reeaves Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Hej, Zamierzam kupić nowe koła do Treka Emondy AL4, gdyż te Bontragera są dosyć ciężkie i generalnie słabe. Na oku mam takie oto aluminiowe koła - https://www.centrumrowerowe.pl/komplet-kol-dt-swiss-er-1600-spline-pd32619/ https://www.centrumrowerowe.pl/komplet-kol-dt-swiss-e-1800-spline-pd32620/?v_Id=196666 a także jeden model z włókna węglowego - https://gravity-bike.pl/produkt/mavic-cosmic-s-42-disc-centerlock-pair-shimano-11-p00079003/?srsltid=AfmBOoq0S8mmm1DM6nl-mbhSL_9eV-5VwcWMIiQWJmyksBwAPYZVPW7g Co byście polecali, może jakiś inny model? Myślę, że te max 4k mogę wydać na koła, ale im taniej tym lepiej. Zwłaszcza, że przepłaciłem rok temu za Treka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Poszukaj kół od jakiś polskich "składaczy" Aluminiowe złożą sporo lżejsze niż te systemowe dt (choć też na komponentach dt będą) a karbonowe przynajmniej naprawisz od ręki a nie będziesz czekał miesiąc na szprychy jak w mavic'u - choć ogólnie sens ładowania karbonowych kół do entry level aluminiowego roweru jest żaden. 1 godzinę temu, reeaves napisał: Zwłaszcza, że przepłaciłem rok temu za Treka. No widzisz, wtedy trzeba było zapytać🙃 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSw Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia (edytowane) Mam koła Falcon na piastach dt swiss. Jestem z nich zadowolony. Przed zakupem rozmawiałem ze sprzedawcą/osobą która te koła składa - odniosłem bardzo pozytywne wrażenie. W Polsce jest kilka firm, które ten temat dość dobrze ogarniają. Warto też zerknąć na koła FFWD dobre opinie o nich słyszałem i chyba mają/miały jakiś program naprawy. Edytowane 15 Sierpnia przez TomekSw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reeaves Napisano 15 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia (edytowane) 48 minut temu, Mihau_ napisał: Poszukaj kół od jakiś polskich "składaczy" A możesz polecić jakichś dobrych od kół aluminiowych? EDIT: widzę, że na lemonbike składają koła alu na obręczach DT Swiss E550. 48 minut temu, Mihau_ napisał: No widzisz, wtedy trzeba było zapytać🙃 Pytałem, ale i tak wybrałem Treka 😄 34 minuty temu, TomekSw napisał: Mam koła Falcon na piastach dt swiss. Jestem z nich zadowolony. Przed zakupem rozmawiałem ze sprzedawcą/osobą która te koła składa - odniosłem bardzo pozytywne wrażenie. W Polsce jest kilka firm, które ten temat dość dobrze ogarniają. Warto też zerknąć na koła FFWD dobre opinie o nich słyszałem i chyba mają/miały jakiś program naprawy. Też mam je na oku, ale skoro kolega wyżej napisał, że do entry roweru szosowego nie ma sensu brać karbonów to już chyba sobie odpuszczę temat 😄 Edytowane 15 Sierpnia przez reeaves Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Weź aluminiowe koła i nie płać za karbon. Trochę czytałem jaki wpływ ma wysokość stożka na prędkość i zyski są znikome. No chyba że chodzi o wygląd Ja mam koła z LemonBike, które pierwotnie złożyłem do Gravela. Teraz mam je w szosie i oprócz tego, że stożek 18 mm wygląda trochę smutno w rowerze szosowym, to niczego im nie brakuje. Już dokładnie nie pamiętam, ale mam obręcze DT, cienkie sprychy i piasty Novatec 791/792. Koła pod tarcze CL ważą chyba 1620 g lub 1670 g. Gdybym teraz kupował od nich koła, to bym wziął podobny zestaw, tylko z nieco wyższym stożkiem około 30 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietrash Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Może Vision Trimax. Mam i są całkiem spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi