mueza Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Cześć! Przeczytałam tutaj już kilka wątków na temat spawania ram aluminiowych i dlaczego tego nie robić. Stąd moje pytanie czy ktoś miał może takiego Peugeota lub podobny case w innej ramie i jakoś ramę uratował? Czy jest sens w bawienie się w obiemki? Czy może jest w stanie ktoś polecić miejsce w którym ramę aluminiową spawają wraz z hartowaniem tak aby było wszystko git? Do roweru mam duży sentyment i chciałabym go ratować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia (edytowane) Nic z tym nie zrobisz, ta główka to odlew z szajs metalu. To nie jest czyste aluminium. Rozsadza go korozja. tam jest pęknięcie przy pęknięciu. Natomiast wygląda to jakby dało się to zdemnontować. Wtedy można by próbować toczyć nowy wałek powiedzmy z kompozystu szklanego i podfrezowć wpust na śrubę, Powinno się to dać skopiować z użyciem albo aluminium albo lepiej karbonu albo innych egzotycznych tworzyw. Edytowane 16 Sierpnia przez Electronite 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mueza Napisano 16 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Dzięki! w sumie nie wziełam pod uwagę takiej możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Z kawałka kutego alu dałoby się wyrzeźbić na CNC taki element ale czy i jak długo to będzie się trzymało... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia A ja bym się tam wybrał do jakiegoś zakładu metalowego w okolicy - to tylko mufa pęka (a przynajmniej tyle widać na zdjęciu). Teoretycznie z kawałka pręta mogą wytoczyć tuleję która ją zastąpi. Trochę rzeźbienia będzie więc i cena może być wysoka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 2 Września Udostępnij Napisano 2 Września Spawanie ramy aluminiowej nie ma sensu. Nie będzie się to trzymać, strata czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi