Skocz do zawartości

[Elektryk dla kobiety] Jaki wybrać i za ile?

Rekomendowane odpowiedzi

Silniki które mają 250w raczej nie mają takiego momentu (100Mm). Chyba że to gdzieś zostało zweryfikowane. Ma 48v co na fabryczne też jest nietypowe 

Bosch w tym drugim wygląda bardziej realistycznie. 

Mam styczność z chińskimi silnikami i realnie wszystkie są gorsze niż zapewnienia producenta. Być może tu jest inaczej ale gdybym nie miał możliwości testowania to wziąłbym raczej pewnego boscha. 

• +1 pomógł 1

Mi już nie chodzi o 100Nm, bo wiem, że 50 w zupełności wystarczy. Pytałem bardziej o to czy ewentualnie za 3 lata da się naprawić Anandę i czy kosztowo to jest jakoś porównywalne z Boschem. Bo zakładam, że Boscha się da naprawić lub ewentualnie kupić nowego (tylko nie wiem czy jest sens ;)).

No i Winora dziś jest 900zł tańsza niż Ecobike LX, więc to też jakiś plus :).

Edytowane przez zatom

Godzinę temu, tobo napisał:

Google -> serwis silników ananda. Ilość wyników da ci wyobrażenie jak to wygląda. 

Poszukaj serwisów zajmujących się w Polsce obsługą silników, zadzwoń do nich i zapytaj. Dostaniesz info z 1szej ręki. 

Zostawmy już Anandę w spokoju (Winora zamówiona). Co najczęściej i jak szybko się rozlatuje w takim Boschu Active Line Plus? 

Pytam bo zapewne "trochę" przewinęło się przez Twoje w ręce.

Edytowane przez zatom

• 2 tygodnie później...

Tym Kellysem e cristy miałem przyjemność kawałek się przejechać - silnik to potęga, wszystkie drogi są po prostu płaskie, największy minus to odcięcie przy 25km/h, ma niesamowite przyspieszenie, chciałoby się jeszcze więcej przyspieszać a tu nagle go odcina.

Solidny trekking, brakuje mu jeszcze amortyzowanej sztycy i można pokusić się o np objazd polskiego wybrzeża z namiotem :)

Ale to opinia po krótkiej przejażdżce, szczerze to za bardzo zachłystnąłem się silnikiem, następnym razem zwrócę uwagę na pozycję czy coś przeszkadza :)

Więc musiałbyś jednak sam się przejechać, czy taka pozycja ci pasuje. 

Ja również nim jeździłem, ale tylko pod sklepem i rama w rozmiarze M

Rower dla żony i Rama dosyć niska, a ja mam 190 cm, więc dziwnie się czułem. 

Ten drugi rower ma pasek i przerzutki w tylnej piaście, sterowane bezprzewodowo. 

Szkoda że te rowery są tylko do rozmiaru L

Bo żona i tak rzadko jeździ, ja bym go sobie czasami pożyczał 😁

Edytowane przez gad
  • Haha 1

Ciekawe jak ten Kellys wyszedłby w porównaniu z takim Cube:

https://rowerycube.pl/rowery-turystyczne-i-trekkingowe/5755-rower-cube-631051-touring-hybrid-one-500-trapeze-4054571389084.html

Żonie kupiłem starszy model tego roweru i jest za kierownicą trochę wygodniejszy od Kellysa ale silników nie ma co porównywać, nie ta generacja, choć na jej Cubie czuć, że jedzie się rowerem a na tym Kellysie łapałem się z myślą czy aby taki moment nie jest przesadą dla tego typu roweru. (Może  i jest ale i tak silnik jest wspaniały ;) )

Żona też nie jeździła za bardzo na rowerze, od kiedy ma elektryka to wszędzie nim jeździ 😉

A ja coraz bardziej zastanawiam się nad wyborem roweru, ale chyba bardziej pod siebie i czasami pożyczę go żonie. Ona raczej mało jeździ. 

Ale tak jak piszesz, może jej coś się odmieni, jak przejedzie się elektrykiem. 

Tu jest jeszcze na XT Di2

https://allegro.pl/oferta/rower-elektryczny-multicycle-prestige-xt-di2-super-cena-53-16560170046

49 minut temu, burz napisał:

W jakim trybie wspomagania takie odczucia? Bo na Eco to jest taki wiatr w plecy (w łatwym terenie w zasadzie tylko w tym trybie jeździmy).

Na Auto. 

Tak a'propo żony , jak wcześniej nie jeździła to później  dochodziło do ekstremów:

Żona: Jadę do sklepu.

- ok, gdzie?

- do Auchan, jedziesz ze mną? 

- nie, mam tu robotę w domu

- ale proszę jedź że mną Bo ktoś pod sklepem musi mi roweru pilnować żeby nie ukradli....

Tak ku wyjaśnieniu- do Auchan jest dość daleko i jeździ się samochodem na większe zakupy.

Edytowane przez spiwor

Nie jestem fachowcem w dziedzinie rowerowej, więc nie chcę się wymądrzać.... ale  firma Multicycle już ładnych kilka lat temu została przejęta przez Krossa, więc to co jest na rynku to pewnie leżaki magazynowe. Nie wiadomo jak w tym czasie były traktowane akumulatory. 

Co do przełożeń w piaście to mogę jedynie powiedzieć, że w zwykłym Krossie przez 7 lat bez serwisowania nie udało się ich zepsuć. Przyzwyczajenie spowodowało, że do elektryka też żona zapragnęła Shimano Nexus. 

Nie wiem czy jeździłeś na czymś słabszym i jakie górki masz objeżdżania, ale w moim przypadku nie ma na horyzoncie górek, z którymi nie dał sobie rady Bosch Active Line Plus (50Nm).

Nie chcę być jakimś naganiaczem na Winorę (choć wydają się to być dosyć solidne urządzenia) ale mają klika modeli właśnie z Nexusem i taką większą ramą np https://allegro.pl/oferta/rower-elektryczny-winora-sinus-n8-wave-54-cm-i500wh-ciemny-zielony-15383595176.

Duży jest też Ecobike LX 21.

Na pewno lepszy, ale tu już nie masz Nexusa. Nie wiem czy kupowanie roweru z obrazków i parametrów to dobry pomysł. Ja z Ecobike miałem styczność jak wypożyczaliśmy w górach i stąd w ogóle zainteresowanie firmą. Ecobike RX 500 na którym jeździłem zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Mocny i szybki silnik. Testowo nie było problemów aby jechać 40km/h nawet pod górkę. Odblokować ograniczenia można też podobno z poziomu wyświetlacza. Ludzie z wypożyczalni mówili, że nie ma tym sprzętem problemów, ale fakt miały dopiero kilka tysięcy przebiegu. Z drugiej strony myślę, że wypożyczane rowery mają trochę gorsze warunki życia ;) 

No ale każdy ma inne potrzeby.

Silnika Panasonika (skąd skądinąd bardzo dobrego) nie odblokujesz z poziomu wyświetlacza, zresztą co to za pomysł, żeby kupować dobry rower, który może być legalnie używany na naszych drogach, i od razu go psuć... ;)

Co do modelu Expedition, to radziłbym, żeby kobieta najpierw się przymierzyła, bo waga tego kloca może zniechęcić.