicy, gorzej tylko w deszczu, błocie, no i troszkę czasem w modulacji. Mam v-ki Deore z dobrymi klockami. Przy 30/h, a pewnie i znacznie więcej, jednym palcem blokuję każde koło. Naprawdę nie wiem, czego chcieć więcej przy dojazdach do roboty. No i są tanie i mega proste w regulacji it'd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
energyypl90 Napisano 1 Września Autor Udostępnij Napisano 1 Września Wybór padl na INDIANA X-Road 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września W dniu 1.09.2024 o 14:25, Miro1970 napisał: Czemu do takiego zastosowanie musi mieć tarczowe? Mam v-ki Deore z dobrymi klockami. On waży 110 kg, a ty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września 65. No tak, przeoczyłem wagę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września (edytowane) W dniu 1.09.2024 o 15:25, Miro1970 napisał: Czemu do takiego zastosowanie musi mieć tarczowe? Bzdura. Mam w jednym rowerze obręczowe, w innych przyzwoite tarczowe i mechaniczne, i hydrauliczne W nieekstremalnej jeździe nie ma różnicy, gorzej tylko w deszczu, błocie, no i troszkę czasem w modulacji. Mam v-ki Deore z dobrymi klockami. Przy 30/h, a pewnie i znacznie więcej, jednym palcem blokuję każde koło. Naprawdę nie wiem, czego chcieć więcej przy dojazdach do roboty. No i są tanie i mega proste w regulacji it'd. Poza tym kupując dzisiaj rower "na lata" trzeba by się zastanowić czy za kilka lat nie będzie tak, że klocki będą tylko chińskie z takiej gumy która się zetrze po 2 dobrych zjazdach. Ja jeżdżę na elektryku w terenie głównie pagórkowatym i spokojnie by mi wystarczył napęd 8x - ale kup dzisiaj precyzyjną manetkę, przerzutkę i dobrą kasetę 8. Hamulce szczękowe to ( poza najtańszymi budżetowymi) odchodzący standard. Edytowane 9 Września przez PiotrWie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września Cytat kupując dzisiaj rower "na lata" trzeba by się zastanowić czy za kilka lat nie będzie tak, że klocki będą tylko chińskie z takiej gumy która się zetrze po 2 dobrych zjazdach A to nie jest już tak? Gdzie te wszystkie klocki Shimano, nawet Ultegry są robione? Miałem w Tribanie hamulce obręczowe z klockami Tiagra i w pół roku je zjadło. Założyłem Ultegry ale po miesiącu czy dwóch go sprzedałem więc nie wiem jak z żywnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września (edytowane) Jak na razie nie widać, by hamulce v były na wymarciu. Wprawdzie w nowych rowerach są montowane coraz rzadziej, ale rowery już w nie wyposażone będą jeździć jeszcze wiele lat i rynek klocków też będzie istniał. V-brake - Klocki hamulcowe do roweru i okładziny - Największy wybór - Allegro.pl Nie rozumiem też tej nagonki na hamulce V, że to niby takie słabe i że jak ktoś dużo waży, to jedyną opcją dla niego są tarczówki. Przecież V-ki to w istocie też hamulce tarczowe o największej możliwej średnicy tarczy, czyli prawie takiej, jak zewnętrzna średnica koła z oponą. Tarczą hamulcową jest obręcz wykonana z dobrze odprowadzającego ciepło aluminium (no chyba że karbon, to już nieco gorzej), o dużej pojemności cieplnej (waga obręczy to zwykle powyżej 400 g), dobrze chłodzona (wszak górny fragment obręczy porusza się względem powietrza z prędkością prawie dwukrotnie większą niż cały rower). Dobrze ustawiony V-brake, z przyzwoitymi klockami, dobrymi pancerzami i linkami bez problemów stawia rower na przednie koło. Obręcz też nigdy nie nagrzewa się do czerwoności ani nawet temperatury, przy której jej dotknięcie spowoduje oparzenie. No dobra, obręcz jest bliżej ziemi i łatwiej się brudzi niż tarcza i nieco trudniej ją wymienić. Zaolejoną obręcz można jednak szybko odtłuścić (dużo łatwiej niż tarczę, gdzie z otworów wciąż wyłazi tłusty brud), a klocki w ostateczności nawet lekko ściąć nożem, gdy sam pilnik nie wystarczy. Brudne V-ki hamują gorzej, ale nie drastycznie gorzej. Zaolejone tarczówki nie hamują prawie wcale. Edytowane 9 Września przez marvelo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yapabaka Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września Cytat Nie rozumiem też tej nagonki na hamulce V, że to niby takie słabe i że jak ktoś dużo waży, to jedyną opcją dla niego są tarczówki a zdradzisz proszę, ile sam ważysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 10 Września Udostępnij Napisano 10 Września Obecnie 63 kg. Co oczywiście oznacza, że cięższa osoba podczas hamowania musi zamienić na ciepło (plus czasem trochę energii w postaci drgań i fali dźwiękowej) większą energię kinetyczną podczas hamowania z tej samej prędkości niż osoba o mojej wadze. Ale akurat w tej kwestii hamulce tarczowe niczego nie zmieniają. W fizyce cudów nie ma. To będzie ta sama ilość energii, niezależnie czy ten ktoś będzie miał V-ki czy tarczówki. Ta energia musi gdzieś "wsiąknąć" i wypromieniować. Co komu po sile ścisku, jeśli hamulce osiągną swój limit i nie nadążą z odprowadzaniem ciepła. Wtedy mamy fading, gotujący się płyn hamulcowy, wichrowanie tarcz. To, że tarczówki lepiej sobie radzą z większą masą i większą prędkością to mit. Jest wręcz na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 10 Września Udostępnij Napisano 10 Września To obręcze cięższego zawodnika będą się wolniej ścierać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi