rogal198 Napisano 17 Sierpnia Udostępnij Napisano 17 Sierpnia Cześć. Posiadam rower Unibike Fusion 27,5 z 2015 roku. W sumie to od dawna miałem problem z tym że w przednim hamulcu tarcza obciera o klocki. Nie cały czas a tylko od czasu do czasu. Hamulce ustawiane, tarcza prostowana i nadal ten sam problem. Ostatnio w serwisie rowerowym zwrócono mi uwagę że w sumie z przodu mam tarcze 180mm i że taka tarcza może mieć większe bicie nic mniejsze. Więc zmieniłem tarcze na 160mm. Po drodze zmieniłem też widelec z sprężynowego amora na sztywny widelec aluminiowy ale po tej zmianie mam właściwie wrażenie że nie ma żadnej różnicy. Jestem dość dużym i ciężkim zawodnikiem i wiem że rower pracuje cały czas. Ale może ktoś miał taki problem i jakoś udało mu się go rozwiązać? Hamulec to Shimano Acera M447. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 17 Sierpnia Udostępnij Napisano 17 Sierpnia Jakie masz zaciski kół? Spróbuj zmienić na takie skręcane na imbus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogal198 Napisano 17 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia Szybko zamykacz. Tzn mam nadzieję że o to pytasz. Czyli sugerujesz że koło lata w mocowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 17 Sierpnia Udostępnij Napisano 17 Sierpnia Nie tyle że lata, tylko niektóry zaciski są dość kiepskie i połączenie nie jest tak sztywne jak może być. Niewielki koszt, a może pomoże. Jeżeli na stojaku jest dobrze, podczas jazdy prosto też, a zaczyna "dzwonić" przy zakrętach, to właśnie brak sztywności jest problemem. Ewentualnie możesz jeszcze sprawdzić czy tłoczki równo pracują. Może być tak że jeden czasami zostaje i przez to trze, ale raczej problem byłby częstszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogal198 Napisano 17 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia Tak właśnie jest. Na stojaku ok. Podczas jazdy prosto też. Jeśli chodzi o tłoczki to na pewno jeden klocek jest starty bardziej od drugiego. Co w sumie nie wyklucza problemu z sztywnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogal198 Napisano 17 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia No dobra ale to nie potrzebuję do tego zmienić piasty koła pasującej na sztywną oś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 17 Sierpnia Udostępnij Napisano 17 Sierpnia Nie. Poszukaj zacisków XLC lub Accent Bolt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogal198 Napisano 23 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Zmieniłem na ośkę accent. Jest poprawa ale problem nie zniknął całkowicie. Co więcej dziś jedzilem an rowerze na teoretycznie sztywnych osiach i również zauważyłem ten problem. Myślę że to kwestia fizyki: 110kg wagi swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 23 Sierpnia Udostępnij Napisano 23 Sierpnia No tak, tego nie przeskoczysz jeżeli widelec i rama nie są bardzo sztywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi