Darek87 Napisano 22 Sierpnia Udostępnij Napisano 22 Sierpnia Cześć Wszystkim forumowiczom i forumowiczom bo jest to mój pierwszy post tutaj. Chcę kupić sobie komfortowego gravela. Sprzedawca zaaprobował mi dwa modele: 1. Rondo Ruut AL2 https://7anna.pl/product-pol-13867-Rower-Rondo-Ruut-AL2-Hydro-Czarny.html 2. Ghost Asket Essential https://www.ghost-bikes.com/int-en/asket-essential/ Wydaje mi się, że na plus Ghosta jest osprzęt m.in. napęd 2x10 ale Rondo wygląda przekozacko. Tylko siodło ma mega niewygodne więc od razu byłoby do wymiany. Co sądzicie o tych rowerach, który lepszy Waszym zdaniem? Pomijając siodło na obu jechało mi się ok a cenę mają zbliżoną. Jak z jakością ram bo to w sumie jedyne czego nie można wymienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia A potem się człowiek dziwi, że ludzie kupują złe rowery. Nie wiem co sprzedawca miał na myśli mówiąc że Rondo jest komfortowy, ale raczej nie geometrię. Ten rower wchodzi już w geometrię Race. Ghost wygląda pod tym względem dużo lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 5 godzin temu, Darek87 napisał: Wydaje mi się, że na plus Ghosta jest osprzęt m.in. napęd 2x10 To jest kwestia indywidualnych preferencji Btw jaka miałaby być cena za ghosta? Bo katalogowa jest trochę kosmiczna 5 godzin temu, Darek87 napisał: Wydaje mi się, że na plus Ghosta jest osprzęt m.in. napęd 2x10 To jest kwestia indywidualnych preferencji Btw jaka miałaby być cena za ghosta? Bo katalogowa jest trochę kosmiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek87 Napisano 23 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Cena za oba ok. 6.000-6.300 zł. 49 minut temu, Krypto.Szosowiec napisał: A potem się człowiek dziwi, że ludzie kupują złe rowery. Nie wiem co sprzedawca miał na myśli mówiąc że Rondo jest komfortowy, ale raczej nie geometrię. Ten rower wchodzi już w geometrię Race. Ghost wygląda pod tym względem dużo lepiej. Mówił, że ma regulowany mostek, punkty mocowań kół i przez to można go sobie ustawić dość komfortowo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Sama rama w moim rozmiarze definiuje, że w Rondo mocowanie mostka będzie niżej o 5 cm niż w analogicznym rozmiarze w Ghost. 5 cm to przepaść w świecie rowerowym. No i nie bez powodu z tego co pamiętam, Rondo Ruut był nazywany rowerem szosowym Race na sterydach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek87 Napisano 23 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Rozumiem. Dzięki za odpowiedź. A jakbyś ocenił te dwa rowery pod kątem ceny 6.000-6.300 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Ghost przyzwoity, ale bez niczego specjalnego. W zasadzie dostajesz to, za co płacisz. Co nie zmienia faktu, że to straszna pokraka i bym go nie kupił. Na osprzęcie SRAM i co tam montuje Rondo pod swoją marką się nie znam, więc się nie wypowiem. Ja bym chyba wolał chociażby koła na znanych komponentach, a nie "własne" Rondo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek87 Napisano 23 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia A masz może jakieś alternatywy? Bo szukam i mało jest bardziej komfortowych grawelów w cenie do 7000-8000 zł a jeszcze mniej dostępnych. Na co mam patrzeć pod kątem komfortu? Stosunek Stack do Reach + wartości większe wartości Stack + wysokość mostka czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Podstawa to wartość stack. https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kross-esker-5-0-pd42487/ https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-felt-broam-30-grx-2x12-pd38833/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek87 Napisano 23 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Ten Felt mi się podoba wizualnie. Niestety jest dostępna rama albo 53,5 cm albo 57 cm. Konfigurator podpowiada mi natomiast 55 cm. Ew. 57 cm do rekreacyjnej jazdy. Zastanawiam się więc czy ten rozmiar ramy nie będzie w tym przypadku problemem. W porównaniu do Ghosta, który z tych dwóch jest Waszym zdaniem lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia (edytowane) Lepszy napęd ale gorsza korba. Koła w zasadzie na komponentach No Name, a w Ghost piasty Shimano i obręcze WTB. Czy będzie to dla Ciebie miało znaczenie? Ciężko powiedzieć. Do korby może być ciężko znaleźć blaty w razie czego, ale mogę się mylić. Z kołami loteria. Może będą przyzwoite, może nie do końca. Z tymi markami własnymi jest ten problem, że nie bardzo wiadomo czego się spodziewać. Może są to rebrandowane komponenty od dużego producenta, a może Chińska taniocha. Miałem tak w kołach Kross na piastach No Name. W zasadzie nie bardzo było wiadomo nawet jak je otworzyć do serwisu. Edytowane 23 Sierpnia przez Krypto.Szosowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Poszukaj też Focusa Atlasa. Jego też można zaliczyć do grona komfortowych graveli a z dostępnością nie powinno być problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Godzinę temu, Darek87 napisał: Konfigurator podpowiada mi natomiast 55 cm. Ew. 57 cm do rekreacyjnej jazdy. Ile powyżej 1,80 m masz wzrostu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek87 Napisano 23 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Właśnie poniżej. 177 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia To na rozmiar 57 nawet nie patrzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek87 Napisano 23 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Tak właśnie czułem. 53,5 cm będzie pewnie za mała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Moim zdaniem będzie lepsza (do komfortowej jazdy) niż 55. Na 55 będziesz bardziej wyciągnięty , a na 5.35 zawsze możesz dać dłuższy mostek. Do 55 możesz też dać krótszy mostek, ale jak jesteś na granicy rozmiarów, to moim zdaniem lepiej brać mniejszą. Dodatkowo poszukałbym jaka jest wysokość (standover) w tych rozmiarach. Ja przy 176/79 brałbym 53 , taką (ETT 530) mam w Eskerze M i dla mnie jest idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Będąc na granicy rozmiarów mniejsza rama oznacza bardziej agresywną pozycję a większa bardziej zrelaksowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
girek Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Cytat Będąc na granicy rozmiarów mniejsza rama oznacza bardziej agresywną pozycję a większa bardziej zrelaksowaną. Słyszałem to wiele razy ale przyznam szczerze, że nie potrafię zrozumieć z czego to wynika. Na chłopski rozum większa rama = jesteś bardziej wyciągnięty... Gdzie tu relaks? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Wyższa główka ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek87 Napisano 23 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Kalkulator na chromie centrumrowerowe pokazuje tak jak pisałem 55 cm zbliżone bardziej do 57cm. Na stronie producenta pokazuje 54 M. Standover jest taka: 51 - 71,3 cm 54 - 72 cm 56 - 76,2 cm to chyba są odpowiedniki rozmiarów ze sklepu: 53,5, 55 i 57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 9 godzin temu, Krypto.Szosowiec napisał: Wyższa główka ramy. I właśnie m.in. dlatego składam swoje rowery, żeby samemu dopasować sobie stack pod długość roweru. Czytałem na paru blogach, że w Stanach wiele sensownych sklepów sprzedaje gotowe rowery z nieprzyciętą sterówką i stosem podkładek. Klient ma czas na ustalenie pozycji, po czym sklep odpowiednio skraca rurę. Genialnie proste rozwiązanie, które uwalnia od dziwacznego dylematu, który rozmiar jest bardziej komfortowy/sportowy. Przecież mamy różne proporcje ciała, a te 2-3 cm podkładek dają bardzo małe pole manewru. Mowa oczywiście o ramach niekarbonowych, bo do nich nie da się ładować piramidy podkładek. No i trzeba mieć gdzieś stereotyp, że np. 7 cm podkładek jest dziadowskie. Na wielu fotkach użytkowników np Surly i podobnych marek z USA widać takie piramidy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 24 Sierpnia Udostępnij Napisano 24 Sierpnia Cytat I właśnie m.in. dlatego składam swoje rowery, żeby samemu dopasować sobie stack pod długość roweru. Znaczy sam sobie ramę projektujesz i spawasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 24 Sierpnia Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 8 godzin temu, Miro1970 napisał: I właśnie m.in. dlatego składam swoje rowery, żeby samemu dopasować sobie stack pod długość roweru. Czytałem na paru blogach, że w Stanach wiele sensownych sklepów sprzedaje gotowe rowery z nieprzyciętą sterówką i stosem podkładek. Klient ma czas na ustalenie pozycji, po czym sklep odpowiednio skraca rurę. Genialnie proste rozwiązanie, które uwalnia od dziwacznego dylematu, który rozmiar jest bardziej komfortowy/sportowy. Przecież mamy różne proporcje ciała, a te 2-3 cm podkładek dają bardzo małe pole manewru. Mowa oczywiście o ramach niekarbonowych, bo do nich nie da się ładować piramidy podkładek. No i trzeba mieć gdzieś stereotyp, że np. 7 cm podkładek jest dziadowskie. Na wielu fotkach użytkowników np Surly i podobnych marek z USA widać takie piramidy. Główka ramy i rura sterowa to dwie różne rzeczy. Stack w tabelce dotyczy gołej ramy. Po co kupować ramę, a potem pakować 7 cm podkładek? Jaki to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia @Krypto.Szosowiecwiem, główka to rura ramy, przez którą przechodzi rura sterowa widelca, może coś niejasno napisem. A sens jest np. taki, że ktoś może mieć nieproporcjonalnie krótki tułów o niezbyt dużej gibkości i nie może znaleźć interesującego go roweru o odpowiednich proporcjach wysokości i zasięgu. A zawsze lepiej wygląda kilka cm podkładek, 7 to może przesada, niż mostek strzelający w niebo czy kierownica z obłędnym wzniosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi