Erwin Napisano 22 Sierpnia Udostępnij Napisano 22 Sierpnia (edytowane) Witam, Przez ostatni rok miałem w moim crossie z tyłu koło Mavic Crossride - wyczułem dzisiaj w czasie jazdy bicie na boki i zauważyłem kilka pęknięć przy kilku nyplach- na zdjęciu najbardziej wyraźne- rozumiem że coś takiego oznacza że koło do wyrzucenia? Czy mógłby mi ktoś doradzić jakieś tanie, solidne koło pod bikepacking i jazdę po terenie mieszanym asfalty/bezdroża? Mavic nie wytrzymał długo z tymi swoimi 20 szprychami, to ewidentnie nie typ koła pod moje użytkowanie...zakładam że powinienem kupić coś z dużo większą ilością szprych Na szybko na allegro znalazłem coś takiego: Kands Tech: Link -36 szprych to chyba solidna liczba? A może ktoś zna te koła albo może zaproponować jakieś inne? Z góry dzięki (używam kasety 8rzędowej Shimano cs-hg51-8aw) Edytowane 22 Sierpnia przez Erwin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 22 Sierpnia Udostępnij Napisano 22 Sierpnia Znam to , moja obręcz DT poddała się w 3cim sezonie z sakwami . W czasie wyjazdu . W pierwszym , nie drugim napotkanym sklepie kupiłem koło za ok 100 zł . Takie jakie było. Marka , firma ???? . Ciężkie ale po 2ch sezonach nadal sprawne . Tylko że takie koła to loteria . Raczej nikt nie powie ile wytrzymają . Jeśli sprzedawca podaje dopuszczalne obciążenie to już coś. Szprychy na pewno 32 , a lepiej 36 ,i żadne cieniowane . Stożkowe obręcze są mocne ( ale wymagają długich wentyli ) , dodatkowo szprychy do nich będą krótsze czyli mocniejsze . Możesz też poszukać jakiegoś kołodzieja i spytać czy pod 26 można jeszcze coś sensownego złożyć . Tu na forum kiedyś były namiary na sprawdzoną ( ponoć ) firmę . Może wyszukiwarka podpowie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erwin Napisano 22 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia Właśnie tego Mavica mi sprzedali rok temu jak na wyjeździe w Austrii skończyło mi się łożysko/piasta w starym kole a nie mieli pasującego więc musiałem kupić całe koło - niestety nienajtaniej bo dałem za nie koło 700 zł... Fajne kółko, lekkie, po asfalcie fajnie śmigało ale niestety jazdy terenowej w ostatnich tygodniach nie wytrzymało. Teraz wiem właśnie że muszę kupić takie z dużą ilością szprych, żadnych superlekkich z przerzedzonymi i cieniowanymi szprychami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Wbiłem w google ,,koło26" " i okazuje się ze trochę tego jest . I na novatec-ach i na shimano i 32 i 36 szprych . Ceny też różne , wagi raczej podobne , tył 1200 . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erwin Napisano 24 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia Tak, widzę że coś można wybrać z przedziału 1200-1400 gram... będę się trzymał tego dolnego żeby po lżejszym niż kilo mavicu nie było wrażenia że koło od wozu drabiniastego zamontowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 24 Sierpnia Udostępnij Napisano 24 Sierpnia (edytowane) Są sklepy, gdzie możesz zamówić koła składane, a płacisz tylko za cenę komponentów, które wybierasz według uznania (ewentualnie z sugestią fachowca, pod zastosowanie i wagę) - złożenie jest gratis. Na przykład tutaj: PIASTA TYŁ SHIMANO DEORE LX FH-T670 (e-bmx.pl) OBRĘCZ ALEXRIMS EN24 26" (e-bmx.pl) SZPRYCHY RICHMAN SREBRNE WZMACNIANE 2,2/2mm SREBRNA (e-bmx.pl) Wagowo powinno się zmieścić poniżej 1200 g, a jak chcesz lżej, to można nawet dać szprychy 2.0-1.8-2.0, przynajmniej od strony NDS. Edytowane 24 Sierpnia przez marvelo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi