tenib2156 Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Za każdym razem jak przejadę trochę większy dystans na rowerze niż po bułki do sklepu i z powrotem czyli np. 30km po krótkim czasie od zejścia z roweru jak przejdę w stan spoczynku czyli sobie usiądę na kanapie to nagle zaczynam dostawać skurczy u nóg, i to nie pojedynczego, co mogę zrobić żeby uniknąć takiego problemu? ps. suplementuje już magnez od dłuższego czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 16 Sierpnia Mod Team Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Robisz jakąś rozgrzewkę przed jazdą i rozciągasz się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia U mnie pomogło wytrenowanie - po powrocie na rower nie było dnia żeby nie urywało mi nogi. Teraz nie piję więcej wody, nie biorę więcej mag/pot czy elektrolitów - mocniejsze mięśnie i skurcze zniknęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Charvel Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 1 godzinę temu, tenib2156 napisał: ps. suplementuje już magnez od dłuższego czasu zacznij pić elektrolity - nie załatwisz magnezem utraty całego spektrum minerałów które wypacasz i spalasz podczas jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Zacznij od elektrolitów jak powyżej. Jak nie pomoże, to do lekarza. Ja zaczynałem od jazd 10 km i uważałem że to dużo. Potem regularnie robiłem +/- 50 km i weekendowo bliżej 100 km. Nigdy nie miałem skurczy, mimo że dietą specjalnie się nie przejmowałem. Także Tobie ewidentnie czegoś brakuje, jeżeli po tak krótkim dystansie masz skurcze. Nawet moja mama, emerytka, robiąca 20 km ich nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenib2156 Napisano 16 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2 godziny temu, Charvel napisał: zacznij pić elektrolity - nie załatwisz magnezem utraty całego spektrum minerałów które wypacasz i spalasz podczas jazdy. tu jest to że na większe przejażdżki z reguły biorę elektrolity albo opcjonalnie napoje izotoniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia I dlatego piszę - nie zawsze nawodnienie/minerały są problemem w przypadku skurczy. U mnie słabe mięśnie były przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Godzinę temu, tenib2156 napisał: tu jest to że na większe przejażdżki z reguły biorę elektrolity albo opcjonalnie napoje izotoniczne. Byłem niedawno u lekarza sportowego m.in. pytając o suplementację... Jasno powiedział, że deficyt magnezu uzupelnia się od 3 do 6m-cy i to lekami a nie jakimiś suplementami. Jeszcze trudniej uzupełnić żelazo. Natomiast bardzo łatwo przedawkować sód czy potas z byle czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 19 Sierpnia Udostępnij Napisano 19 Sierpnia (edytowane) Czy to nie świadczy o jakichś problemach ze zdrowiem albo błędnej diecie? Ja niczego specjalnego nie robię, nie zażywam żadnych suplementów ani elektrolitów, ale żeby po przejechaniu 30 km coś takiego występowało? To raczej nie do pomyślenia. Jakoś mnie to nie przekonuje że aż tyle można wypocić, żeby niedobór elektrolitów był tak duży aby powodować taki efekt. Chyba że dieta jest bardzo nieoptymalna, są stosowane jakieś niepotrzebne suplementy albo występuje jakiś problem ze zdrowiem. Moim zdaniem raczej konieczna konsultacja z lekarzem i dietetykiem + komplet badań. A nie kupowanie coraz to nowych suplementów i elektrolitów i zażywanie na ślepo. Edytowane 19 Sierpnia przez leon7877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 19 Sierpnia Udostępnij Napisano 19 Sierpnia To samo napisałem wyżej. Piję elektrolity po upalnym dniu, bo nie zaszkodzą a mogą pomóc. Zresztą przynajmniej na mnie, działają dość odświeżająco. Jem wszystko, nie piję alkoholu i nie palę. Tyle. Natomiast żeby mieć skurcze po 10 km, to coś musi być mocno nie tak. Można próbować pić te elektrolity, natomiast to może wskazać tylko ewentualną przyczynę problemu, jeżeli skurcze wystąpią raz na dwa przejazdy, a nie za każdym razem. No i jeszcze jedna rzecz: te wszelkie elektrolity mają małą ilość minerałów z tego co kojarzę. Przyswajalność też podobno jest dyskusyjna. Żeby uzupełnić minerały, trzeba przyjmować je w dużych ilościach przez długi czas. To co się kupuje w aptece, można użyć do: a) Uzupełnienia minerałów przy problemach żołądkowych b) Ja się człowiek napoci podczas uprawiania sportu, żeby nie pić czystej wody Lekarzem nie jestem, nie znam się, natomiast raz przyjmowałem minerały "zapobiegawczo" i to były takie ilości, że picie jednej tabletki dziennie ma się nijak do uzupełniania niedoborów. Ja nigdy problemu nie miałem, natomiast mój pies już tak. Uzupełnienie chyba Witaminy B12, z poziomu "dobrego" na "lepszy", trwało kilka tygodni, podając tabletkę każdego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 19 Sierpnia Udostępnij Napisano 19 Sierpnia (edytowane) Tak nie powinno być nawet bez użycia żadnych suplementów czy elektrolitów. To może wynikać albo z olbrzymich niedoborów żywieniowych czyli totalnie zła dieta albo z jakiegoś problemu ze zdrowiem. Po 1-1.5 godziny jazdy można mieć zakwasy, kontuzje jeśli intensywna jazda bez rozciągania ale nie jakieś skurcze. Może to być też wynikiem przedawkowania jakichś suplementów albo odżywek. Ale tak to można sobie gdybać. Ja bym udał się przynajmniej do lekarza rodzinnego po skierowanie na komplet badań. No i nie leczyć się na forum, zamiast tego zacząć od wizyty u lekarza i szczerze powiedzieć mu zwłaszcza o diecie i o tym czy i jakie suplementy zażywasz. Edytowane 19 Sierpnia przez leon7877 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erwin Napisano 17 Września Udostępnij Napisano 17 Września Ja na dłuższe wyprawy zabieram litr soku pomidorowego + pilnowanie czestego nawadniania i skurcze zniknęły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player123 Napisano 27 Września Udostępnij Napisano 27 Września To że Cie łapie skurcz po rowerze...po 30km, nie mowi nic o tym co robisz później w ciągu dnia....bo może masz taka pracę, że dymasz na nogach i nie maja się one kiedy zregenerować czasem wystarczy jedno niepozorne cwiczenie, np nawet wyciskanie sztangi na klate przy upadku mieśniowym, potrafi w pare sekund tak zmęczyć nogi, że nastpepnego dnia możesz mieć po wyciskaniu na klate zakwas na nogach 😆 Także warto pomyśleć czy nogi nie są przemęczone. DOdatkowo, warto zwrócić uwage czy nie chodzisz spięty...ludzie nawet nie wiedzą że potrafia siedziec z napiętymi wszystkimi mięsniami....a pozniej gdy np chca sie podetrzeć to dostają skurcz w plecy ....a nigdy pleców nie męczyli :PPP A pozniej mozesz kminic czy to mało elektrolitów, mało wody ...czy jedzenie nie takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stefcshg Napisano 31 Października Udostępnij Napisano 31 Października (edytowane) Podobno właśnie mięśnie nóg regenerują się długo - ile konkretnie: nie wiem. Wiem natomiast, że jest coś takiego jak jazda regeneracyjna, czyli krótkotrwale w tzw. tlenie - podobno nie więcej niż pięćdziesiąt minut, godzinę, no własnie ile i czy chodzi w tym tylko o to, żeby organizm nie wziął wtedy gilkogenu, czy jak to właściwie jest z tymi jazdami regeneracyjnymi? No ale to się tyczy regeneracji związanej z tzw. zakwasami, natomiast ostatnio przemknęło mi w Google, że jednak rower powoduje na dłuższą metę upośledzenie elastyczności niektórych (grup?) mięśni... a w dalszej kolejności ? - to znaczy, jeśli się tylko jeździ na rowerze, a nie wspomaga wszystkich swoich mięsni odpowiednim traktowaniem, w tym dodatkowymi ćwiczeniami - czego niestety nie umiem... Tak więc bike fitting bike fittingiem, jak również to, że jeśli pozycja na rowerze jest prawidłowo dobrana, to można teoretycznie jechać 'w tlenie' dopóki się jedzenie i woda nie skończy... Co można sobie zrobić "na 30 km" - za którymś razem : https://www.youtube.com/watch?v=uSaAxe6aTn4&t=152s Niektóre suplementy pozwalają na szybsze uzupełnienie magnezu niż inne, ale powodują trochę sraczkę. Edytowane 31 Października przez Stefcshg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi