Wojcio Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia Kupiłem z powodu awarii nowy hamulec Shimano (zestaw, opakowanie "produkcyjne"). Jest klamka z blokadą niepodłączona oraz zacisk z klockami i blokadą i zamontowany do niego przewód, w którym jest coś co wygląda na insert zatkany czymś czarnym. Nie ma insertu luzem. I pytanie - gdzieś w necie znalazłem informację, że jak się włoży ten przewód w klamkę i skręci, to to się magicznie odetka. Ale większość tutoriali o instalacji mówi - zmierzyć - uciąć - wsadzić insert i skręcić. Ponieważ jest długi weekend, to nie martwię się, że przewód będzie trochę długi - wrócę do cywilizacji, kupię insert i skrócę. Ale czy ta procedura bez przycinania (z magicznym odetkaniem) działa? Do najbliższego sklepu rowerowego mam 2h autem w jedną stronę :(. Czy to jest takie plug and play? Nie mogę znaleźć w dokumentacji Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 14 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia Znalazłem tu wątek, w którym @Dokumosa tłumaczy, że jak nie trzeba skracać, to też nie trzeba wkładać insertu, bo on jest, tylko zatkany, ale nadal nie mam pewności, czy to czarne ze środka trzeba wygrzebać, czy to się przebije samo po dokręceniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia Trzeba usunąć tą folię z powierzchni insertu przed założeniem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 14 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia Już hula - co prawda po powrocie będzie trzeba kupić inserty, oliwki i te przewody skrócić, ale działa ładnie, nie trzeba było odpowietrzać i super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi