fbastek Napisano 21 Sierpnia Udostępnij Napisano 21 Sierpnia Hej, mam problem z przeskakującym łańcuchem na 4 koronce (licząc od najwyższej) kasety 24-13 8s. Nowy łańcuch KMC Z. Biorę pod uwagę nową kasetę, ale chciałem najpierw sprawdzić obecny napęd. Przed założeniem rozebrałem przerzutkę RD-2200, wyczyściłem, nasmarowałem. Nowe linki i pancerze. Po wystrojeniu biegi chodzą świetnie zarówno z przodu jak i z tyłu. Problem pojawia się tylko pod obciążeniem w trakcie jazdy (na stojaku chodzi perfekcyjnie). Nie zauważyłem, żeby przerzutka wykonywała jakiś ruch góra-dół, bardziej wygląda jakby przeskok był w linii łańcucha i czuć to wyraźnie z tyłu. Długość łańcucha wg manuala tej przerzutki, czyli linia osi kółek prostopadła do podłoża na wskazanych przełożeniach. Zastanawia mnie jedynie, że odległość między największą koronką kasety, a górnym kółkiem jest tak duża pomimo ustawienia wychylenia na minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molekpl Napisano 22 Sierpnia Udostępnij Napisano 22 Sierpnia Jak przeskakuje na 1 koronce to znaczy, że zajechana. Wymiana kasety abo bierz pilnik, zeszlifuj zadziory i może jakoś się ułoży. Nie kupuj kmc z8 tylko kmc x8 wystarczy na 3-4 razy dłużej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia J.w. KMC Z8 podobnie jak Shimanowski HG40 to łańcuchy z plasteliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak56 Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Jaki masz przebieg na tym łańcuchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fbastek Napisano 23 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia (edytowane) @szczupak56 tak jak pisałem wyżej - przebieg zerowy, nowy. @Molekpl koronka 4 licząc od największej. Nie zauważyłem, żeby jakiś ząbek na kasecie był uszkodzony lub mocno zużyty.. Mam w głowie dwie opcje - poczekać, aż łańcuch się wyciągnie i być może się ułoży. A druga to kupić albo nową kasetę HG50-8 lub zostawić starą, ale spróbować z nowym łańcuchem X8. Ale może ktoś z was ma jeszcze inne pomysły? Sprawa byłaby oczywista, gdyby któraś koronka ewidentnie była zużyta, pokrzywione zęby itp.. Edytowane 23 Sierpnia przez fbastek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
locomotiv12 Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Popatrz na stopień zużycia najmniejszej zębatki (chodzi o szerokość zębów) i porównaj sobie z tą zębatką na której łańcuch przeskakuje. Widzisz różnicę? Kup nową kasetę i nie dziaduj - szkłem d*py nie obetrzesz 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi