mystaloba Napisano 29 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia Jeżeli bez klocków/zacisków dalej będzie to samo, tzn. że jedynym winowajcom jest amortyzator? Czy jeszcze może coś być innego? Zapytam się drugi raz, czy koło może powodować ten dźwięk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 29 Sierpnia Udostępnij Napisano 29 Sierpnia Ja, na podstawie nagrania, kompletnie nie jestem w stanie tego określić. Musiałbym to usłyszeć na żywo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 29 Sierpnia Udostępnij Napisano 29 Sierpnia Zmiana na tego raidona nic nie zmieni. To widelec bez sztywnej osi w dodatku tej samej "klasy". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 29 Sierpnia Udostępnij Napisano 29 Sierpnia @Dokumosa, skoro tak twierdzisz to pewnie tak jest 🙂. Co nie zmienia faktu, że trochę przejeździłem z Raidonem (baaa! Nawet z NVX w terenie!) i żadnych niepokojących odgłosów nie miałem, a jestem wyczulony na tym punkcie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mystaloba Napisano 29 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia Dokumosa to zapodaj amorek ze sztywną osią. Ale proszę o linka żebym się nie wpierniczył. Nawet na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 29 Sierpnia Udostępnij Napisano 29 Sierpnia Sensowna wymiana razem z ramą. Nie ma rozsądnych amortyzatorów z prostą rurą sterową i sztywną osią. Raidon pod szybkozamykacz nic nie wniesie ani w jakości pracy ani w sztywności. Przyzwyczaj się albo sprawdź bicie tarczy. Z czasem jak klocki nieco się zużyją to będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mystaloba Napisano 29 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia Może to coś pomoże. Przy skrętach (takich jak na filmiku i w tym samym miejscu) delikatnie wcisnąłem manetkę hamulca i żadnych dźwięków już nie słyszałem. Również nie widzę żeby wyginało amortyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Sierpnia Udostępnij Napisano 30 Sierpnia Czyli jednak hamulce... Miałem tak nieraz. Jaką masz tarczę? Jeżeli masz inną tarczę niż Shimano, a klocki nie trą przy obracaniu kołem to załóż najtańszą tarczę Shimano` wską i sprawdź. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Sierpnia Udostępnij Napisano 30 Sierpnia Ale to.włąsnie chodzi o to, że golenie amortyzatora w zakręcie koślawoą się (przestają być równoległe i prostopadłe do osi). Tym samym zacisk hamulcowy zmienia położenie w przestrzeni względem tarczy - luźne klocki zaczynają dzwonić o delikatnie krzywą tarczę. Skrzywienia nie widać podczas jazdy. Ale jak staniesz przed rowerem, złapjesz przednie koło między nogi i zaczniesz kręcić kierownicą to zobaczysz, że jesteś w stanie przekręcić nieco kierownicę przy nieruchomym kole. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Sierpnia Udostępnij Napisano 30 Sierpnia @Dokumosa, masz całkowitą rację, ale mówimy tutaj o zastosowaniu amatorskim. Autor jeździł rowerem z XCE i było OK. Zacząłbym od hamulców, a wymianę amortyzatora i koła (pewnie za jakieś 1500 zł...) zostawiłbym na koniec. Wartość roweru to 2500 zł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mystaloba Napisano 30 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia W specyfikacji pisze: Shimano BR-MT200. Więc raczej to Shimano. Wczoraj podczas jazdy pochyliłem się nad kołem (trochę niebezpiecznie było) i zauważyłem, że od czasu do czasu klocki zmieniają położenie nawet podczas jazdy po prostej i też ten dźwięk metaliczny słychać. Ale to naprawdę rzadko i zawyczaj po manewrach kierownicą. Może mógłbym spróbować wymienić najpierw tarczę, a później jakby co klocki? Jeżeli tak to jakie proponujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Sierpnia Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 29 minut temu, chudzinki napisał: @Dokumosa, masz całkowitą rację, ale mówimy tutaj o zastosowaniu amatorskim. Autor jeździł rowerem z XCE i było OK. Zacząłbym od hamulców, a wymianę amortyzatora i koła (pewnie za jakieś 1500 zł...) zostawiłbym na koniec. Wartość roweru to 2500 zł. Ja generalnie w tym rowerze odradzam wymianę amortyzatora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mystaloba Napisano 30 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia Czyli rozumiem, że na ten dźwięk nie ma rady i trzeba się przyzwyczaić? Nie wierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 30 Sierpnia Udostępnij Napisano 30 Sierpnia Wkładasz taperowane stery ZTTO za kilkadziesiąt zł i amor jaki chcesz😉🫠 może być fox na kashimie 🙃 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Sierpnia Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 4 minuty temu, mystaloba napisał: Czyli rozumiem, że na ten dźwięk nie ma rady i trzeba się przyzwyczaić? Z pewnością nie, ale trudno postawić prawidłową diagnozę przez internet. Powodem może być nawet sprężynka od klocków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mystaloba Napisano 30 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia Sobek82 podlinkuj na priva jak masz czas. Będę wiedział na przyszłość co kupić jak nie pozbędę się tego problemu. Chudzinka można jakoś tą sprężynkę wymienić/wyjąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 30 Sierpnia Udostępnij Napisano 30 Sierpnia Spężynka to jest ta co rozpycha klocki, klocki kosztują paręnaście zł, tak samo jak tarcza, poprawne/powtórne odpowietrzenie tych podstawowych MT200 też może pomóc. Link do sterów https://pl.aliexpress.com/item/1005006003376568.html? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mystaloba Napisano 30 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia Odpowietrzałem je ale dalej ten dźwięk występuje. Dzięki za linka do steru. To jeszcze amorek podlinkuj do 800 PLN i będę spokojniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Sierpnia Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 15 minut temu, Sobek82 napisał: Spężynka to jest ta co rozpycha klocki, klocki kosztują paręnaście zł @mystaloba tylko kup oryginalne Shimano. Do 800 zł nic nie znajdziesz. Chyba, że w głębokiej promocji albo używkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mystaloba Napisano 30 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia A ten tutaj -> LINK będzie pasował do tego linku sterów co zapodał w/w kolega Sobek82? Nie musi być powietrzny. Obym mógł spokojnie bez żadnych dźwięków jeździć. Asfalt, ścieżki rowerowe, leśne=rekreacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 30 Sierpnia Udostępnij Napisano 30 Sierpnia Będzie pasował, tylko koło z piastą 15x110 kup 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Sierpnia Udostępnij Napisano 30 Sierpnia Tylko to rozwiązanie z pogranicza druciarstwa. Ster zewnętrzny podnosi główkę o 1,5cm. W każdym razie w większości ram pod stery ZS44 działa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 30 Sierpnia Udostępnij Napisano 30 Sierpnia W/w rower nadaje się tylko do druciarstwa 🫠😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mystaloba Napisano 1 Września Autor Udostępnij Napisano 1 Września Spróbuję wymienić jeszcze tarczę bo ta co jest wydaje mi się bardzo miękka. Będzie dobra Shimano SM-RT86? Czy lepiej nie ryzykować? I ostatnie pytanie. A jak bym kupił amortyzator sprężynowy, Sprawdziłby się? Oczywiście wszystko mowa o jeździe rekreacyjnej. Chciałbym wszystkim podziękować za udzielone sugestie, pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mystaloba Napisano 3 Września Autor Udostępnij Napisano 3 Września Wyjąłem klocki z zacisków i już nie słyszę tego dźwięku metalicznego ale jestem bez przedniego hamulca. Do jazdy rekreacyjnej tak jak ja teraz jeżdżę wystarczy. Czy faktycznie to wina amorka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi