Skocz do zawartości

[Pedały] Focus Atlas 8.7 - problem z wyborem

Rekomendowane odpowiedzi

Dopiero planuję zakup obuwia, dlatego zastanawiam się czy warto inwestować w te pedały, bo z tego co czytałam są uniwersalne i nadają się do zwykłych butów i do spd, czy może polecilibyście inne do tego gravela? Pozdrawiam 

Ja na poczatku kupilem takie uniwersalne. Na szczesci zapomnialem juz co to byl za model :P (ale gdzies tu mozna odszukac w annalach historii, bo cly czas nie polecam). Grael to prawie szosa, wiec SPD-SL. Jak planujesz bardiej teren (tylko po co gravel) to SPD. Na polsrodki szkoda pieniedzy.

PS. Jakbym je gdzies odnalazl to oddalbym za darmo. Nawet moja zona kupila sobie regularne spd ;)  , wiec nie sa mi potrzebne.

Edytowane przez JWO

Jeździłem na tych pedałach ok roku na fullu, z powodu, że w klasycznych spd zaliczyłem pare gleb, uznałem, że będzie to lepsze rozwiązanie i w trudniejszych miejscach będę mógł przełożyć nogę na platformę uwalniając się o spięcia, natomiast w praktyce, ta platforma jest bardzo niewygodna, jest wyjątkowo mała i jazda z użyciem tej strony jest wręcz niemożliwa w trudniejszym terenie bo przy mocniejszym uderzeniu noga zaraz spadała z niej, skończyło się tym, że wpinałem się jedną noga a drugą miałem przełożoną na platformę. W zeszłym roku kupiłem https://www.goride.pl/pedaly-spsd-mtb/funn-pedaly-mamba-jednostronne?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwlbu2BhA3EiwA3yXyuweTgkqnI53U-QmRZGtJKkz_TjsCJ8dB8rANq2TmEUHOioyFPkZwXRoCjicQAvD_BwE są nieporównywalnie lepsze i ogólnie przerzuciłem się z głownie na platforme, która świetnie trzyma przy użyciu obuwia z miękką podeszwą, natomiast minusem mogą okazać się długie piny, które przy jakiejś glebie lubią się wbić w nogę, generalnie bardzo polecam, natomiast nie wiem czy w gravelu nie będą zbyt ciężkie.

Mam pedały tego typu ale nie dokładnie te Shimano tylko coś bardziej w stylu tych linkowanych powyżej, z Ali, te:

S3a888eece5324825a0d6f0e9a1db4c16F.jpg_640x640q90.jpg.edbd553dd47c9fc556db7e488f0973c5.jpg

Jak byłem na kontrakcie poza domem to kupiłem sobie bieda-grawela za grosze, żeby dojeżdżać do pracy i mieć co robić popołudniami i wtedy te pedały mi się sprawdzały znakomicie bo do pracy jeździłem w jakichś trekkingach a po pracy, jak jechałem na dłuższą wycieczkę to ubierałem się w rowerowe ciuchy i buty spd. Teraz, w "normalnym" grawelu, którego nie użytkuję jako commutera a tylko jako wehikuł wycieczkowy używam tylko pedałów spd, klasycznych dwustronnych spd, bo nie musisz patrzeć czy akurat platforma się ustawiła na górze czy spd i łatwiej trafić, żeby się wpiąć. Ale jeśli będziesz jeździł tym rowerem zarówno w ciuchach rowerowych jak i gdzieś po mieście, do pracy/sklepu/szkoły/siłownię/itp. to pedały tego typu są o.k., są alternatywą, żeby nie zmieniać pedałów co jazdę