ardb Napisano 27 Sierpnia Udostępnij Napisano 27 Sierpnia (edytowane) Rozważam zakup drugiej, mniejszej zębatki na górskie warunki. One są montowane na centerlocka co komplikuje nieco wymianę. Ale widzę, że kółko jest na krzyżaku, do którego jest przykręcone ośmioma śrubami. Może więc ktoś wie: czy ten krzyżak jest identyczny dla różnych rozmiarów kółka i czy można łatwo wymienić kółko poprzez odkręcenie go od krzyżaka i przełożenie przez ramię korby? Edytowane 27 Sierpnia przez ardb fix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 27 Sierpnia Udostępnij Napisano 27 Sierpnia Shimano wpadło na dość dziwny pomysł i niby zrobiło zębatkę direct mount, ale dwuczęściową. W teorii zębatki nie powinieneś odkręcać od pająka i samej zębatki chyba nie da się kupić? Shimano przewiduje wymianę całości... Skręcane to jest zdaje się security torxem, więc 'zwykłym' kluczem torx nie odkręcisz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 27 Sierpnia Udostępnij Napisano 27 Sierpnia A - jeśli dobrze pamiętam te zębatki nie są przykręcane centerlockiem, tylko Sh z gracją wprowadziło nowy interfejs i nowe narzędzie:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 27 Sierpnia Udostępnij Napisano 27 Sierpnia Sam zmieniałem i nie pamiętam, bym użył specjalnego narzędzia. Mam tylko klucz do zewnętrznego centerlocka. Zdjęcie korby nie jest trudne. Warto mieć taki plastikowy kluczyk do tej wkrętki w korbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 27 Sierpnia Udostępnij Napisano 27 Sierpnia Centerlock (do kasety i tarczy) to inny klucz niż direct mount chainring tool (do przedniej zębatki). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 27 Sierpnia Udostępnij Napisano 27 Sierpnia (edytowane) Przepraszam, muszę sprawdzić w skrzynce, robiłem to jakiś czas temu, pewnie mam dwa narzędzia… edit, znalazłem nawet rachunek za zakup tego do tarcz korby.. Edytowane 27 Sierpnia przez Wojcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 27 Sierpnia Udostępnij Napisano 27 Sierpnia Z tego co pamietam, potrzebne były dwa różne klucze. Ten od tylnej tarczy nie pasuje do przedniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 27 Sierpnia Udostępnij Napisano 27 Sierpnia Centelock jest też zewnętrzny, nie pod klucz do kasety, ale dużą nasadkę TL-FC36 i ja mam takie tarcze hamulcowe we wszystkich rowerach. Ale fakt, to inne narzędzie niż do tarczy korby i mam dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ardb Napisano 27 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia (edytowane) Damn, mogło być prosto, ale jak zwykle jest pod górkę Zapewne chodzi o TL-FC41, 72zł za kąsek metalu a do tego upierdliwy proces wymiany. Edytowane 27 Sierpnia przez ardb update Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia Wymiana zębatki direct mount to w sumie 4 śruby. Wymiana "starej" zębatki to też 4 śruby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ardb Napisano 28 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia (edytowane) He, he - odkręciłem na próbę jedną z tych śrubek montujących krzyżak. To jest torx z bolcem w środku. Trzeba mieć kluczyk z dziurką na froncie i okazało się że mam. Ciekawe tylko czy ci geniusze dają różne krzyżaki do różnych tarcz. Między największą 34 a najmniejszą dostępną (28) różnica na promieniu jest około 1.2cm. Od krawędzi ramienia krzyżaka do rantu kółka mam około 1cm. Nabieram wątpliwości, czy się to zmieści. UPD: już widzę na zdjęciach, że ten krzyżak jednak jest inny Edytowane 28 Sierpnia przez ardb update Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi