Skocz do zawartości

[Gravel do 10000 tys] Focus Atlas 8.7

Rekomendowane odpowiedzi

Grizl i Atlas to rowery o różnych charakterach. Porównywanie technikaliów nie ma tu sensu. Zacznij od zastanowienia się, czego będziesz chcieć od roweru, potem wytypować modele, które spełniają Twoje założenia, na koniec zostaje porównanie.

3 godziny temu, JWO napisał:

Ma wszystko. Nie ma informacji jaka najszersza opona wejdzie. 
Jak masz 10kPLN to kupuj. Przed pandemia gravel na grupie GRX800 kosztował mnie podobnie, wiec chyba cena nie jest duża.

Do Atlasa wchodzi 50mm wg producenta.

To jest bardzo kompletny rower i o mało sam go nie kupiłem. Ma bardzo fajną geometrię i super wygodnie się na nim jeździ więc jeżeli szukasz czegoś na jakieś dłuższe trasy bez ścigania to opcja fajna.

Focus robi porządne rowery. U nas chyba mniej popularne, kwestia dystrybucji. W sumie Cube ze ski teamem też często jest postrzegane jakoś marnie, a solidne rowery robią w dobrej cenie. Stevensa w ogóle w Polsce nie ma. 

Na gravel bike poland Atlasy są chwalone, nikt się na nie nie skarży - dobrze poskładane produkty generalnie.

Napisano (edytowane)

W dniu 28.08.2024 o 12:00, Lextalionis napisał:

Do Atlasa wchodzi 50mm wg producenta.

To jest bardzo kompletny rower i o mało sam go nie kupiłem. Ma bardzo fajną geometrię i super wygodnie się na nim jeździ więc jeżeli szukasz czegoś na jakieś dłuższe trasy bez ścigania to opcja fajna.

widziałem, że myślałeś czy S czy M u Ciebie w atlasie, a jesteśmy podobnych wymiarów, który w końcu był lepszy dla Ciebie i wygodniejszy?

Edytowane przez Filip94

• 1 miesiąc temu...

Witam

Przymierzałem sie ostatnio do Atlasa 6.8 XL i wydawał mi sie jak by troche za długi (musiałem sięgać do manetek). Mam 195cm wzrostu i wedlug tabeli odpowiedni ma byc dla mnie właśnie rozmiar XL. Przymierzałem sie również do Rondo RuuT AL2 XL i ten z kolei wydawał sie troche za krótki, miałem wrażenie, ze gdybym zahamował mocniej przodem, to przeleciałbym przez kierownicę. Nie mam doświadczenia w grawerach, bo zawsze jeździłem na MTB i czułem sie (szczególnie na Rondo) jak bym kola mial pod sobą (krucze, trudno to opisać), taki mało stabilny. Nie wiem czy tak ma byc, czy to normalne doczucia po przesiadce z MTB na Gralewa i trzeba sie przyzwyczaić ?

Wolałbym Atlasa, ale nie wiem czy rozmiar XL nie będzie a duży, a L za mały 😞

W załączniku wyniki pomiaru ze strony www.wrenchscience.com. 

Pomóżcie prosze rozszyfrować geometrie tych rowerów, co, jak i dlaczego Atlas będzie ok 🙂.

pomiar.jpg

Edytowane przez VonPiter