NatGKW Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Dzień dobry, Chcę zmienić rower na lepszy trekkingowy (mój 15kg Indiana jest po prostu słaby, wiecznie rozregulowane hamulce, poza tym frustruje mnie powolna jazda przez małe koła 26"). Ostatnio w sklepie rowerowym dowiedziałam się, że dopasowanie rozmiaru kół do wzrostu jest mitem. Na moje skromne 158cm zaproponowano mi rower trekkingowy z kołami 28" (wiem, że 27,5" akurat w tym rodzaju roweru nie ma, a szkoda) i ramą 17". Przejechałam się kawałek i rzeczywiście różnica była ogromna, ale to podobno kwestia przyzwyczajenia. Jakie są Wasze opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Spokojnie możesz przerzucić się na 28'' - zwłaszcza jak jechałaś na takim i nie czułaś się niekomfortowo. Najważniejszy jest rozmiar ramy. Wybierz coś bez amortyzatora przedniego co byłby lekki, dobre szybkie i stosunkowo wąskie opony i będziesz czuła się szybsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Przecież dobierzesz ramę do wzrostu,jaki problem?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Moja żona ma 153 cm i jeździ na ramie 43 ( to ok 17 cali) kołami 28, dla pewności przejdź się trochę większym i trochę mniejszym by mieć pewność jaki Ci odpowiada. Brak amortyzacji i wąskie opony rzeczywiście skutkują zdecydowanie szybszą jazdą ale coś za coś - na polskich dziurawych drogach mogą boleć nadgarstki i zęby. Najlepiej jak masz w pobliżu Decathlon to zanim kupisz wynajmuje taki rower i pojeździj dzień by się przekonać czy jesteś na to gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Rwma ramie nierówna. Rozmiar ramy to jedynie długość rury podsiodłowej i nie mówi nic o dł. ramy, przekroku, wysokości itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia (edytowane) Jak masz Deca w okolicy przymierz się do https://www.decathlon.pl/p/rower-miejski-dlugodystansowy-elops-500-niska-rama/_/R-p-305054?mc=8601841 Nie jest przeceniony a więc powinien wejść rabat 10% za 1 zakup w aplikacji. Edytowane 16 Sierpnia przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 17 Sierpnia Udostępnij Napisano 17 Sierpnia (edytowane) @PiotrWie 153 cm i rama 17 cali? To chyba jakiś nietypowy rower, zakładając, że to coś w stylu crossa. Moja przyjaciółka też mierzy 153 i ma typowego crossa 14.5 z mostkiem 9 cm - i jest bardzo wyciągnięta, pozycja praktycznie jak na XC. Z tym że ma sztycę z offsetem 1.5 cm i siodło max do tyłu. W każdym razie nie polecałbym 17 do takiego wzrostu. Oczywiście można modyfikować gięciem kierownicy, ale najlepszy byłby 15 na kołach 27.5. Edytowane 17 Sierpnia przez Miro1970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 17 Sierpnia Udostępnij Napisano 17 Sierpnia To trekking typu easystep z regulowanym mostkiem, najmniejszy istniejący rower tego typu. Rower z " męską" ramą że względu na przekrok to chyba by musiał być na kołach 24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 17 Sierpnia Udostępnij Napisano 17 Sierpnia Rozumiem. To zmienia postać rzeczy. No właśnie. Rowery dla bardzo niskich osób na kołach 28 wymagają wygibasów geometrycznych - I prowadzenie słabe. To jest taki sam problem jak z korbami. Z reguły najkrótsze to 170 mm, zamiast np. 140. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi