TobY4B Napisano 22 Sierpnia Udostępnij Napisano 22 Sierpnia Dzień dobry, chciałbym zakupić swoją pierwszą szosę, jednak mam pewne nie jasności co do rozmiaru ramy. Mój wzrost - 183cm Moja długość nogi wewnętrzna - 81cm Po obliczeniach (jeśli robię to poprawnie) wychodzi ---> 81 x 0,66 = 53,45 cm = 21 cale Na stronie producenta w tym modelu wychodzi, że do mojego wzrostu powinna być rama L 22 cale Akurat nie miałem możliwości aby przejechać się rozmiarem L, Co powinienem zrobić? Najlepiej szukać roweru w rozmiarze M i L i porównać? Czy może dla bardziej komfortowej jazdy wziąć rower większy? Dodatkowo prosiłbym o wytłumaczenie bo nie do końca rozumiem - już jakiś czas temu zakupiłem rower crossowy i jeździ mi się na nim świetnie (bez bólu itp.) Według wyliczeń długości nogi wychodzi mi że idealna dla mnie rama to 21 cali i taką zakupiłem. Gdzieś na stronach wyczytałem że odległość pomiędzy krokiem a ramą powinna być ok 10cm Ja na swoim mogę ustać bez obijania mojego sprzętu ale już jestem na granicy, czy tak powinno być? Czy jednak ta rama jest zbyt duża? Przepraszam jeśli jest to napisane trochę nie jasno i dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 22 Sierpnia Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 1. Rozmiarem ramy roweru szosowego jest efektywna długość rury POZIOMIEJ więc jakieś wyliczenia z tyłka na podstawie przekroku możesz sobie wsadzić w buty, nie ma to żadnego znaczenia. 2. W przypadku tego roweru w grę wchodzi jedynie M, L jest za długi 3. Ile chcesz za tego krossa zapłacić? Bo obawiam się, że daleko temu sprzętowi do optymalnego wyboru w niskim budżecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 22 Sierpnia Udostępnij Napisano 22 Sierpnia Rozmiar M. Natomiast lepiej dorzucić i kupić Sensa Romagna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TobY4B Napisano 22 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 15 minut temu, Mihau_ napisał: 1. Rozmiarem ramy roweru szosowego jest efektywna długość rury POZIOMIEJ więc jakieś wyliczenia z tyłka na podstawie przekroku możesz sobie wsadzić w buty, nie ma to żadnego znaczenia. Wyczytałem na kilku stronach o tym przekroku więc nie myślałem że to wyliczenia z tyłka ale rozumiem, szkoda że od razu tak agresywnie 16 minut temu, Mihau_ napisał: 3. Ile chcesz za tego krossa zapłacić? Bo obawiam się, że daleko temu sprzętowi do optymalnego wyboru w niskim budżecie 1700-1900 zł Chce coś taniego, łatwego do naprawy itp. Jakieś inne firmy z tych najtańszych na początek polecacie? Sensa Romagna z tego co widzę dużo droższa i celuje w coś lekko tańszego ale dziękuje za polecenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 22 Sierpnia Udostępnij Napisano 22 Sierpnia No ale to będzie nowy czy używany? Bo jeżeli używany, to nie widzę sensu, jeżeli nowy kosztuje trochę ponad 2k zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TobY4B Napisano 22 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia Tak będzie nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 22 Sierpnia Udostępnij Napisano 22 Sierpnia (edytowane) No to za te 1900 zł nie kupisz nic lepszego. Ja bym tylko rozważył kupno lepszych opon, bo jakoś nie mam zaufania do tej najtańszej tandety montowanej w tanich rowerach. Pod kątem trwałości napędu, można też zmienić łańcuch na coś porządnego. Reszta w tym rowerze jest powiedzmy że przyzwoita i nie rozpadnie się po chwili. Edytowane 22 Sierpnia przez Krypto.Szosowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TobY4B Napisano 22 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia Super, rozumiem Poczytam w takim razie o innych oponach dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi