maniek91pl Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Szukam gravela dla kobiety: wzrost 163cm, waga 53 kg. Partnerka jeździ wolno (30 km/h z górki to MAX), więc napęd nie musi pozwalać na szybką jazdę, ale łatwy podjazd pod górkę z obciążeniem. Wiem, że to może się kłócić z tym co teraz napiszę, ale korba z jednym blatem to must-have. Z tego co widzę Shimano robi korby max 42T, ale za to widzę SRAMy 50T. Hamulce tarczowe mogą być mechaniczne Stała oś byłaby super, ale obejdzie się też bez. Kolejny must-have to niska rama. Jak widać po cenie - nie chcę karbonu. Rower może być gotowy, ale mogę też złożyć sam (np. z ramą z Loca Bikes (https://locabikes.pl/rama-miejska-damska-pomalowana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Za takie pieniądze możesz oczekiwać spełnienia wszystkich marzeń - sztywnych osi, 1x12, hydrauliki - szczególnie jak Alu. Modelu nie polecę, ale córka kupowała sobie gravela (nie polecę, bo ona ma 180 więc nie wiemy nic o niskich ramach) i za 7k ma rondo mylc z 1x11 i hydrauliką i cały rower jest super (ok, koła nie są bajeczne). Składanie rzadko wychodzi opłacalnie. Ta rama Loca jest pod biegi w piaście lub singla - nie nada się raczej a i składanie trudno zrobić opłacalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia (edytowane) Jeżeli towarzyszka życia nie jeździ szybko to nie potrzebuje korby 50T. Z korbą 50T i kasetami od 10-44T do 10-51T (takie przeważnie kasety mają napędy 1x12, napędy 1x11 mają max 11-46T) będzie baaaardzo twardo i nie podjedzie żadnych podjazdów, tym bardziej z obciążeniem. Dla niej lepsza będzie korba 42T a nawet 40T. Są marki, które robią grawele dla kobiet, z niższą ramą, np. Liv (damsa wersja Gianta). Zobacz sobie np. Liv Devote 0 - ma co prawda napęd 2x12 ale łatwiej jest przerobić 2x12 na 1x12, wywalić przednią przerzutkę i zostawić "pustą" lewą klamkę, wymienić tylną kasetę i przerzutkę niż przerabiać z 1x12 na 2x12 Edytowane 15 Sierpnia przez Greg1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Tak sobie myślę czy nie sprawić sobie gravela, właśnie do 10k i patrzyłem na Eskera 7 2024. Katalogowo dychę, ale obecnie za 7,5 do kupienia bez problemu. GRX + 1x11 40T 11-42. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi