Skocz do zawartości

[Hamulce] Niekompatybilność dźwigni v-brake i piwotów?

Ferrum

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
Nigdy nie zmieniałem dźwigni hamulców v-brake, ale tym razem chciałem to zrobić. Młody dostał rower, ale okazało się, że założonych tylnych chińskich dźwigni v-brake nijak nie mogę wyregulować aby się równo zamykały, a do tego klocki jakieś takie "plastikowe". Kupiłem szczęki Shimano Alivio trekking BR-T4000. Poszedłem do piwnicy i okazało się że:
- W starych chińskich piwoty mają taką samą długość jak otwory w dźwigniach (licuja przy łbie śruby), co jest oczywiście OK.
- Shimano są szersze o jakieś 3mm z kawałkiem.
- Shimano po założeniu na piwot nie dochodzą aż do do mocowania piwota w ramie (brakuje znowu jakieś 3mm). Shimano mają węższą tą część nachodzącą na szerszą część piwota. Efekt taki, że sam piwot w otworze dźwigni jest za krótki o jakies 6-7mm (to chyba sporo, bo dźwignia opiera się na piwocie tylko częściowo). Na dodatek piwot jest odsłonięty w szerszej części, więc brud będzie się tam zbierać koncertowo.

Co skopałem? Jak ugryźć temat? Kupiłem złe dźwignie? Wymienić piwoty na jakiejś dłuższe (nie wiem czy te w rowerze są wykręcane - nie sprawdziłem)? Szerokość Shimano to ok. 27mm, nie widzę takich długich piwotów w sklepach.

hamulec.jpg

Temat przewija się czasem przez fora rowerowe, a problem wynika z innej konstrukcji hamulców Shimano, gdzie ramię porusza się wokół własnej tulei, która jest zamocowana na sztywno do piwotu, a nie tak jak w większości, czyli bezpośrednio wokół piwotu. Ta szczelina tam ma być, nic złego się nie stanie.

brakes - Shimano BR-T4000 not compatible with frame pivot stud - Bicycles Stack Exchange

11 godzin temu, Ferrum napisał:

Bardziej się martwię tym, że prawie pół dźwigni nie jest na piwocie.

Nie szukaj problemu tam, gdzie go nie ma. Cała dźwignia jest na własnej tulei, która jest przedłużeniem piwotu i jest do niego na sztywno przykręcona śrubą. Tak ma być. Tak to zostało zaprojektowane i nie próbuj poprawiać Shimano. 

Wymiana v-brake'ów Tektro na Deore T610 - strona 2 - szczękowe, V-Brake - FORUM rowerowe SzajBajk