gorek15 Napisano 18 Sierpnia Udostępnij Napisano 18 Sierpnia Witam potrzebuję pomocy w zakupie nowego roweru elektrycznego do 25tyś typu treking wyprodukowany w Uni europejskiej bo chcę skorzystać z nadchodzącej dotacji. Ważne by silnik był co najmniej 85Nm( bosch, Panasonic), przednia amortyzacja, dość duża baterią w ramię a najlepiej jak przerzutki były by automatyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 18 Sierpnia Udostępnij Napisano 18 Sierpnia Co rozumiesz przez przerzutki automatyczne? Czy chodzi Ci o coś w rodzaju NuVinci lub Piniona - odpowiednik automatycznej skrzyni biegów w samochodzie czy określasz tak przerzutki elektronicznie sterowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorek15 Napisano 18 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia Raczej coś w rodzaju automatu choć sterowane elektronicznie jeśli się sprawdzają? to też wchodzą w grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 18 Sierpnia Udostępnij Napisano 18 Sierpnia (edytowane) Nie oddał bym sterowania przełożeniami automatowi . ??? Po co , dlaczego ? Trekking to z założenia rower wyprawowy . Jesteś pewien że wszędzie gdzie pojedziesz będzie możliwość naprawy czy wymiany elektrycznej przerzutki czy manetki ? Jeśli nie stoją za tym inne względy ( np jakieś ograniczenia zdrowotne ) uważam że oba pomysły w tym typie roweru nie są dobre . Edytowane 18 Sierpnia przez WaGiant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HSM Napisano 18 Sierpnia Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 5 godzin temu, gorek15 napisał: Raczej coś w rodzaju automatu choć sterowane elektronicznie jeśli się sprawdzają? to też wchodzą w grę Nie wiem, czy w ogóle istniały/istnieją rozwiązania automatycznej zmiany biegów sterowane mechanicznie. Ja przynajmniej nie słyszałem...Więc w sumie nie masz specjalnie wyboru - tylko elektryka... Tryby automatyczne mają piasty od Shimano: Nexus 5E i Alifine sterowane Di2, ma któraś wersja Enviolo oraz Rohloff (w wersji ze sterowaniem e-14) i najnowszy Pinion e1.12. W zakładanym budżecie chyba możesz zapomnieć o tych dwóch ostatnich. Enviolo też bym odrzucił, bo to musi być badziew skoro ludziom te piasty padają po określonym przebiegu i nawet nikt nie podejmuje się napraw, tylko wymienia całość do kolejnej usterki. Z Shimano też raczej trudno Nexusa (piastę miejską w dodatku z nie najszczęśliwszym ustawieniem przełożeń ) wybrać do treking. No chyba, że to będzie taki trekking do jazdy po mieście i na niewielkie wycieczki... Więc zostaje Ci tylko Alfine Di2... Inna sprawa, że z trochę niejednoznacznych wpisów, które popełniłeś wyżej, nie do końca wiem, czy Ty wiesz w sumie, czego chcesz i jak to ma działać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorek15 Napisano 18 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia N8e mam za ba4dzo wiedzy na temat tych przezutek dlatego piszena forum by ewentualnie odrzucić nie dobre pomysły. Możecie mi podesłać link do naprawdę wartych uwagi trekingow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 18 Sierpnia Udostępnij Napisano 18 Sierpnia Określ najpierw jak i gdzie chcesz nim jeździć, bo w zależności od tego są różne typy trekkingów, np jak z przewagą szos i względnie równych dróg to wystarczy widelec 63 mm, jak na bardziej nierówne by się przydał 100 km, jak chcesz by Cię rower wspomagał to lżejszy a może mieć słabszy silnik i mniejszą baterię, jak chcesz by jeździł częściowo za Ciebie to mocny silnik i duża bateria szczególnie gdy chcesz jeździć dalej niż 50 - 70 km na raz. Czy dotychczas jeździłeś na analogu - wtedy napisz ile i gdzie, czy planujesz dopiero zacząć jeździć - ogólnie napisz po co Ci ten rower - no chyba że jedynym powodem kupna jest wykorzystanie dotacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorek15 Napisano 18 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia Do jazdy generalnie po prostej nawierzchni czasami jakiś las i szutry do 50km w weekend a na codzień 12km w jedną stronę do pracy ścieżka rowerową. Znalazlem gazelle tylko ma wspomaganie do 45km/h i chyba do dotacji się nie nadaje? Duży skok amortyzatora mi nie jest potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 18 Sierpnia Udostępnij Napisano 18 Sierpnia (edytowane) Do takich potrzeb jest mnóstwo rowerów, na pewno nie jest potrzebne 85 Nm, ale jak musisz to otwórz stronę dużego sklepu z rowerami elektrycznymi , wyfiltruj trekking i silnik Bosch CX Performance i wybierz co Ci się podoba. Przerzutki automatyczne czy elektroniczne lepiej sobie daruj, wybierz coś na grupie Alivio lub wyżej, radziłbym Ci maximum 10 rzędów, spokojnie wystarczy a późniejsze koszty wymiany łańcucha i kasety będą zdecydowanie niższe. Edytowane 18 Sierpnia przez PiotrWie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorek15 Napisano 19 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia Dziękuję za rady i poświęcony czas. Już wiem czego szukać😀 Polecacie jakiś dobry sklep? u mnie w mieście słabo, także lokalizacja nie gra roli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 19 Sierpnia Udostępnij Napisano 19 Sierpnia Markę Cube sprzedaje w Polsce Ski Team, Giant/Liv ma swój sklep internetowy, Trek także. Jest też kilka sklepów z różnymi markami, jak np. Centrum Rowerowe czy krakowskie Mocne Rowery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 19 Sierpnia Udostępnij Napisano 19 Sierpnia (edytowane) Popatrz tutaj https://www.rowerystylowe.pl/c-251/rowery-elektryczne Edytowane 19 Sierpnia przez WaGiant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorek15 Napisano 19 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia Dzięki bardzo fajna strona pewnie coś wybiorę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi