Skocz do zawartości
  • 0

Rowery podobne do Stevens City Flight

Pytanie

Napisano

Cześć,

stwierdziłem, że mimo braku rejestracji, może ktoś odpisze. Mam 191 cm wzrostu, 85 kg wagi, długie nogi a więc i przekrok wysoki. Np. na Treku FX 2 XXL jest mi dobrze.

Obecnie użytkuję Giant City Sport Cosmo. Rozmiar ramy XXL. Rower dobry, ale jednak wielki kawał ciężkiej, miejskiej kobyły, stąd szukam czegoś lżejszego (chociaż trochę), szybszego, o nieco bardziej sportowej geometrii.

Szukam: zastosowanie: 95% miasto, rower będzie służył do codziennych, całorocznych (dosłownie!) dojazdów do pracy i innych miejskich, ekscytujących eskapad do marketu, kina, czyli będzie to wół roboczy. Z tej przyczyny szukam czegoś z przerzutkami w piaście (min. osiem i możliwością założenia pełnej osłony na łańcuch - rower ma nie brudzić ciuchów). Rama sztywna, hamulce preferowane V-brake, z racji prostoty, masy i łatwości serwisu (V-brake ogarnę sam w trymiga). Dopuszczam tarcze hydrauliczne, chociaż nie wiem jak z nimi będzie podczas mrozów. Bagażnik i błotniki obowiązkowe (zazwyczaj wlatują sakwy).

Budżet mam 2000 zł, preferuję używki. Rower nawet nie może być nowy i efektowny, gdyż coś ociekającego lansem szybko wyparuje z rąk złodzieja no i szkoda tłuc delikwenta po grzejnikach ciasnej klatki w bloku przy znoszeniu. Do chwili obecnej wypatrzyłem:

Stevens City Flight - wydaje się bardzo odpowiedni: https://www.olx.pl/d/oferta/stevens-city-flight-cf-z-zapieciem-CID767-IDPh8aV.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=5

Grecos Urban - hydrauliczne V-brake to dla mnie minus https://www.olx.pl/d/oferta/sliczny-crossowy-grecos-urban-28-hydraulika-shimano-nexus-pradnica-CID767-IDG1TaH.html 

Checker Pig Zulu

Cube Hyde Race/Pro

Raymon Urbanray

Ortler Gotland

Po tym przydługim zarysowaniu tematu pytanie jest następujące: czy są jeszcze inne rowery w tym stylu? Na stronach producentów są nowe maszyny, może jakieś poprzednie wcielenia danego modelu wpiszą się w schemat? Albo mniej znani producenci? Im więcej będę miał, tym łatwiej mi będzie wygrzebać coś w necie w dobrym rozmiarze, bo jakbym miał te upragnione 183 cm, to bym dawno coś ogarnął.

Będę wdzięczny za odpowiedź.

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Stevens City Flight sam model spoko, ale rozmiar dla ciebie powinien być 61, a nie 53 jak w ofercie. Szanuję Stevensa za to, że generalnie stosuje całą grupę osprzętu do danego modelu, a nie miksy np. lepszej przerzutki i najtańszej piasty.

Gość
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpowiedz na pytanie...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...