Skocz do zawartości

[Przerzutka tylnia] Marka Shimano Deore RD-M5120 - Manetke da sie nacisnąć w dół gdy lańcuch jest na 1 biegu co powoduje spadnięcie łańcucha za kasetę

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Dzisiaj jeździłem w spokoju i przerzutka nagle przesuneła sie o jeden bieg do tyłu przez co teraz łańcuch nie wskakuje na bieg 11 tylko na 10 a gdy jest na biegu 1 to jeszcze moge kliknąć przez co łańcuch spada za kasetę dodam tylko że przerzutka zostala wymieniona na nową i jest taka sama jak wczesniej dziękuje za odpowiedzi

Edytowane przez youngsentiadam111
Źle napisałem

bo wcześniej miałem taki sam problem z tą przerzutką ale po czasie wszystko wróciło do normy na około tydzień po tygodniu hak sie złamał czyli co mam zrobić żeby wszystko wróciło do normy?

aktualnie spróbowałem lekko ciągnąc ją do góry i problem zniknął jesli znowu sie pojawi a to juz nie zadziała to będe pisał z powrotem dziękuje za pomoc

Linka jest za mocno  naciągnięta. Albo trzeba poluzować albo pancerz spadł  jak pisał dokumosa. Może też kręciłeś w te i wewte i baryłki masz na maxa wykręcone, co też powoduje skrócenie linki. Hak też może być zgięty.  

Na youtubie jest masa tutoriali. Po pierwsze, to hak musi być prosty. Wrzucasz na pierwszy bieg i wózek musi być pod największą zębatką, jeśli łańcuch spada do środka, to linka jest za krótka. Zrzucasz łańcuch na ostatni bieg bez kręcenia korbą, tak, żeby łańcuch  dalej został na pierwszym biegu, luzujesz śrubkę od linki i popuszczasz trochę linkę o parę milimetrów. 

Jak masz pierwszy bieg a łańcuch spada na 2 zębatkę, to linka jest za krótka za luźna. Tak samo wrzucasz ostatni bieg i skracasz linkę o parę milimetrów. Precyzyjnie długość linki o 0,5 mm czy 1mm można baryłką wyregulować. Wykręcając baryłkę skracasz linkę- łańcuch przesunie się do środka, wkręcając baryłkę wydłużasz linkę, łańcuch przesunie się na zewnątrz.

• +1 pomógł 1