Skocz do zawartości

[Trekking dla drobnej kobiety] jaka rama i koła?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Chcę zmienić rower na lepszy trekkingowy (mój 15kg Indiana jest po prostu słaby, wiecznie rozregulowane hamulce, poza tym frustruje mnie powolna jazda przez małe koła 26"). 

Ostatnio w sklepie rowerowym dowiedziałam się, że dopasowanie rozmiaru kół do wzrostu jest mitem. Na moje skromne 158cm zaproponowano mi rower trekkingowy z kołami 28" (wiem, że 27,5" akurat w tym rodzaju roweru nie ma, a szkoda) i ramą 17". Przejechałam się kawałek i rzeczywiście różnica była ogromna, ale to podobno kwestia przyzwyczajenia.

Jakie są Wasze opinie?

Moja żona ma 153 cm i jeździ na ramie 43 ( to ok 17 cali)  kołami 28, dla pewności przejdź się trochę większym i trochę mniejszym by mieć pewność jaki Ci odpowiada. Brak amortyzacji i wąskie opony rzeczywiście skutkują zdecydowanie szybszą jazdą ale coś za coś - na polskich dziurawych drogach mogą boleć nadgarstki i zęby. Najlepiej jak masz w pobliżu Decathlon to zanim kupisz wynajmuje taki rower i pojeździj dzień by się przekonać czy jesteś na to gotowa.

@PiotrWie 153 cm i rama 17 cali? To chyba jakiś nietypowy rower, zakładając, że to coś w stylu crossa. Moja przyjaciółka też mierzy 153 i ma typowego crossa 14.5 z mostkiem 9 cm - i jest bardzo wyciągnięta, pozycja praktycznie jak na XC. Z tym że ma sztycę z offsetem 1.5 cm i siodło max do tyłu.

W każdym razie nie polecałbym 17 do takiego wzrostu.

Oczywiście można modyfikować gięciem kierownicy, ale najlepszy byłby 15 na kołach 27.5.

Edytowane przez Miro1970

Rozumiem. To zmienia postać rzeczy.

No właśnie. Rowery dla bardzo niskich osób na kołach 28 wymagają wygibasów geometrycznych - I prowadzenie słabe. To jest taki sam problem jak z korbami. Z reguły najkrótsze to 170 mm, zamiast np. 140.