Skocz do zawartości

[Nowe koło 26" tylne] pod bikepacking w miejsce "zmęczonego" Mavica

Erwin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przez ostatni rok miałem w moim crossie z tyłu koło Mavic Crossride - wyczułem dzisiaj w czasie jazdy bicie na boki i zauważyłem kilka pęknięć przy kilku nyplach- na zdjęciu najbardziej wyraźne- rozumiem że coś takiego oznacza że koło do wyrzucenia?

Czy mógłby mi ktoś doradzić jakieś tanie, solidne koło pod bikepacking i jazdę po terenie mieszanym asfalty/bezdroża? Mavic nie wytrzymał długo z tymi swoimi 20 szprychami, to ewidentnie nie typ koła pod moje użytkowanie...zakładam że powinienem kupić coś z dużo większą ilością szprych

Na szybko na allegro znalazłem coś takiego: Kands Tech: Link       

-36 szprych to chyba solidna liczba?  A może ktoś zna te koła albo może zaproponować jakieś inne? Z góry dzięki

(używam kasety 8rzędowej Shimano cs-hg51-8aw)

20240822_215042.jpg

20240822_221250.jpg

Edytowane przez Erwin

Znam to , moja obręcz DT poddała się w 3cim sezonie  z sakwami . W czasie wyjazdu . W pierwszym , nie drugim napotkanym sklepie kupiłem koło  za ok 100 zł  . Takie jakie było. Marka , firma ???? . Ciężkie ale po 2ch sezonach nadal sprawne . Tylko że takie koła to loteria . Raczej nikt nie powie ile  wytrzymają . Jeśli sprzedawca podaje dopuszczalne obciążenie to już coś.  Szprychy na pewno 32 , a lepiej 36 ,i żadne cieniowane . Stożkowe obręcze są mocne ( ale wymagają długich wentyli ) , dodatkowo szprychy do nich będą krótsze czyli mocniejsze . Możesz też poszukać jakiegoś kołodzieja i spytać czy pod 26 można jeszcze coś sensownego złożyć . Tu na forum kiedyś były namiary na sprawdzoną ( ponoć ) firmę . Może wyszukiwarka podpowie .

• +1 pomógł 1

Właśnie tego Mavica mi sprzedali rok temu jak na wyjeździe w Austrii skończyło mi się łożysko/piasta w starym kole a nie mieli pasującego więc musiałem kupić całe koło - niestety nienajtaniej bo dałem za nie koło 700 zł... Fajne kółko, lekkie, po asfalcie fajnie śmigało ale niestety jazdy terenowej w ostatnich tygodniach nie wytrzymało. Teraz wiem właśnie że muszę kupić takie z dużą ilością szprych, żadnych superlekkich z przerzedzonymi i cieniowanymi szprychami...

Są sklepy, gdzie możesz zamówić koła składane, a płacisz tylko za cenę komponentów, które wybierasz według uznania (ewentualnie z sugestią fachowca, pod zastosowanie i wagę) - złożenie jest gratis.

Na przykład tutaj:

PIASTA TYŁ SHIMANO DEORE LX FH-T670 (e-bmx.pl)

OBRĘCZ ALEXRIMS EN24 26" (e-bmx.pl)

SZPRYCHY RICHMAN SREBRNE WZMACNIANE 2,2/2mm SREBRNA (e-bmx.pl)

Wagowo powinno się zmieścić poniżej 1200 g, a jak chcesz lżej, to można nawet dać szprychy 2.0-1.8-2.0, przynajmniej od strony NDS.

Edytowane przez marvelo
  • +1 pomógł 1