Gość Napisano 9 Sierpnia 2024 Napisano 9 Sierpnia 2024 Hej, Wygląda na to, że przynajmniej przez rok czy dwa lata, będę skazany na jazdę na szosie. Chociaż patrząc na aktualne miejsce zamieszkania, to pewnie i dłużej Ostatnio zacząłem jeździć trochę więcej, a z racji ograniczonego czasu, staram się każdy wyjazd zaplanować dosyć rozsądnie i wykorzystać z sensem. Moja forma aktualnie szoruje po dnie, więc po prostu jeżdżę żeby jeździć i robić tą mityczną "bazę". Zacząłem się zastanawiać, czy czujnik kadencji coś wniesie do tematu, jeżeli chodzi o zrobienie jakiejkolwiek podstawy. Bardzo długo jeździłem na MTB, w miejscach gdzie pomiar kadencji sensu nie miał. Jeździłem też wtedy na szosie, natomiast czułem się na tyle mocny, że widziałem potrzeby posiadania takiej informacji. Potem był Gravel i jazda w taki sposób, że równie dobrze mógłbym w jednej ręce trzymać batonika i tak sobie zwiedzać świat, więc taki pomiar też kompletnie mijał się z celem. Korzystacie z pomiaru kadencji? Ma to jakiś sens i w dłuższej perspektywie przynosi jakieś korzyści? Cytuj
TheJW Napisano 9 Sierpnia 2024 Napisano 9 Sierpnia 2024 (edytowane) Korzystam, ale bardziej z przyzwyczajenia i do statystyk z racji braku pomiaru mocy. Po latach jazdy na szosie po prostu "czuję" tę kadencję i nie mam potrzeby jej monitorowania w czasie jazdy. P.S. Zapomniałem - przydaje mi się do pilnowania kadencji, gdy na początku sezonu co jakiś czas postanawiam sobie zrobić interwały siłowe na zewnątrz. Wtedy ładnie widzę na Garminie czy trzymam się w zadanym przedziale. Edytowane 9 Sierpnia 2024 przez TheJW Cytuj
KNKS Napisano 9 Sierpnia 2024 Napisano 9 Sierpnia 2024 W przypadku XC, gdzie stopniowanie napędu jest, w porównaniu z szosą, dramatyczne, pilnowanie kadencji może przynieść wymierne korzyści, tak w szosie raczej nie powie Ci niczego czego sam byś nie odczuł. Może gdzieś tam na długich, stromych podjazdach wskazanie "kadencja vs moc", może być przydatne. Zwłaszcza na mocnym zmęczeniu. Z racji posiadania pomiaru mocy, korzystam z czujnika kadencji (zintegrowanego) i czasem zerknę na parametr :kadencja średnia. Cytuj
JWO Napisano 9 Sierpnia 2024 Napisano 9 Sierpnia 2024 19 minut temu, Krypto.Szosowiec napisał: Zacząłem się zastanawiać, czy czujnik kadencji coś wniesie do tematu, jeżeli chodzi o zrobienie jakiejkolwiek podstawy. U mnie sie sprawdzal na poczatku. To zanczy byl potrzebny. Jak zaczalem jezdzic to kadencja 60-70. Celem bylo zwiekszenie kadencji do 90-100. I do tego potrzebny byl licznik. Teraz po kilku latach, nogi same wiedza jak krecic. To jest odruch ze krece z 90-100, wiec juz licznik nie potrzebny W szosie jest to bardziej przydatne niz w mtb Cytuj
TomekSw Napisano 9 Sierpnia 2024 Napisano 9 Sierpnia 2024 Jak wyżej. Na początku czujnik uświadomił mi niską kadencję właśnie tak 60-70. Wtedy też pojawiły się bóle w kolanach. Po prostu jeździłem zbyt mocno, na małej kadencji. Dzięki czujnikowi wypracowałem właściwą kadencję i kręcę obecnie ze średnią 85-90. Natomiast teraz pomocniczo bawię się MTB i tam pomimo, że czujnik dodatkowy mam w szafie jeżdżę bez niego - po latach praktyki wiem, mniej więcej, z jaką kadencją kręcę. Jak masz z czym sparować czujnik (licznik), to warto bo to nie są wielkie pieniądze. Cytuj
cervandes Napisano 9 Sierpnia 2024 Napisano 9 Sierpnia 2024 U mnie tak samo, czujnik się przydał, żeby kręcić szybciej i też z pułapu 60 poszedłem na 90 i więcej. W sumie to nie wiem po co mi teraz ten czujnik, no ale sobie jest. Cytuj
Gość Napisano 9 Sierpnia 2024 Napisano 9 Sierpnia 2024 Wydaje mi się, że kręcę tak jak się "powinno". Trochę wątpliwości pojawia się gdy nie jest idealnie płasko* *czytaj, absolutnie każde miejsce które nie jest płaskie jak stój. Takiej to już życie na Mazowszu. Tylko właśnie tutaj widzę potencjalny problem: każdemu wydaje się, że kręci tak jak trzeba, a potem wychodzą kwiatki. Cytuj
KNKS Napisano 9 Sierpnia 2024 Napisano 9 Sierpnia 2024 @Krypto.Szosowiec Zainstaluj, wszystko wyjdzie w praniu 😎. Cytuj
pecio Napisano 9 Sierpnia 2024 Napisano 9 Sierpnia 2024 (edytowane) @Krypto.Szosowiec kup Magene . Kosztuje grosze , czasami są "promocje"na Ali . Najlepiej jest doświadczyć na własnej skórze. Ja osobiście śmigałem na czujce kadencji z czystej ciekawości tylko parę razy i jak dla mnie nic to nie wnosiło do tematu jazdy/ treningu. Edytowane 9 Sierpnia 2024 przez pecio Cytuj
swierzak1 Napisano 9 Sierpnia 2024 Napisano 9 Sierpnia 2024 Ostatnio przy okazji zakupu Edge'a dałem się porwać magii cyferek i wziąłem po dwie "Mageny" do każdego roweru z racji tego, że mogą być zarówno czujnikami prędkości i kadencji. Na rowerze jeszcze już ponad 15 lat i na początek swojej przygody z kolarstwem musiałem się nauczyć prawidłowego rytmu pedałowania, bo zdarzało się popełniać błędy. Wtedy takie urządzenie miałoby swoje uzasadnienie. Dzisiaj uważam, że już tego totalnie nie potrzebuje. W trakcie jazdy nie monitoruje parametrów rytmu z uporem maniaka. Po treningu zajrzę w statystykę żeby się tylko upewnić, że nie dziaduje i trzymam między 85-100rpm. Cytuj
chrismel Napisano 9 Sierpnia 2024 Napisano 9 Sierpnia 2024 Jak chcesz mogę pożyczyć np. na tydzień i sam ocenisz czy Ci potrzebny. Mam Garmina. Jak coś to pisz na priv. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi