marcusling Napisano 2 Września 2024 Napisano 2 Września 2024 (edytowane) 1 godzinę temu, tobo napisał: Jakim przyrządem chcesz je cofać? Płynu może być za dużo - jak? To pytanie do pracowników montowni. Mam taki zestaw: https://www.amazon.pl/odpowietrzający-hydraulicznych-tarczowych-00-5318-016-002-uniwersalny/dp/B01EKOE5UC/ref=asc_df_B01EKOE5UC/?tag=plshogostdde-21&linkCode=df0&hvadid=504705490795&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=1177097245822962757&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1031041&hvtargid=pla-422999070195&psc=1&mcid=e072840f71643781ab31ed3bf49ccdb7 Dwa z nich pasują do moich Leveli: jeden można wsunąć w nowe klocki jak koła jest zdjęte a tłoczki są wysunięte i skutkiem tego tarcza w ogóle nie ma miejsca aby się zmieścić między nowymi klockami a drugi jak wyjmiemy stare klocki i widzimy wysunięte tłoczki to go wsuwamy aby je wsunąć. Odnośnie - jest za dużo płynu - masz szklankę 200 ml pojemność - jak do niej wlejesz 210 ml? No jak? W układzie przednim lub tylnym masz pojemność płynu x ml i koniec - jak zmieścisz x plus 0,1 x ml? Jedynie możesz wysunąć tłoczki ruszając klamką przy wyjętych klockach co jest nieprawidłowe bo wtedy masz ten spacer aby go umieścić między tłoczkami. Godzinę temu, Krypto.Szosowiec napisał: Kolega jakieś 2 miesiące temu chciał zmienić klocki w SRAM. Działały normalnie, ale nie dało się ich wepchnąć, bo od razu wychodziły. Poszedł do serwisu, wystrzelili je sprężonym powietrzem i stwierdzili że to normalne w SRAM. Jak przeczytasz to co napisałeś w języku polskim to zobaczysz, że to nie ma sensu po polsku - "działały normalnie" - jak działały normalnie to znaczy, ze były na swoim miejscu i śrubka je zabezpieczająca była wkręcona u góry - to jak same wyskoczyły? A w serwisie "wystrzelili je" - co to znaczy? - usunęli bo nie mogli wyjąć czy odwrotnie wsunęli bo same wyskoczyły - nie rozumiem po polsku co napisałeś. 27 minut temu, urmom napisał: Z poradą dotyczącą, aby nie dolewać zbyt dużo płynu spotkałam się apropo dolewania go przez zbiorniczek u góry. Jak pisałam mechanikiem nie jestem, dużo oglądam tego na yt. Ale ma to dla mnie sens i jestem w stanie wyobrazić sobie co się zdarzy, kiedy taka sytuacja będzie miała miejsce 😉. Jak ten zbiorniczek jest wkręcony w hamulec shimano na klamce u góry i napełniony np. w 30% płynem to jak zrobić aby za dużo dolać? Można za mało bo załóżmy, że wszystko ze zbiorniczka poszło w przewód ( czyli ukłąd hamulcowy ogólnie ) i zbiornik jest pusty a wciąż brakuje z 20% do całkowitego napełnienia i mamy zamiast oleju te 20% powietrza - skutkiem czego wiadomo - zapadnieta klamka, słaba praca itd. Weźmy butelkę i załóżmy lejek u góry i lejmy wodę - jak w lejku będzie 30% jego objętości to butelka będzie już na 100% pełna. A jak lejek pusty to może być różnie w butelce albo 100% pełna albo ile się tam procent chce zostanie do uzupełnienia. Edytowane 2 Września 2024 przez marcusling Cytuj
Krypto.Szosowiec Napisano 2 Września 2024 Napisano 2 Września 2024 Pisałem o tłoczkach. Wysuwały się, pracowały normalnie, ale nie dało się ich cofnąć. Wyszło to przy wymianie klocków. Cytuj
marcusling Napisano 2 Września 2024 Napisano 2 Września 2024 @Krypto.Szosowiec No pewnie mogło tak być jak np. wymieniono płyn bez ruszania starych zużytych klocków a potem za jakiś czas próbowano wymienić zużyte klocki na nowe. To wówczas nie można wsunąć tłoczków bo jest za dużo płynu. Ale jakby odkręcić wlot/wylot płynu hamulcowego przy klamce i wówczas spróbować to chyba powinny się wsunąć? Cytuj
Krypto.Szosowiec Napisano 2 Września 2024 Napisano 2 Września 2024 Nie dało się ich wsunąć, nawet przy rozłączonym układzie. Nie wiem gdzie leżał problem, ale trzeba było wypchnąć tłoczki sprężonym powietrzem, a następnie wsunąć ponownie. Strzelam że być może uszczelka się podwinęła lub coś takiego. Co do "przelania układu". Nie wiesz kto i jak te hamulce składa. A może w montowni rowerów, żeby było szybciej, nie wyjmują klocków tylko wkładają ten stoper i wtedy odpowietrzają. Jeżeli tak jest, to tłoczki będą lekko wysunięte i gdy będziesz cofał, to płynu będzie za dużo. To jest dyskusja teoretyczna. Tak jak pisałem. Jak robi się to raz na rok czy dwa, to podłączenie lejka nie zaszkodzi, a może uniknąć potencjalnych problemów. Cytuj
marcusling Napisano 2 Września 2024 Napisano 2 Września 2024 Jak w montowni nie wyjmą klocków to nie włożą tego spacera bo on idealnie pasuje się w zacisku hamulcowym bez klocków i tarczy. Cytuj
Krypto.Szosowiec Napisano 2 Września 2024 Napisano 2 Września 2024 A takiego nie widziałeś? Od 10 lat samemu serwisuję hamulce w MTB, teraz także w szosie. Nie musisz kierować, ani brać sobie do serca moich uwag. Natomiast mam wrażenie, że za wszelką cenę chcesz je zanegować. Cytuj
marcusling Napisano 2 Września 2024 Napisano 2 Września 2024 Oczywiście wkładam jak zdejmuje koło i przewożę rower. A co ma wspólnego jedno z drugim? Spacer to spacer a to wkładka zabezpieczająca przed przypadkowym naciśnięciu klamki jak nie ma koła czyli tarczy pomiędzy klockami. Cytuj
tobo Napisano 2 Września 2024 Napisano 2 Września 2024 53 minuty temu, marcusling napisał: Mam taki zestaw: https://www.amazon.pl/odpowietrzający-hydraulicznych-tarczowych-00-5318-016-002-uniwersalny/dp/B01EKOE5UC/ref=asc_df_B01EKOE5UC/?tag=plshogostdde-21&linkCode=df0&hvadid=504705490795&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=1177097245822962757&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1031041&hvtargid=pla-422999070195&psc=1&mcid=e072840f71643781ab31ed3bf49ccdb7 Dwa z nich pasują do moich Leveli: jeden można wsunąć w nowe klocki jak koła jest zdjęte a tłoczki są wysunięte i skutkiem tego tarcza w ogóle nie ma miejsca aby się zmieścić między nowymi klockami a drugi jak wyjmiemy stare klocki i widzimy wysunięte tłoczki to go wsuwamy aby je wsunąć. Odnośnie - jest za dużo płynu - masz szklankę 200 ml pojemność - jak do niej wlejesz 210 ml? No jak? W układzie przednim lub tylnym masz pojemność płynu x ml i koniec - jak zmieścisz x plus 0,1 x ml? Jedynie możesz wysunąć tłoczki ruszając klamką przy wyjętych klockach co jest nieprawidłowe bo wtedy masz ten spacer aby go umieścić między tłoczkami. Jak przeczytasz to co napisałeś w języku polskim to zobaczysz, że to nie ma sensu po polsku - "działały normalnie" - jak działały normalnie to znaczy, ze były na swoim miejscu i śrubka je zabezpieczająca była wkręcona u góry - to jak same wyskoczyły? A w serwisie "wystrzelili je" - co to znaczy? - usunęli bo nie mogli wyjąć czy odwrotnie wsunęli bo same wyskoczyły - nie rozumiem po polsku co napisałeś. Jak ten zbiorniczek jest wkręcony w hamulec shimano na klamce u góry i napełniony np. w 30% płynem to jak zrobić aby za dużo dolać? Można za mało bo załóżmy, że wszystko ze zbiorniczka poszło w przewód ( czyli ukłąd hamulcowy ogólnie ) i zbiornik jest pusty a wciąż brakuje z 20% do całkowitego napełnienia i mamy zamiast oleju te 20% powietrza - skutkiem czego wiadomo - zapadnieta klamka, słaba praca itd. Weźmy butelkę i załóżmy lejek u góry i lejmy wodę - jak w lejku będzie 30% jego objętości to butelka będzie już na 100% pełna. A jak lejek pusty to może być różnie w butelce albo 100% pełna albo ile się tam procent chce zostanie do uzupełnienia. To ci powiem jak 210 ml może być tam gdzie ma być 200 - bo w układzie jest membrana która przez to że jest gumowa i takiego a nie innego kształtu pozwala "dopchnąć" więcej płynu niż założona normalna ilość. Można dopchnąć płyn od strony zacisku z zamkniętym portem w klamce. 3 minuty temu, marcusling napisał: Oczywiście wkładam jak zdejmuje koło i przewożę rower. A co ma wspólnego jedno z drugim? Spacer to spacer a to wkładka zabezpieczająca przed przypadkowym naciśnięciu klamki jak nie ma koła czyli tarczy pomiędzy klockami. Zadajesz absurdalne pytania. Naprawdę. Demontuje klocki. Odchylam gumę na korpusie, wykręcam śrubę odpowietrznika. Rozpycham klocki/tłoczki. Z układu wypływa czasem kilkanaście kropel płynu. Jeśli nie otworzę układu to membrana ma szansę pęknąć. Rozumiem że gdy serwisujesz cudze zabawki to pęknięte membrany wliczasz w koszt serwisu, mimo że możesz nie wygenerowanać strat wykręcając jedną śrubkę? Gdzie tu sens lub tzw logika? Mi to lotto co robisz - wiem co widziałem i nie mam ochoty dopłacać do własnych usług. Cytuj
marcusling Napisano 2 Września 2024 Napisano 2 Września 2024 Ok, już mam dosyć. Poddaje się. Dobrego hamowania życzę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi