Skocz do zawartości

[Ustawienie siodełka] Ból kości ogonowej w trakcie i po jezdzie

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, niedawno kupilem rower MTB (kross hexagon) zrobilem juz 160km i za kazdym razem po dluzszej jezdzie boli mnie kosc ogonowa. Siodelko mam ustawione poziomo, wysokosc do piety, oryginalne jak przyszlo z krossem, choc probowalem szerszego siedzonka na jedna trase i bylo gorzej. Po pierwszej trasie kupilem amortyzowana sztyce z nadzieja ze to pomoze. Lepiej sie jezdzi ale tylek dalej boli, teraz zamowilem spodenki z wkladka, czekam az dojdą. miedzy czasie sie zastanawiam czy moze ktos mi doradzi jak probowac ustawic siodelko, moze da sie tak ustawic zeby odciążyło tylek? Dodam ze krocze w ogole nie boli, tylko rece lekko dretwieja. Nie sa to odparzenia, to na 100% bol kosci

Drętwienie rąk może być spowodowane tym, że nos siodełka jest jednak trochę za bardzo w dół, tyłek się ześlizguje, zapierasz się rękoma, itd. daj nos siodełka z pół centymetra do góry i zobacz co będzie - jak ugniata w klejnoty to za wysoko. Poza tym też Twoja pozycja może być nieodpowiednia, np. przez słabe mięśnie "core" może za bardzo wyginasz plecy i miednicę, robisz tzw. koci grzbiet. No i samo siodełko może być nieodpowiednie - w zależności od Twojego rozciągnięcia możesz potrzebować płaskiego (jeśli swobodnie dotykasz palcami ziemi stojąc ze złączonymi nogami) albo z lekko zadartym tyłem (jeśli dosięgasz do połowy piszczeli) albo z mocno zadartym tyłem (jeśli dosięgasz tylko do kolan)

Napisano (edytowane)
8 godzin temu, Greg1 napisał:

Drętwienie rąk może być spowodowane tym, że nos siodełka jest jednak trochę za bardzo w dół, tyłek się ześlizguje, zapierasz się rękoma, itd. daj nos siodełka z pół centymetra do góry i zobacz co będzie - jak ugniata w klejnoty to za wysoko. Poza tym też Twoja pozycja może być nieodpowiednia, np. przez słabe mięśnie "core" może za bardzo wyginasz plecy i miednicę, robisz tzw. koci grzbiet. No i samo siodełko może być nieodpowiednie - w zależności od Twojego rozciągnięcia możesz potrzebować płaskiego (jeśli swobodnie dotykasz palcami ziemi stojąc ze złączonymi nogami) albo z lekko zadartym tyłem (jeśli dosięgasz do połowy piszczeli) albo z mocno zadartym tyłem (jeśli dosięgasz tylko do kolan)

Zanim odpowiem dodam że na rower wsiadam po wielu latach więc jestem zielony. Siedzonko poprawiłem, popchnąłem dodatkowo do przodu ile się da, sprawdzimy przy najblizszej okazji. Co do pozycji to możesz mieć racje, nie zwróciłem na to uwagi, czyli plecy musza byc proste? Palcami z złączonymi nogami (bez prostych pleców) ledwo dotykam górnej części stóp, czyli potrzebne mi to z lekko zadartym tylem? Tylko jak to się fachowo nazywa takie siodełko żeby je na allegro znalezc?

Cytat

Albo masz na myśli inną kość, albo nie boli Cię ona od siodełka. Na kości ogonowej się przecież nie siedzi.

Wygląda na to że ja siedzę, popchnąłem siedzonko do przodu moze to pomoze

Edytowane przez Wilku2243

• 3 tygodnie później...
W dniu 15.08.2024 o 20:31, SpinOff napisał:

Albo masz na myśli inną kość, albo nie boli Cię ona od siodełka. Na kości ogonowej się przecież nie siedzi.

Może w tym właśnie problem, że o siedzi na kości ogonowej, gdy nie powinien. To by mogło oznaczać np źle dobrany rozmiar ramy lub siodełko przesunięte za bardzo do tyłu - w każdym razie, siodełko za daleko od kierownicy

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Drętwienie rąk to może być przejściowe, ale chyba jeśli jest to w obrębie nadgarstków, na nowym typie roweru 160 km to mało, żeby przyzwyczaić całe ciało. Inna możliwa przyczyna takiego drętwienia to kręgosłup szyjny. Ból "kości ogonowej" to też może być kręgosłup. Wkładka w spodenkach podobno nie służy do amortyzacji, tylko do ochrony przed obtarciami i chyba się z tym zgadzam. Na rowerze typu Cross/MTB/Trekking, fittness chyba też, ustawienie siodełka powinno być takie, żeby była możliwa zmiana pozycji w czasie jazdy - piszę co czytałem, słyszałem na YouTube, wypraktykowałem. Próbowałem spodenek z wkładką i jazdy na siodełku zaprojektowanym do takich spodenek, że nie można było zmienić na nim pozycji oraz po prostu gniotło niemiłosiernie - skończyło się to źle dla kręgosłupa. Zmieniłem spodenki na takie bez wkładki, zwkłe do biegania, siodełko na bardziej sprężyste, które zmieniło moje pojęcie o tym ile czasu można usiedzieć na rowerze. Co do bycia rozciągniętym oraz co i na ile warto mieć rozciągnięte, to zależy od budowy ciała, masy mięśniowej, struktur takich jak ścięgna i więzadła, które to wszystko trzymają w kupie, jakie u kogo są, grube czy cienkie, żeby to było stabilne, w sensie żeby się coś np. nie wywichnęło. Oraz sport tak naprawdę to i tak selekcja, ale zasadniczo uszczęśliwia w życiu.