Skocz do zawartości

[FTP] Jak się do tego odnieść ?

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Testu jako takiego nie zrobiłem, ale włączyłem automatyczne przeliczanie w garminie i po ostatnim wyścigu takie liczby się pokazały.  Aż dziwne bo był to najgorszy wyścig w moim wykonaniu w tym roku. Zaaktualizowało na 305w.

Screenshot_20240928_171352_Connect.jpg

To zależy😀. Ogólnie warto jeśli trenujesz z wykorzystaniem przycisku lap na liczniku i w trakcie kolejnych okrążeń masz osobną stronę wskazującą m.in. moc średnią. Wyłączenie 0 daje większą świadomość i czucie tego jakie waty masz pojechać.

• 3 tygodnie później...

Wrócę jeszcze na chwilę do tematu obliczania, może ktoś mi coś rozjaśni. Ostatnio przytrafiła się taka jazda. Takie parametry pokazało po. Była dość lekka z kilkoma krótkimi podjazdami. Na koniec wyskoczył komunikat, że wykryto nowe FTP +2 oraz tętno na progu mleczanowym. Wkradł się jakiś błąd czy na podstawie tych danych sobie to obliczył ? 

Screenshot_20241019_152141_Connect.jpg

Trochę nie bardzo potrafię się do tego odnieść, za mało danych. M.in. brakuje czasu przejazdu i informacji z jakich wartości bazowych do jakich oszacowanych z garmina nastąpił wzrost/spadek FTP czy tętna na progu. No i też nie wiem o jakim parametrze teraz piszesz, chodzi o FTP czy próg mleczanowych.

Na marginesie, albo coś tam się źle policzyło, albo np. pulsometr zrobił psikusa, albo faktycznie były sekcje gdzie mocniej zakręciłeś - wskazuje na to parametr "beztlenowy", a także sama informacja na temat podstawowej korzyści.

Udało się załączyć całą aktywność, mam nadzieję, że działa. Wzrost FTP był niewielki bo z 305 na 307, bardziej mnie zastanawiało czy jest to prawidłowe wyliczenie czy jakiś błąd przy takiej aktywności. 

https://connect.garmin.com/modern/activity/17323448789?share_unique_id=21

Wyliczanie FTP w garminie korzysta z algorytmu analizy tętna dostarczanego przez firmę firstbeat.
W dużym skrócie - algorytm jest w stanie z zadowalającą dokładnością wykryć próg mleczanowy na podstawie fluktuacji odstępów QT w akcji serca.
Korelując moment przejścia przez próg mleczanowy z danymi z miernika mocy estymuje Twoje FTP - jeśli wie kiedy zaczynasz się zakwaszać, to wie ile jeszcze byś wytrzymał do bomby.

Sęk w tym, że na tej aktywności to tak średnio ma to przełożenie, bo tam jest jedynie kilka mocniejszych zaciągnięć i są one na tyle krótkie, że bałbym się z tego estymować FTP - ale możliwe, że Garmin coś na tym polu poszedł do przodu. Maksymalna średnia watów z 5m 272w, z 20m 191w (to wartości z 0), jak z tego wyszło FTP 307 to ja naprawdę nie wem 😆

Z tym, że na pierwszym, który przywołałeś jest jakiś błędny odczyt co do mocy zauważ. A drugi może i jest ok, ale dla mnie jest zbyt krótki. Niemniej nie będę się tutaj spierał.

seba8121 - zerknij jaki masz zapis danych w swoim garminie. Jeśli jest to zapis inteligentny to wyłącz go i przestaw na zapis co 1 sekundę.

• +1 pomógł 1