ppir32432432423 Napisano 25 Sierpnia Udostępnij Napisano 25 Sierpnia (edytowane) Cześć, nie jeździłem rowerem jakieś 15 lat, szukam czegoś na początek, jazda dla rozrywki, dla ruchu, trochę dróg rowerowych, szutrów itp. rekreacyjnie. Podstawowa kwestia, to mój wzrost - 193 cm oraz masa ok 120kg. Szukam roweru, na którym nie będę wyglądał "jak Wicia na kocie". Czy w budżecie do 3k można znaleźć coś sensownego? Wymagań zbyt wielu nie mam. Rozważam między trekkingiem, a crossem. Bagażniki itp. nie są mi potrzebne, ale przydałyby się błotniki na gorszą pogodę i jakieś sensowne opony, nie typowo szosowe. Znalazłem między innymi coś takiego: ( ROCKRIDER 520 wersja w największej ramie) https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-turystyczny-rockrider-expl-520-29/_/R-p-329346?srsltid=AfmBOooVStv-0fFlFPwfrAgTw-6wTDvxB1DO0k4cWlLftwWDoKZQsUv- Z góry dzięki za pomoc Edytowane 25 Sierpnia przez ppir32432432423 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Sierpnia Udostępnij Napisano 25 Sierpnia Cytat Rozważam między trekkingiem, a crossem. Więc dlaczego wrzucasz mtb? Pomyślałbym o tym choć o parę stów przekracza budżet. Koło z dużym balonem więc twoja masa nie będzie wymagała wysokiego ciśnienia, sztywny widelec a nie atrapa amortyzatora więc rower będzie bardziej dynamiczny (szkoda, że widelec aluminiowy, karbonowy jest w wyższym modelu ale już byś musiał jakieś 4,5 wyłożyć) a do tego wyprostowana pozycja więc ci bebzon nie będzie przeszkadzał https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/dual-sport/dual-sport-2-generacji-5/p/36823/?colorCode=grey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass Napisano 25 Sierpnia Udostępnij Napisano 25 Sierpnia (edytowane) MTB to nie jest najgorszy pomysł. Podejrzewam nawet, że nawet dobry. Rowery MTB z racji konieczności znoszenia większej ilości obciążeń dynamicznych są, a w każdym razie powinny być, solidniej budowane. MTB mają też bardzo korzystny stosunek ceny do jakości. Tylko na tym "stosunku" i "solidności" może się później gorzej jeździć niż na crossie. Moim zdaniem nic lepszego niż Trek, który @Mihau_ tu wrzucił nie znajdziesz. Ma bardzo dobrą dopuszczalną masę całkowitą i jest dostępny. Tylko musisz się przymierzyć, bo XL jest do 197 cm, czyli na granicy. I jest trochę drogi jak na posiadane podzespoły. Ale ma wysoką wartość dodaną: części i serwis. Z jednym się nie zgodzę: @Mihau_ - facet, który ma prawie 2 metry nie może ważyć 80 kg! Więc skąd ten bebzun w Twojej wypowiedzi? Edytowane 25 Sierpnia przez Jendrass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 26 Sierpnia Udostępnij Napisano 26 Sierpnia @Jendrass jeżeli twoim zdaniem 193 cm to "prawie dwa metry" to mogę śmiało powiedzieć, że moje 186 cm to "prawie 193" a jakoś ważę 82 😂 120 kg przy takim wzroście to nie jest normalna masa ciała tylko 20 kg zbędnego balastu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 26 Sierpnia Udostępnij Napisano 26 Sierpnia Wot, zamorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppir32432432423 Napisano 26 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 17 godzin temu, Mihau_ napisał: Więc dlaczego wrzucasz mtb? Pomyślałbym o tym choć o parę stów przekracza budżet. Koło z dużym balonem więc twoja masa nie będzie wymagała wysokiego ciśnienia, sztywny widelec a nie atrapa amortyzatora więc rower będzie bardziej dynamiczny (szkoda, że widelec aluminiowy, karbonowy jest w wyższym modelu ale już byś musiał jakieś 4,5 wyłożyć) a do tego wyprostowana pozycja więc ci bebzon nie będzie przeszkadzał https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/dual-sport/dual-sport-2-generacji-5/p/36823/?colorCode=grey Który to będzie ten model "wyższy" z karbonowym widelcu? Budżet zawsze można nadszarpnąć, jeśli będzie to uzasadnione Ten, który podesłałeś (DUAL SPORT 2 gen 5) wydaje się ok, zaciekawiła mnie wersja "equipped", czyli z błotnikami itp., myślę że taka kombinacja odpowiadałaby. https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/dual-sport/dual-sport-2-equipped-generacji-5/p/40508/?colorCode=grey Niemniej, muszę znaleźć jakiś sklep w okolicy, aby się jakkolwiek przymierzyć. Z tego co widzę, inne modele są dostępne w jeszcze większych ramach, (2XL) ale to trzeba na żywo najlepiej siąść i się przymierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 26 Sierpnia Udostępnij Napisano 26 Sierpnia Cytat Który to będzie ten model "wyższy" z karbonowym widelcu? Dual sport 3 gen 5 Cytat Ten, który podesłałeś (DUAL SPORT 2 gen 5) wydaje się ok, zaciekawiła mnie wersja "equipped", czyli z błotnikami itp., myślę że taka kombinacja odpowiadałaby. Słaba jest dostępność tych "doposażonych" modeli także musisz to sobie dokładnie przeliczyć bo może się okazać, że taniej golasa doposażyć Cytat Z tego co widzę, inne modele są dostępne w jeszcze większych ramach, (2XL) ale to trzeba na żywo najlepiej siąść i się przymierzyć Liczą się fizyczne wymiary ramy a nie to jak sobie to producent nazywa, rozmiarówka nie jest standaryzowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Impress Napisano 26 Sierpnia Udostępnij Napisano 26 Sierpnia (edytowane) Sam dysponuje bardzo zbliżonymi gabarytami 195cm i 120kg i jeżdżę na Trek Dual Sport 2 Gen4 poleconego mi z resztą przez @Mihau_ Jeżdżę już drugi sezon, zrobiłem przeszło 3000km i jestem bardzo zadowolony z Treka. Na start polecam zmienić stockowe gripy na przykład na ergon gp5 (dużo daje). Warto pomyśleć o lepszych oponach bo stockowa tylna opona Bontragera dosyć szybko się wytarła. Rower jest bardzo przyjemny i dynamiczny do jazdy a zaraz wdzięczny do dłubania. Edytowane 26 Sierpnia przez Impress 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerowe_lowe Napisano 26 Sierpnia Udostępnij Napisano 26 Sierpnia https://www.centrumrowerowe.pl/blog/rozmiar-ramy-roweru/?srsltid=AfmBOoqYDMIldktnQkioJb4lKgLoiYAT1wx7u9IKtlM3lP07nDtynLfj Tutaj masz sposób doboru pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppir32432432423 Napisano 26 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia Godzinę temu, Mihau_ napisał: Dual sport 3 gen 5 Liczą się fizyczne wymiary ramy a nie to jak sobie to producent nazywa, rozmiarówka nie jest standaryzowana Na tą chwilę DS 2 GEN 5 tylko w małych rozmiarach dostępny jest. Tak, wiem że L czy XL u każdego producenta może oznaczać coś innego, niemniej porównuję na podstawie "geometrii", gdzie DS 2 gen 5 kończy nam się na pewnych wymiarach, a inne modele Treka mają jeszcze pozycję level większą. Niemniej będę szukał czegoś, aby stacjonarnie przymierzyć i się przekonać. Póki co ten Dual Sport 2 Gen 5 mnie przekonuje, kwestia tylko ewentualnego doposażenia na własną rękę, jeśli ze stockowymi "equipped" jest słabo dostępny, ale dokręcenie paru elementów to nie jest problem. Godzinę temu, Impress napisał: Sam dysponuje bardzo zbliżonymi gabarytami 195cm i 120kg i jeżdżę na Trek Dual Sport 2 Gen4 poleconego mi z resztą przez @Mihau_ Jeżdżę już drugi sezon, zrobiłem przeszło 3000km i jestem bardzo zadowolony z Treka. Na start polecam zmienić stockowe gripy na przykład na ergon gp5 (dużo daje). Warto pomyśleć o lepszych oponach bo stockowa tylna opona Bontragera dosyć szybko się wytarła. Rower jest bardzo przyjemny i dynamiczny do jazdy a zaraz wdzięczny do dłubania. Super, dzięki za info. @rowerowe_lowe - tak, znam tego typu schematy przymiarki. U mnie właśnie jest to przełom XL oraz XXL (w rozmiarówce Treka w cross itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppir32432432423 Napisano 28 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia Hej, kupiłem dziś DS2 gen5 w ramie XL. Dziękuję wszystkim za pomoc 👍 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blazini Napisano 1 Września Udostępnij Napisano 1 Września W dniu 25.08.2024 o 17:52, Mihau_ napisał: sztywny widelec a nie atrapa amortyzatora więc rower będzie bardziej dynamiczny Może i dynamiczny, ale czy szybszy niż poprzednia generacja z atrapą amortyzatora? Chodzi mi o to, że Trek wymyślił sobie nadrobić amortyzację tej swojej atrapy, sztywnym widelcem i kołem 650 zamiast dotychczasowych 700. Czysto filozoficznie więc - co wg Ciebie byłoby szybsze na płaskim asfalcie - trek z kołami 650 na sztywnym widelcu czy trek z kołami 700 na zblokowanej atrapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 1 Września Udostępnij Napisano 1 Września Cytat Chodzi mi o to, że Trek wymyślił sobie nadrobić amortyzację tej swojej atrapy, sztywnym widelcem i kołem 650 zamiast dotychczasowych 700. Trek zrobił rower, który spełnia wymagania 90% rowerzystów. Jest w miarę lekki, jest prosty konstrukcyjnie, zapewnia wyprostowaną pozycję i ma opony pozwalające na rekreacyjną jazdę zarówno po asfalcie jak i poza nim. Cytat Czysto filozoficznie więc - co wg Ciebie byłoby szybsze na płaskim asfalcie - trek z kołami 650 na sztywnym widelcu czy trek z kołami 700 na zblokowanej atrapie? To są dwa różne rowery. Przetestujesz w warunkach laboratoryjnych to daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blazini Napisano 1 Września Udostępnij Napisano 1 Września Raczej nie będzie mi dane i pozostanę przy moim dual sporcie z 2018. A szkoda, bo nie tyle mi brak amora przeszkadza, co te koła. Jakby zostawili 700, to może i bym się zastanawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppir32432432423 Napisano 4 Września Autor Udostępnij Napisano 4 Września Pierwsza wpadka Treka zaliczona. Podczas nieco mocniejszego hamowania przy wyjeździe z posesji wyrwało przewód hamulcowy z pompki 😏. Żadne hamowanie awaryjne, nieco mocniejszy stop... Od kupna do awarii zrobione raptem 3 kilometry. Oby całość nie była tak wadliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi