hulk14 Napisano 19 Sierpnia 2024 Napisano 19 Sierpnia 2024 W Warszawie znacznie gorsze są nasze lokalne Janusze. Habibi rzadko 30 km/h przekraczają. Janusze zapindalają i po 50km/h: na elektrykach/e-motorach/przerośniętych e-hulajkach. Cytuj
marvelo Napisano 19 Sierpnia 2024 Napisano 19 Sierpnia 2024 Moc silników w e-bike’ach - Magazyn Rowery Elektryczne Przepisy prawa Prawo unijne i jego odpowiedniki obowiązujące w wielu innych krajach ogranicza moc ciągłą silników w e-bike’ach do 250 W. Wspomaganie może też działać tylko do prędkości 25 km/h. Silniejsze jednostki są dopuszczone, ale to osobna kategoria – w UE traktuje się je jak motorowery z wszystkimi konsekwencjami [zakaz wjazdu na drogi dla rowerów, obowiązek rejestracji, ubezpieczenia, specjalnego kasku (spełniającego normę NTA 8776) itd.]. Ponieważ wszystkie rowery elektryczne w Europie mają znamionową moc silnika ograniczoną prawem do tej samej wartości, producenci balansują na jego krawędzi, oferując wyższe chwilowe moce szczytowe i podrasowują inne parametry wpływające na odczucia z jazdy. Niuansów jest sporo i łatwo się zgubić w tym, co jest twardym faktem, a co marketingową hiperbolą. Z naszych badań i lektury norm ISO wynika, że najsilniejszej kontroli podlega prędkość ebike’ów, czyli odcięcie wspomagania przy 25 km/h. Wspomaganie powinno też słabnąć w miarę zbliżania się do tej granicy. Cytuj
pecio Napisano 19 Sierpnia 2024 Napisano 19 Sierpnia 2024 @marvelo tyle na papierze a życie , życiem. Wejdź na pierwszą lepszą stronę dotyczącą e- rowerów. I co mamy ......zestawy do konwersji po 1000 W , sterowniki do przeróbek i całą masę elektrycznych motocykli udających rowery. Cała filozofia rozbija się o to ,że nie ma kto tego ustanowionego prawa egzekwować. I tak jest dosłownie z wszystkimi dziedzinami naszego żywota. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 19 Sierpnia 2024 Mod Team Napisano 19 Sierpnia 2024 Jutuberzy też przykładają rękę - ostatnio nawet niejaki Szaj omawiał 4 różne typy (najmocniejszy chyba 1200 W), i przyznał że była radocha na 100 km trasie ze 100% wykorzystaniem manetki, czyli jak na motorze... Ci, którzy kiedyś zaczynali od analogów, teraz bawią się elektrykami - nie za darmo oczywiście, bo wspomną o kodzie zniżkowym, i coś tam i wpada. 1 Cytuj
Mandoleran Napisano 19 Sierpnia 2024 Napisano 19 Sierpnia 2024 5 godzin temu, Mentos napisał: Ale to już tu chyba mówiliśmy, coś takiego to nie jest rower elektryczny i powinno to być w końcu tępione przez służby, od tego w końcu są, ale to niestety, trzeba poczekać jak jakiś 'PysznePL' z prędkością 40km/h rozjdzie na CPR jakiegoś kilkulatka na miazgę. Ostatnio w Tychach taki Habibi leciał z 70 i to koło samego komisariatu - tyle że po drodze. No szkoda że tego nie nagrałem na kamerce. 1 Cytuj
Mentos Napisano 20 Sierpnia 2024 Napisano 20 Sierpnia 2024 ^^^ ja takiego na tej rasowanej hulajnodze między autami w dzień na dwupasmówce z ograniczeniem 70 w KRK kiedyś widziałem. Auta wymijał slalomem. Ubrany w fullfejsa motocyklowego, ochraniacze, cały na czarno, jak jakiś nowoczesny batman. Nieźle się zdziwiłem. A co do prędkości legal je-bajków, to uważam że te 30km/h mogli by spokojnie dopuścić, tyle to przelotowo jeżdżę analogiem. A to dlatego że idealnie by się dopasowywało do tych stref "tempo 30" których i tak będziemy widzieć coraz więcej. Cytuj
Tyfon79 Napisano 24 Sierpnia 2024 Napisano 24 Sierpnia 2024 W dniu 13.08.2024 o 19:33, kipcior napisał: Jednocześnie ludzie są głównie na ścieżkach dojazdowych do miejsc sprzedaży piwa. Wystarczy jechać tam, gdzie ich nie ma. Baardzo dużo w tym prawy. Ostatnie moje 4 wypady po Makowskim i tylko dwa elektryki. Ostatni nawet w ten długi weekend i w ogóle zero rowerów. Wczoraj kręciłem w miejscu gdzie za 2/3 dnia spotkałem max 15 osób a rowerów również zero. W tym czasie masa ludzi żlopała piwsko, opalała się na leżakach na pewnej górce z wyciągiem i wieżą a obok setki ludzi wchodziło do parku narodowego. Jak kogoś drażnią elektryki to trzeba ruszyć łepetyną, usiąść nad mapą i wybrać się tam gdzie ich wcale nie ma a nie jojczyć, że się pojechało nad taki Turbacz czy inną Rysiankę i prawie wszystko jest na prądzie. 2 Cytuj
Newtroter Napisano 26 Sierpnia 2024 Napisano 26 Sierpnia 2024 Odpowiem ci prosto. Dlatego że zwykły rower wisiał w garażu bo nie chciało mi sie na nim jeździć. Po prostu mnie męczył i jeżdżenie nie sprawiało mi przyjemności. Ten kto wymyślił rower elektryczny był geniuszem. Teraz jeżdżę prawie codziennie i nie mam zielonego, o jakich to negatywnych efektach zdrowotnych spowodowanych jazdą na elektryku piszesz. Jeżdżę też czasem na motocyklu i często samochodem. I co z tego? Cytuj
Tyfon79 Napisano 26 Sierpnia 2024 Napisano 26 Sierpnia 2024 Że tak napiszę ustalcie wspólną wersję bo albo macie takie samo tętno i spalicie tyle samo kalorii ergo zmęczenie albo jak wyżej nie chciało się analogiem bo się było wyjechanym a tu nagle mamy ochotę na jazdę. To się kupy oraz dvpy nie trzyma niestety i daje pożywkę sceptykom. Więcej nie napiszę bo się ktoś obrazi. 1 Cytuj
JWO Napisano 26 Sierpnia 2024 Napisano 26 Sierpnia 2024 W dniu 20.08.2024 o 10:08, Mentos napisał: to uważam że te 30km/h mogli by spokojnie dopuścić, tyle to przelotowo jeżdżę analogiem. I to jest najlepsze. Elektryki jezdza max 25, wiec nikt Cie nie mija, na duzej predkosci. Aby jezdzic przelotowa 30+ na analogu trzeba troche pojezdzic.Wiec znasz rower i wiekszosc niebezpiecznych zachowan. Kanapowi, niedzielni rowezysci z predkoscia powyzej 20km sa zagrozeniem. 3 Cytuj
cervandes Napisano 29 Sierpnia 2024 Napisano 29 Sierpnia 2024 Staram się nie wbijać w centrum miasta, ale zdarzyło mi się do ASO lecieć. Stoję na światłach, rowerowy korek i liczę. 3 elektryki mevo z wypożyczalni, 4 elektryki prywatne i dwa analogi + mój. 7 vs 3. Rewolucja normalnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi