Skocz do zawartości

[opinie] Ecobike s-cross m z 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić ten rower Ecobike s-cross m , używany z 2019 , przebieg ponad  3000 km , stan wydaje się być dobry .

Ma obecnie  lub miał kiedyś ktoś z was taki rower ? jakie wrażenia z jazdy    ? czy posiada jakieś typowe usterki ?

Przejeżdżam obecnie  rocznie około 1200 km -1500 km a posiadam  13 letniego treka elektrycznego  navigator 500 + i przy takich rocznych 

przebiegach zero awarii oprócz regeneracji baterii  i szukam czegoś optycznie co mi się spodoba i  mało awaryjnego .

Model Ecobike s-cross m z 2019 posiada jeszcze baterie znajdującą się  na ramie w następnym modelu jest "schowana" w  grubszej ramie .

Model ten jest podobny( rama) do modelu ecobike livingo , jak posiada ktoś ten model livingo  to również proszę również o opinie .

Edytowane przez Monopson

Nie miałam tego modelu, ale proponuję Ci zacząć od telefonu do Wrocławia do Ecobika i dowiedzenia się czy do tego modelu da się kupić jeszcze jakieś części - oczywiście do układu wspomagania. Po drugie ( jeśli ma taką możliwość ) sprawdź przebieg - przełącz na miłe i zobacz czy jest proporcjonalnie ( 1000km to trochę ponad 600 mil) bo część rowerów ma licznik do 10tyś - potem się obraca. Np mój Liv ma obecnie 1200 km na liczniku - tyle że po raz trzeci😃. No i najważniejsza cena - za kilkaset złotych można zaryzykować, jak w tysiącach to bym odradzał. Wiem że miałeś dużo starszy model, ale rowery elektryczne sporo tracą na wartości, nieco nowszy model a już z wbudowaną baterią w ramę nie powinien być bardzo drogi.

Jeżeli jeszcze jeździ i z silnika nie wydobywają się niepokojące odgłosy to na pewno nie ma przekręconego licznika ponad 10000km ;)

Żywotność baterii w tych rowerach to jest jakaś parodia.

Jeżeli ktoś dawał sporo od siebie i jeździł oszczędnie na zablokowanym do 25km/h to jeszcze trochę pożyje.

Natomiast jak ktoś go odblokował i dawał mu w palnik to po takim przebiegu bateria i silnik tę lepszą połowę życia mają już za sobą 😛

Atutem tego roweru jest mały przebieg  kilkaset kilometrów , właściciel emeryt kupił ale dużo nie jeździł od 2 lat nie używany . Nie wiem na ile jest to prawda ale zdjęcia potwierdzają taką wersje bo wygląda jak nowy lub prawie nowy  , mam nie daleko do sprzedawcy to mogę podjechać i nie muszę kupić jak coś będzie nie tak jak twierdzi sprzedawca .

O co chodzi dokładnie z żywotnością baterii w tych rowerach ? producent podaje 700 cykli ładowania .  czy można ją regenerować ?  bo wiem że nie wszystkie baterie się nadają do regeneracji . Sprawdzę  sobie dostępność części  napędu . Generalnie nowy byłby lepszym wyborem ale wizualnie mi nie odpowiadają takie  szerokie ramy z wbudowaną baterią  ,wole  modele z klasyczną ramą  jak stare treki z baterią na bagażniku lub tak jak  stare modele ekobików z baterią na ramie  itp .  Generalnie szukam coś takiego  klasycznej budowy ,  jak znacie jakieś takie nowsze modele z klasyczną rama  dostępne w sprzedaży w tym stylu to proszę o informacje.

Mój Liv z napędem Yamahy ma 21 tyś i nie wydaje jak dotychczas żadnych niepokojących odgłosów. Bateria też nie wykazuje objawów zużycia. Zakładając dość pesymistycznie że ktoś jeździ głównie na prądzie, nie wkładając prawie nic od siebie to ładuje co jakieś 50 km, więc 700 cykli to 35 tyś. km, biorąc poprawkę na przesadę producenta i zakładając 500 cykli to i tak 20 tyś km. Ważniejszy jest dostęp do części zamiennych bądź do znajomego tokarza.

Mowa tu o Ecobike...

Producent może napisać co mu się podoba, a w realu wygląda to różnie.

Te 500 cykli to orientacyjny okres przez jaki bateria na ogniwach li-ion powinna trzymać plełną pojemność, zakładając optymistyczny scenariusz. 700 cykli to już totalny trup.

Rowery ecobike mają to do siebie, że można je bez problemu odblokować i jeździć bez pedałowania.

Taki sposób użytkowania w połączeniu z małą pojemnością baterii zabija baterię dosłownie 2x szybciej.

Mówię z praktyki. Mojego pierwszego elektryka na takim napędzie sprzedawałem przy przebiegu 8kkm po wymianie silnika i z baterią, która przy dobrych wiatrach miała z 80% pierwotnej pojemności.

P.S.

W dniu 14.08.2024 o 13:06, Monopson napisał:

przebieg ponad  3000 km

11 godzin temu, Monopson napisał:

Atutem tego roweru jest mały przebieg  kilkaset kilometrów

Nie byłem najlepszy z matematyki, ale 3000 to nie jest kilkaset.

Edytowane przez Maciek.B

Moja pomyłka  3000 km pomyliłem z  podobnym rowerem tylko z 2022  który też  jest do sprzedania to trochę nowszy model z kolorowym już wyświetlaczem

i mocniejszą baterią ale jest 250 km stąd wiec się nie wybieram .

Do Piotrwie : czy pisząc  "mój Liv" masz na myśli model ekobike Livingo ? czy  marke Giant- Liv ? ale raczej zakładam to drugie bo 21 tyś bez usterki ekobike  to raczej

nie przejedzie.

Twój LIV Amiti E+2 to już coś lepszego niż ten ekobike , nie dziwi mnie że jest bezawaryjny z tym przebiegiem .

Jaka jest uczciwa cena za rower Ecobike s-cross m , używany z 2019 , przebieg  jeżeli się potwierdzi to  500 km ?

Nie podam ceny sprzedawcy aby nic nie sugerować .