Seba1ol Napisano 18 Sierpnia Udostępnij Napisano 18 Sierpnia Witam, po kilku lekturach zdecydowałem że chce rower fitness do kwoty 5k do użytku głównie miasto ścieżki rowerowe kostka, asfalt i trasy 60km. Teraz jeżdżę crossem Kands Avangarde 2016 i jest to straszny kloc 15,5kg bardzo ciężko się jedzie więc od nowego roweru wymagał bym szybkości i lekkości. Prosił bym jakieś ciekawe propozycje, sam znalazłem dwa rowery które mnie zaciekawiły jest to: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-fitness/fx/fx-3-gen-4/p/40819/?colorCode=blue https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/4125/speeder-300 Trek jest ładniejszy ale przekracza troszkę 5k zł i jest cięższy prawie 1,5kg . Merida waży 10,08kg . I pytanie lepsze do moich potrzeb tiagra czy cues? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Sierpnia Udostępnij Napisano 18 Sierpnia Cytat I pytanie lepsze do moich potrzeb tiagra czy cues? Pytanie raczej czy chcesz 1x czy 2x https://salonrowerowy.eu/cube/1582-cube-nulane-pro.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba1ol Napisano 18 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia Sam niewiem, coś bardziej szybszego , bardzo fajny ten cube 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 19 Sierpnia Udostępnij Napisano 19 Sierpnia Szybkość się bierze z generowanej mocy a nie układu napędu. 1x jest prostsze w obsłudze i eksploatacji ale przeskoki między sąsiednimi przełożeniami większe także jeśli chcesz "cisnąć" głównie po asfalcie 2x sprawdzi się lepiej, zawsze dobierzesz idealne przełożenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 60 km, to oznacza coś przeciwdeszczowego, butelkę wody, dętkę, łyżki - w praktyce bagażnik. Trek każdy bagażnik bez problemu, Merida dedykowany, Cube tu trzeba kombinować. Cube ma sztywne osie a to jest super Trek sztywne z przodu, z tyłu QR, Merida chyba QR - nie wiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia Dlaczego bagażnik? Wodę wkładasz do dedykowanych koszyków na bidony, dętka, łyżki, multitool do podsiodłówki a wiatrówka i takie tam (no. coś do jedzenia) albo do kieszonki w koszulce albo do małej torby pod ramę. Mam Cube SL Road, poprzednika Nulane i jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 21 Sierpnia Udostępnij Napisano 21 Sierpnia Polecam kuferek Topeak 4 litry. Wejdzie śniadanie, coś od deszczu lub chłodu, narzędzia itd. Jak jeszcze jest koszulka kolarska i 50 zł w kieszeni, to starczy na cały dzień jazdy w każdych warunkach z nadwyżką. Sztywna oś przydatniejsza z przodu, często też Merida tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 22 Sierpnia Udostępnij Napisano 22 Sierpnia W dniu 20.08.2024 o 22:08, Jendrass napisał: 60 km, to oznacza coś przeciwdeszczowego, butelkę wody, dętkę, łyżki - w praktyce bagażnik. 60 km oznacza bidon albo dwa, dętkę, łyżki, pompkę, multitoola i telefon. Bidony w koszyki a reszta do kieszonek i jeszcze jedna pusta zostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba1ol Napisano 22 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia (edytowane) Zazwyczaj biorę plecak z sobą i w nim picie ,zapięcie, pompkę, dętkę więc bagażnika nie będę montował i tym bym się nie sugerował. Jeszcze znalazłem Trek fx 2 gen4 tańszy o 2 tys od fx3 i Cuba, tylko że ma 1x9 i aluminiowy widelec, teraz u siebie mam 3x9 alivio więc zmiana mała ale cena kusi warto dokładać np do fx3? https://goodsport.pl/rowery/turystyczne/miejskie/trek-fx-2-disc-2025/#/8-kolor_roweru-matte_trek_black/16-rozmiar_roweru-l Edytowane 22 Sierpnia przez Seba1ol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba1ol Napisano 23 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia (edytowane) Jestem bardzo ciekaw FX2 gen4 porównałem po kolei komponenty z fx3 i wychodzi na to że różnica to widelec aluminiowy, korba na kwadrat, koła bez tubelles, hamulce tektro zamiast shimano. Czy hamulce tektro HD-R280 są dużo gorsze od shimano dźwignia MT201, zacisk UR300 ? , cenowo w sklepie te części kosztują podobnie. Czy taką korbę można łatwo wymienić na jakąś lepszą? Widelca nie wymienie ale cały rower fx2 waży tylko 300gram więcej od fx3, 11,5kg vs 11,81kg, i przerzutka cues 4000 vs cues 6000 , 9 przełożeń zamiast 10 przeżyje bo to chyba dochodzi największa zębatka a mi to nie potrzebne, i brak sprzęgła czy cues 4000 to wielki szajs? czy w porządku przerzutka?. Czy powinienem zwrócić na coś uwagę jeszcze?, uparłem się na któregoś z tych treków bo z wyglądu mi się bardzo podobają i cena za fx2 3tys zł jest bardzo ok. Edytowane 23 Sierpnia przez Seba1ol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia W dniu 22.08.2024 o 13:23, Seba1ol napisał: Zazwyczaj biorę plecak z sobą To nie bierz i się przekonaj o ile przyjemniejsza będzie jazda A co do fx2 vs fx3. Temat hamulców możesz olać, korba w razie potrzeby nie jest droga a kwadrat to typowo amatorskich zastosowań też będzie ok, sprzęgło jest przydatne w cięższym terenie więc jeśli będziesz jeździł po asfalcie nie zauważysz różnicy. Jeśli akceptujesz napęd z jedną koronką mniej to nie widzę przeszkód żeby brać fx2. Największą różnicę robi karbonowy widelec ale to nie szosa pompowana do 7 barów, imo tysiaka nie warto dopłacać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Tak jest, plecak na rowerze to najgorsze, co może być. Obciążone barki, gorsza gibkość tułowia, spocone plecy itd. Chyba że jesteś bardzo młody, wtedy jeden szajs - młody organizm wszystko zamortyzuje i niczego nie poczuje, że tak powiem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia (edytowane) Ok 3k zł. z Włoch. Kod rabatowy CMP0424X4GB39DV https://www.nencinisport.it/en/bergamont-sweep-6.html Producent podaje wagę ~11 kg. Edytowane 23 Sierpnia przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Jack_ Napisano 25 Sierpnia Udostępnij Napisano 25 Sierpnia (edytowane) Sprzedawca doradzał mi te FX. Ostatecznie zdecydowałem się na Meride Speedera. Kupiłem w tym roku. Rower spoko. Tylko z Fitnesami największy problem jest taki ,że po kilku mieisącach jeżdżenia zaczyna się kombinowanie ,żeby przerobić go na szose.(Szczególnie kiedy zrobisz kilka wycieczek dłuższych za miasto) Sam się na tym boleśnie złapałem. Część rzeczy da się zmodyfikować. Najgorzej jednak przerobić kierownice na baranka a ona jednak sporo dodaje. Dlatego tutaj musisz się poważnie zastanowić czy nie lepiej kupić od razu szosy lub gravela z barankiem. Potem kierownicy baranka już nie wrzucisz. Są zbyt duże koszty. Sporo ludzi wystawia Fitnesy po roku dwóch i poluje na szose lub gravel. Edytowane 25 Sierpnia przez _Jack_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilczk Napisano 2 Września Udostępnij Napisano 2 Września W dniu 24.08.2024 o 00:10, keltu napisał: Ok 3k zł. z Włoch. Kod rabatowy CMP0424X4GB39DV https://www.nencinisport.it/en/bergamont-sweep-6.html Producent podaje wagę ~11 kg. Problemem jest gwarancja. Dzwoniłem do Bergamont/Scott PL. Nie ma żadnej gwarancji producenta, jeśli rower jest zamawiany wysyłkowo. Gwarancja działa tylko przy odbiorze osobistym, złożonym rowerze oraz z przekazaniem podpisanej książki gwarancyjnej przez dealera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi