sivesgaard Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia Cześć, Jestem kompletnym laikiem. Szukam roweru na którym pojeżdżę z córką na takich trasach (jej marzenie) https://www.youtube.com/watch?v=EFZjG3iZF_g , ale głównie będziemy jeździć po parku i ścieżkach rowerowych. Mam 190cm wzrostu i 105kg masy i boję się, że rower cross, który bym mocno preferował ze względu na pozycję w jakiej się siedzi, może nie wytrzymać jakiegokolwiek skoku w takim parku rowerowym przy moich gabarytach. Nie planujemy żadnych ekstremalnych akrobacji tylko jak już to małe podskoki. Może za kilka lat. W oko mi wpadły takie modele (jeśli cross wytrzyma podskoki 😞 https://www.olx.pl/d/oferta/jak-nowy-rower-cross-mtb-29-ghost-square-essential-rozm-l-sram-1x12-CID767-IDZ8D3C.html Rower trekkingowy Riverside 920 SRAM NX RIVERSIDE | Decathlon Rower crossowy Polygon Heist X7 | sklep rowerowy Sprint-Rowery.pl Rower crossowy GIANT Roam 1 Disc | CentrumRowerowe.pl Ewentualnie może coś tutaj się znajdzie: https://shorturl.at/ozjr4 Albo czekam na propozycje. I najważniejsza kwestia czy cross wystarczy czy muszę iść w MTB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia (edytowane) Żaden cross nie jest przeznaczony na takie trasy . Nawet nie każdy MTB musi to wytrzymać , szczególnie że do chuderlaków nie należysz . Do normalnej jazdy możesz kupić crossa którego max obciążenie to ok 135kg . Trek , Unibike , chyba Giant . Część rowerów ma max obciążenie 120 kg i to będzie tak na styk . Ty + rower+ ew bagaż . Edytowane 28 Sierpnia przez WaGiant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia (edytowane) 8 godzin temu, sivesgaard napisał: I najważniejsza kwestia czy cross wystarczy czy muszę iść w MTB. Ten gosciu z filmu to nawet na Wigry 2 by to pojechal . Ale to nie jest dobry wyznacznik, skoro zadajesz takie pytania. Zadbaj o zdrowie (i zycie) corki. MTB i duzo nauki. Edytowane 28 Sierpnia przez JWO 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia (edytowane) Szukaj roweru trailowego, pozycja na takim jest wygodna i spokojnie można skoczyć Budżetowo: https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/rowery-trailowe/stoic/stoic-3/3338.html?dwvar_3338_pv_rahmenfarbe=RD https://www.rosebikes.pl/rose-bonero-1-2702003 Nie są to modele bez wad, ale na początek będą ok i nie boją się oderwać od ziemi. Edytowane 28 Sierpnia przez NerfMe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivesgaard Napisano 29 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia (edytowane) Dziękuję za odpowiedzi @NerfMe @WaGiant Wracam z drugim kluczowym pytaniem. Jeśli nasza aktywność rowerowa miałaby wyglądać tak: 90% jazda po asfalce i ścieżkach rowerowych, 10% trail jak z filmiku, ale bez akrobacji i wysokich skoków, tylko małe bumpy, to czy jest sens inwestować tyle pieniędzy w rower TRAIL? Czytałem, że ich geometria jest mocno ukierunkowana na trudny teren i w mieście bolą plecy. Czy nie lepiej kupić dobrego crossa i jakiegoś używanego MTB na olx do "zajechania" ? Wygoda jest dla mnie kluczowa, bo przy moich parametrach i pracy siedzącej mam ostatnio spore problemy z bólem pleców i dopiero na rowerze trekkingowym 29" i rama 23" zaczęło mi się dobrze jeździć i bezboleśnie. Edytowane 29 Sierpnia przez sivesgaard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSw Napisano 29 Sierpnia Udostępnij Napisano 29 Sierpnia Osobiście doradziłbym Ci zakup MTB do zajechania. Tak jak pisaliśmy do siebie poszukaj np. używki xc100 rockrider. Cross będzie trochę szybszy i uniwersalny i może wygodniejszy, ale mniej wytrzymały. Generalnie jeśli ma być to rower głównie do jazdy z córką, to na tę chwilę widzę, że potrzebujesz jakiegokolwiek roweru, który jest wytrzymały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivesgaard Napisano 29 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia @TomekSw zrozumiałem, po prostu jako laik boję się, że będę musiał przez te 90% czasu się męczyć na MTB żeby móc te 10% pojeździć. Nie chcę też wałkować tematu i męczyć buły niepotrzebnie, ale w grę wchodzi zakup jednego porządnego roweru na lata. A nie chcę się męczyć potem i pluć sobie w brodę, że wtopiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 29 Sierpnia Udostępnij Napisano 29 Sierpnia Nie ma roweru, który połączy te dwa elementy. 90 proc jazdy po ścieżkach to jak najbardziej rower crossowy, ale jedyne "skoki" jakie wytrzyma to takie z krawężnika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivesgaard Napisano 29 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia Bardzo dziękuję za taką odpowiedź. Kupuję rower cross, a MTB/TRAIL/DIRT czy jakikolwiek mi się przyda na scieżki górskie wezmę z OLX. Jaki rower cross byście polecili w tym budżecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivesgaard Napisano 30 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia Temat do zamknięcia. Dzięki Waszym poradom zdecydowałem się na Unibike Viper. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 30 Sierpnia Udostępnij Napisano 30 Sierpnia Solidny wybór, udanych jazd! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi