Skocz do zawartości

[Deore] Marnie hamują w X-Clibrze 8. Za ciężki rider, źle ustawione, wymienić?

marekdam1

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Wiele razy mi pomogliście, więc truję znowu. Mam problem z moim X-Calibrem 8, a raczej jego stockowymi hamulcami*. Z góry zaznaczam, że mam dość sporą wagę (113kg), więc może zwykła fizyka tu przeszkadza. Ale do rzeczy. Problem jest taki, że o ile przedni jakoś tam łapie, o tyle tylną klamkę dociągam praktycznie do samej kiery, a gdy robię to jednym palcem, to ruch jest tak długi, że klamka... rozwala mi skórę na kości palca środkowego, który trzyma kierę xD Już mniejsza o łapę, bo mam rękawice, ale chodzi o siłę hamowania, czy też jej brak. Nie czuję się na nim bezpiecznie (kiedyś tak nie było) i mam wrażenie, że w razie ostrego hamowania po prostu mogę nie zatrzymać się w potrzebnym miejscu. Muszę praktycznie zacisnąć pięść, żeby zablokować tylne koło. Na przednie prawie nie jestem w stanie stanąć (jakby endo), bo mimo zaciśnięcia, po prostu wybijając się z pedałów górę, siła i tak pcha mnie do przodu i koło się lekko kręci. Mam porównanie z moim małym Polygonem Trid, w którym jednym palcem blokuję oba koła i stoję w miejscu (albo lecę przez kierę ;) ). Ale tam mam mniejsze koło i 2cm większą tarczę. To pewnie ma znaczenie?

I teraz pytanie, bo byłem na przeglądzie i spytałem. Odpowiedź: "Te shimano tak hamują, zdziwiłem się, że pan to zgłasza". Gość ma rację i mam się z tym męczyć albo zmienić, czy coś jest nie halo? Dolał mi płynu, przeszlifował klocki, choć rower ma 600km na karku, jest u mnie od marca, funkiel nówka w dniu zakupu od autoryzowanego sprzedawcy Treka. Przegląd zerowy oczywiście był, gdy go składali, zalewali mleko itp. Po przetarciu przez pierwsze kilka długich zjazdów na lekko zaciśniętych, czułem się z nim pewnie i nieraz skutecznie wychodziły ostre hamowania.

Co robić? A jeśli te hamulce z X-calibra 8 to syf, to na co wymienić i ile na to przewidywać budżetu?

EDYTA: Chyba coś pomyliłem, bo widzę Deore na klamce, a w specyfikacji mojego roweru jest Shimano MT200. Uzupełniam, jestem zielony, nie chcę was wprowadzać w błąd. Cała specyfikacja tutaj: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-cross-country/x-caliber/x-caliber-8/p/35069/

Edytowane przez marekdam1

MT200 to najtańsze hamulce hydrauliczne Shimano i to nigdy super nie będzie. A przy tej wadze nie ma prawa. Dla Ciebie trzeba jak największe tarcze (tak, to ma znaczenie) i po prostu inne hamulce. Jak chcesz Shimano to patrz tak od SLX, a jak jeszcze lepsze to np. Magura MT5. Do tego nowe, większe tarcze i adaptery do nich. Koszt ok 1k.

• +1 pomógł 1

Sprawdź jaki masz symbol na zacisku albo napis, to samo na klamce, wtedy będzie wszystko jasne. Jeśli masz jakieś Deore rzeczywiście, to możesz się posiłkować wsadzeniem DOBREJ tarczy hamulcowej i jednego kompletu topowych klocków pod to - G04Ti. Beznadziejny hebel to wypadkowa wszystkich elementów zestawu - taka sobie tarcza, pewnie najniższy model, żywiczne klocki. Tylne koło o wiele łatwiej zablokować niż przednie.

• +1 pomógł 1

W specyfikacji jest MT 200, raczej żaden producent w rowerze za 5k nie daje hamulców deore tym bardziej Trek,. Dużą różnice na hamulcach można poczuć montując klamki z servo, natomiast do zacisku MT 200 nie wiem czy ma to sens, w każdym bądź razie przerabiałem, hamulce shimano i obecnie jeżdżę na MT5 od Magury, w połączeniu z klamkami shimano działa to naprawdę fajnie, zdecydowanie lepiej niż z 4 tłoczkowym zaciskiem shimano.

Przyszło mi do głowy jeszcze jedno, bo jednak tysiak to sporo, a bezpieczeństwo ważne: co sądzicie o wymianie całości kompletu hamującego tylko z przodu? Zazwyczaj mocniejsze hamowania robię odruchowo "siadając" nad tylnym kołem i wciskając oba na raz, przy czym wiadomo, że przedni robi 3/4 roboty. Może olać na razie tył bez zmian i pójść w sztos sprzęt na czoło?

2 godziny temu, marekdam1 napisał:

EDYTA: Chyba coś pomyliłem, bo widzę Deore na klamce, a w specyfikacji mojego roweru jest Shimano MT200. Uzupełniam, jestem zielony, nie chcę was wprowadzać w błąd. Cała specyfikacja tutaj: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-cross-country/x-caliber/x-caliber-8/p/35069/

daj foto tej klamki 

Napisano (edytowane)

No dobra, wbiłem w guglasa Deorki i znalazłem coś takiego. Czy to to, czy warto wziąć i czy faktycznie jest to tak dobra cena, że aż 45% taniej? Mogę kupić od razu, jeśli jest sens i zmiana będzie faktycznie warta zachodu (bo zapłacę też za montaż of kors). Natomiast, jeśli warto brać, to czy jesteście w stanie w tym sklepie wybrać tarcze, które warto dobrać do kompletu?

EDIT: Link się nie wbił: https://www.centrumrowerowe.pl/hamulec-tarczowy-shimano-deore-bl-m6100-br-m6120-pd22673/?v_Id=206757

PS pytanie nooba: dlaczego w ciut lepszych hamulcach nadal mamy obsługę klamki dwoma palcami? Czy osłabienie gripu w ten sposób jest faktycznie sensowne? A może szukać czegoś na jeden palec? Czy za drogo wyjdzie?

PS 2 Nie kupowałem nigdy nowych klamek i dziwi mnie trochę, że nie ma informacji, czy to przednia, czy tylna. Zakładam, że jest jakaś różnica, czy się mylę?

A może iść w tę Magurę faktycznie?
https://allegro.pl/oferta/hamulce-do-roweru-magura-mt5-oryginal-zestaw-dwustronny-16231074641

Tutaj z kolei mamy dużo wyższą cenę. Dlaczego? Widzę już klameczkę na jeden paluch, co mnie bardzo cieszy.
https://allegro.pl/oferta/hamulec-do-roweru-magura-mt7-pro-p-t-oryginal-15839600315?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:active&bi_c=ZjJkNDZkNzUtZjAxMi00YTM3LTljMjctMjk1MDQ5OTY4ZmYxAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=a08d50a5-f2a0-43fb-b3b1-f0c520b02072

Edytowane przez marekdam1
Link

Zestaw na p+t m6120 jak się dobrze poszuka wyjdzie z 550zł (niekoniecznie w PL). Pierwszy (z całą pewnością nie najtańszy przykład): Shimano DEORE BL-M6100+BR-M6120 Disc Brake front Disc Brakes - Front Brakes | Bike-Discount + Shimano DEORE BL-M6100+BR-M6120 Disc Brake rear Disc Brakes - Rear Brakes | Bike-Discount

Klamki zawsze (poza bardzo nielicznymi wyjątkami np. formula serii C) są prawe i lewe (nie ma znaczenia czy na tył czy przód, w różnych krajach różnie to działa).

Jeśli masz mocowanie tarcz CenterLock to te podlinkowane poniżej jeszcze ostatnio kupowałem i były japońskie (i zrobione zgonie ze sztuką) Shimano RT-MT800 Center-Lock Disc Rotor Brake Rotor Discs | Bike-Discount

• +1 pomógł 2

Zdecydowanie wolę dorzucić parę groszy, niż bawić się w ewentualny zwrot do Niemiec, gdyby coś nie grało. Ale jak już mam konkretne modele to coś się znajdzie. Co do tej Magury, jakość i bezpieczeństwo faktycznie są warte 400-700zł? Celuję w sprzęt na dłużej i nie planuję sprzedaży tego treka, stąd przyglądam się kilku różnym propozycjom w rozstrzale cenowym. Serwis mam po znajomości dosłownie obok bloku, więc na ten moment widzę plan taki, że kupuję przód najlepszy na jaki mnie stać, montuję i jeżdżę, potem myślę nad tyłem jeśli czuję, że zakup się opłacił.

Ja osobiście nie dotarłęm się nigdy do magury (a miałem kilka różnych  -2 i -4 tłoczkowych modeli) - albo charakterystyka pracy, albo materiały a już kompletnie nie nawidziłem bawić się w ich odpowietrzanie  czy prostowanie bijących o 0,1mm tarcz bo z natury niecierpliwy jestem. Hamulce solidnie hamują ale dla mnie było więcej z nimi prob niż z jakimkolwiek modelem shimano.

Edytowane przez Dokumosa
  • +1 pomógł 2

12 minut temu, Dokumosa napisał:

Ja osobiście nie dotarłęm się nigdy do magury (a miałem kilka różnych  -2 i -4 tłoczkowych modeli) - albo charakterystyka pracy, albo materiały a już kompletnie nie nawidziłem bawić się w ich odpowietrzanie  czy prostowanie bijących o 0,1mm tarcz bo z natury niecierpliwy jestem. Hamulce solidnie hamują ale dla mnie było więcej z nimi prob niż z jakimkolwiek modelem shimano.

Oj to dla mnie odpada, chcę jak najmniej pierdzielenia z ustawieniami i serwisem, nie na moje nerwy. Dzięki za cynk.

tarcze masz mocowane na 6 śrub, więc rt-66 do deorek się nadadzą - chyba, że masz ~300 pln na tarcze, to weź paceline 😏

i tutaj taka mała uwaga, przy ew. wymianie tylnego hamulca, będziesz musiał puścić przewód przez ramę i później to połączyć z klamką - zestawy shimano są sprzedawane albo jako całość (klamka z zaciskiem połączone fabrycznie) albo jako tzw. j-kit, który możesz sobie przy okazji dociąć na odpowiedni wymiar

• +1 pomógł 1

• Mod Team

Kumpel jeździ na elektryku i waży ponad 100kg. Miał XTki 4 tłoczkowe z tarczami 203mm i mu było mało. Kupił niedawno Hayesy Dominiony i mówi że wreszcie jest ok.

1 godzinę temu, marekdam1 napisał:

PS pytanie nooba: dlaczego w ciut lepszych hamulcach nadal mamy obsługę klamki dwoma palcami? Czy osłabienie gripu w ten sposób jest faktycznie sensowne? A może szukać czegoś na jeden palec? Czy za drogo wyjdzie?

W tych Deorkach jest klamka na 1 palec. Można dwoma awaryjnie, ale klamka ma być tak ustawiona (oddalona od gripa) aby palec wskazujący łapał przy końcu dźwigni.

• +1 pomógł 2

Takie 6120 z Centrum Rowerowego kupiłem żonie (mimo, że znacznie lżejsza) tydzień temu - w opisie jest, że klocki metaliczne- to błąd, w realu przyszły organiczne.

Zacisk jest z przewodem, a klamka osobno, ale wszystko zalane i można połączyć bez odpowietrzania (jak się nie skraca, bo do skracania trzeba dokupić dodatkowy insert, jest tylko jeden już wbity w przewód i zaślepiony).

Żona dostała też tarcze Swiss Stop (nie drogie a dobre) i klocki Swiss Stop RS (drogie i dobre), bo oddał bym nerkę, żeby jej hamulce nie piszczały. I to jest fajny zestaw.

Sam też kupiłem takie tarcze (203) i do tego mechaniczne klocki Shimano - to już są kotwice, aż mam trudność z dozowaniem (hamulce 8120). 

To może ja coś dorzucę:

- shimano mt200, tarcza 200/180 mm, waga zestawu ja plus rower 105 -130 kg (zależnie od ilości zatowarowania) , prędkości średnie na prostej często 35-45 km/h. Cycków ani niczego innego nigdy nie urwało ale zatrzymywały mnie bez wielkiego wkładu palców w najgorszym przypadku hamując dwoma. 

- magury to łajno,  tak w skrócie. Producent kocha plastik i namiętne go używa nazywając go carbotecture,  czyli po naszemu karbotektura. I takie to jest w przybliżeniu odczucie jakości. Plasticzana bida która wymaga doktoratu i dwóch habilitacji z dokręcania wkrętów i plastikowych śrub. Na fejsie są grupy użytkowników magur i można znaleźć masę wątków o pękających korpusach dźwigni,  urypanych gwintach,  wyrzyganych membranach. I to wszystko w hamulcach stworzonych do ciężkich zastosowań. 

Jeśli szukasz jakości i bezpieczeństwa to zdecydowanie zgub te 400-700 niż miałbyś je wydać na to guano. 

Chyba że lubisz się bawić i: kupisz magury mt5, amputujesz klamki,  sprzedasz je jako nowe a za odzyskane pieniądze (300-400pln za parę) kupisz dzwignie np shimano saint i zrobisz hybrydę zwaną shigura. W ten sposób pozbywasz się 2 problemów: gównianych klamek magury i cieknących zacisków shimano. Te mieszańce działają bardzo dobrze oferują bardzo dużo. 

W tej ofercie na mt7, jeśli dobrze rozumiem jest 1  hamulec. Byloby wybitnie dziwne gdyby byly dwa, bo para mt7 zazwyczaj kosztuje w znośnych pieniądzach 1500. Przy mt7 zyskasz na sile hamowania (hamulec jest uważany za najmocniejszy masowo produkowany hamulec ze wszystkich rowerowych) stracisz cierpliwość ustawiając je bez ocierania. 

4 lata używam shigur. 

• +1 pomógł 1

10 godzin temu, Wojcio napisał:

Takie 6120 z Centrum Rowerowego kupiłem żonie (mimo, że znacznie lżejsza) tydzień temu - w opisie jest, że klocki metaliczne- to błąd, w realu przyszły organiczne.

Zacisk jest z przewodem, a klamka osobno, ale wszystko zalane i można połączyć bez odpowietrzania (jak się nie skraca, bo do skracania trzeba dokupić dodatkowy insert, jest tylko jeden już wbity w przewód i zaślepiony).

Żona dostała też tarcze Swiss Stop (nie drogie a dobre) i klocki Swiss Stop RS (drogie i dobre), bo oddał bym nerkę, żeby jej hamulce nie piszczały. I to jest fajny zestaw.

Sam też kupiłem takie tarcze (203) i do tego mechaniczne klocki Shimano - to już są kotwice, aż mam trudność z dozowaniem (hamulce 8120). 

Mogę prosić o link do tych konkretnych tarcz które kupiłeś?