Skocz do zawartości

[Dziecko 7 lat] Jakie aktywności i jaki rower polecacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Nigdy nie jeździłem na rowerze i swój pierwszy jednoślad kupiłem w lipcu, bo córka chciała wspólnie jeździć.
Obecnie mam trekking na ramie Pegasus strong XL i jeździ mi się dobrze, ale mam wrażenie, że nie pasuje on do profilu naszych aktywności. Niestety córka ma jeszcze problem przejechać ponad 20km więc sakwy i inne rzeczy tylko mnie obciążają, a nic sensownego jak namiot do nich na razie nie włożę. Chciałbym go sobie zostawić na przyszłe wycieczki poza miasto pod namiot jak już ona podrośnie.

Więc pokazałem młodej filmiki na yt co można robić na rowerze i najbardziej jej się podobają zjazdy na szlakach MTB i zwykłe wycieczki do parku po ścieżce rowerowej. Na trzecim miejscu dała wycieczki poza miasto po wiejskich drogach po żwirze. 

Czy rower MTB nada się do wszystkich tych aktywności? Niestety rośnie jak na drożdżach i kupno 2 rowerów na tę chwilę mija się z celem. Sobie bym kupił taki sam.

Jeśli tak to jaki rower MTB? Jest teraz tyle rodzajów, że głowa mała. 

Znacie jakieś inne fajne aktywności na rowerach żeby ciągle podsycać żar u dziecka?

Ja ze swojej strony mogę polecić, bo ten temat przerabiałem stosunkowo niedawno, zakup jak najlżejszego roweru na kołach 20", a najlepiej 24". Jakoś dwa/trzy lata temu kupiłem taki rower młodemu kiedy był on w podobnym wieku jak Twoja córka. Dokładniej to był to jakiś model z decathlonu na 24", z amortyzatorem (😂), i napędem 1x6 chyba. Rower kupiony jako używany z zamiarem jego użytkowania w zasadzie na jeden sezon. Dałem niewielkie pieniądze, które prawie odzyskałem w tym roku. Z doświadczenia nabytego po użytkowaniu tego sprzętu, to jednak zrezygnowałbym z amortyzacji i zapewne wymieniłbym manetkę RevoShift na nową, bo stara jednak się zużyła.

Z motywacją to różnie bywa, ale w zasadzie to jest wyciąganie młodego nieco na siłę. Co śmieszne to jak już wyjdzie wszystko się zmienia w zasadzie o te 180 stopni i po prostu ma zabawę, chociaż gotuję się bo mimo bardzo dobrego sprzętu obecnie jak na jego wiek potrafi na hopkach, górkach gnieść kapustę 😅 zamiast korzystać z dobrodziejstw całego zakresu przerzutki.

Bo to są proste "amortyzatory", które w zasadzie niewiele dają, a swoje ważą. U małego dziecka waga roweru ma bardziej znaczenie, bo jednak relacja wagi samego roweru do wagi małego dziecka jest dość znaczna niż jest to u dorosłego. Tu dziecko zyskuje większą zwinność i jednak łatwiej jest mu się poruszać gdy ma lżejszy rower. Ja osobiście zalecałbym szukać 24" bez amortyzatora, ale jeśli będzie ten dodatek w dobrej cenie to może warto spróbować, niemniej cudów nie oczekuj. Dopiero teraz przed 10 urodzinami młody dostał sprzęt z amortyzatorem powietrznym no i widać, że coś on tam pracuje 😀

To AŁA to może też wynikać, że opony są pompowane pod gwizdek, zmniejszenie ciśnienia, jeśli faktycznie jest tak jak przypuszczam, może troszeczkę pomoże.

• +1 pomógł 1

Poglądowo zobacz sobie taki Superior F.L.Y. 24, on jest niby od 120 cm wzrostu. Jak dla mnie bardzo fajnie złożony rower. Z amortyzatorem jest Superior Racer 24. Oba są do wyhaczenia jako używki na OLX

Edytowane przez TomekSw
  • +1 pomógł 2