Skocz do zawartości

[Rozmiar ramy] Kross vento 2.0

TobY4B

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

chciałbym zakupić swoją pierwszą szosę, jednak mam pewne nie jasności co do rozmiaru ramy.

Mój wzrost - 183cm

Moja długość nogi wewnętrzna - 81cm

Po obliczeniach (jeśli robię to poprawnie) wychodzi  --->  81 x 0,66 = 53,45 cm = 21 cale

Na stronie producenta w tym modelu wychodzi, że do mojego wzrostu powinna być rama L 22 cale

Akurat nie miałem możliwości aby przejechać się rozmiarem L,

Co powinienem zrobić? Najlepiej szukać roweru w rozmiarze M i L i porównać? Czy może dla bardziej komfortowej jazdy wziąć rower większy?

Dodatkowo prosiłbym o wytłumaczenie bo nie do końca rozumiem - już jakiś czas temu zakupiłem rower crossowy i jeździ mi się na nim świetnie (bez bólu itp.)

Według wyliczeń długości nogi wychodzi mi że idealna dla mnie rama to 21 cali i taką zakupiłem. Gdzieś na stronach wyczytałem że odległość pomiędzy krokiem a ramą powinna być ok 10cm

Ja na swoim mogę ustać bez obijania mojego sprzętu ale już jestem na granicy, czy tak powinno być? Czy jednak ta rama jest zbyt duża?

Przepraszam jeśli jest to napisane trochę nie jasno i dzięki za odpowiedź

rama.PNG

1. Rozmiarem ramy roweru szosowego jest efektywna długość rury POZIOMIEJ więc jakieś wyliczenia z tyłka na podstawie przekroku możesz sobie wsadzić w buty, nie ma to żadnego znaczenia.

2. W przypadku tego roweru w grę wchodzi jedynie M, L jest za długi

3. Ile chcesz za tego krossa zapłacić? Bo obawiam się, że daleko temu sprzętowi do optymalnego wyboru w niskim budżecie

15 minut temu, Mihau_ napisał:

1. Rozmiarem ramy roweru szosowego jest efektywna długość rury POZIOMIEJ więc jakieś wyliczenia z tyłka na podstawie przekroku możesz sobie wsadzić w buty, nie ma to żadnego znaczenia.

Wyczytałem na kilku stronach o tym przekroku więc nie myślałem że to wyliczenia z tyłka ale rozumiem, szkoda że od razu tak agresywnie :)

16 minut temu, Mihau_ napisał:

3. Ile chcesz za tego krossa zapłacić? Bo obawiam się, że daleko temu sprzętowi do optymalnego wyboru w niskim budżecie

1700-1900 zł Chce coś taniego, łatwego do naprawy itp. Jakieś inne firmy z tych najtańszych na początek polecacie?

Sensa Romagna z tego co widzę dużo droższa i celuje w coś lekko tańszego ale dziękuje za polecenie

No to za te 1900 zł nie kupisz nic lepszego.

Ja bym tylko rozważył kupno lepszych opon, bo jakoś nie mam zaufania do tej najtańszej tandety montowanej w tanich rowerach. Pod kątem trwałości napędu, można też zmienić łańcuch na coś porządnego.

Reszta w tym rowerze jest powiedzmy że przyzwoita i nie rozpadnie się po chwili.

Edytowane przez Krypto.Szosowiec